Italia | harta gjeografike e Italisë

Tags

Italia | harta gjeografike e Italisë

Italia, zyrtarisht Republika Italiane, ndodhet në gadishullin italian në Evropën Jugore dhe në dy ishujt më të mëdhenj në Detin Mesdhe, Sicili dhe Sardenjë. Italia ndan kufirin e saj alpine verior me Francën, Zvicrën, Austrinë dhe Slloveninë. Shtetet e pavarura të San Marino dhe të Vatikanit janë enklava brenda gadishullit italian, ndërsa Campione d'Italia është një exclave italiane në Zvicër.

Italia zë një gadishull të gjatë në formë të fillimit, i rrethuar në perëndim nga deti i Tyrrishtit dhe në lindje nga deti Adriatik. Ajo kufizohet nga Franca, Zvicra, Austria dhe Sllovenia në veri. Malet Apenin formojnë shtyllën kurrizore të gadishullit; Alpet formojnë kufirin e saj verior. Më e madhe e liqeneve të saj veriore është Garda (143 sq mi; 370 km²); Po, lumi i saj kryesor, rrjedh nga Alpet në kufirin perëndimor të Italisë dhe kalon fushën Padan në Detin Adriatik. Disa ishuj janë pjesë e Italisë; më të mëdhatë janë Sicilia (9,926 sq mi, 25,708 km²) dhe Sardenjë (9,301 sq mi, 24,090 km²).

Italia | harta gjeografike e Italisë
Italia | harta gjeografike e Italisë
Italia | harta gjeografike e Italisë
Italia | harta gjeografike e ItalisëItalia | harta gjeografike e Italisë
Italia | harta gjeografike e Italisë
Italia | harta gjeografike e Italisë
Italia | harta gjeografike e Italisë
Italia | harta gjeografike e Italisë
Italia | harta gjeografike e Italisë
Italia | harta gjeografike e Italisë
www.klimanaturali.org