Shqiperi | Popullsia nga 1910 deri në 2020

Bosnja dhe Hercegovina | Hartat gjeografike e Bosnje dhe Hercegovinës

Bosnja dhe Hercegovina | Hartat gjeografike e Bosnje dhe Hercegovinës

Bosnja dhe Hercegovina

Bosnje dhe Hercegovina, shkurtuar BiH ose B&H, e quajtur nganjëherë Bosnje-Hercegovinë dhe shpesh e njohur joformalisht si Bosnje, është një vend i Evropës Jugore dhe Juglindore, i vendosur brenda Ballkanit. Sarajeva është kryeqyteti dhe qyteti më i madh.

Bosnja dhe Hercegovina është pothuajse një vend pa tokë - në jug ka një bregdet të ngushtë në detin Adriatik, rreth 20 kilometra (12 milje) i gjatë dhe rrethon qytetin Neum. Ajo kufizohet nga Serbia në lindje, Mali i Zi në juglindje dhe Kroacia përreth veriut dhe jugperëndimit. Në pjesën e brendshme qendrore dhe lindore të vendit gjeografia është malore, në veriperëndim mesatarisht kodrinor, dhe verilindja kryesisht me rrafsh me tokë. Brenda, Bosnja, është një rajon gjeografikisht më i madh dhe ka një klimë të moderuar kontinentale, me verë të nxehtë dhe dimra të ftohtë dhe me dëborë. Maja jugore, Hercegovina, ka një klimë mesdhetare dhe kryesisht topografi malore.

Bosnja dhe Hercegovina gjurmon vendosjen e përhershme njerëzore në epokën neolitike, gjatë dhe pas së cilës ajo ishte e populluar nga disa civilizime ilire dhe kelt. Kulturisht, politikisht dhe shoqërisht, vendi ka një histori të pasur, pasi u vendos për herë të parë nga popujt sllavë që popullojnë zonën sot nga shekujt e 6-të deri në 9-të. Në shekullin XII u krijua Banate e Bosnjës, e cila evoluoi në Mbretërinë e Bosnjës në shekullin XIV, pas së cilës u aneksua në Perandorinë Osmane, nën sundimin e së cilës mbeti nga mesi i 15-të deri në fund të shekujve XIX. Otomanët sollën Islamin në rajon dhe ndryshuan pjesën më të madhe të këndvështrimit kulturor dhe shoqëror të vendit. Kjo u pasua nga aneksimi në Monarkinë Austro-Hungareze, e cila zgjati deri në Luftën e Parë Botërore. Në periudhën ndërluftore, Bosnja dhe Hercegovina ishte pjesë e Mbretërisë së Jugosllavisë dhe pas Luftës së Dytë Botërore, iu dha statusi i plotë i republikës në të ri formoi Republikën Federale Socialiste të Jugosllavisë. Pas shpërbërjes së Jugosllavisë, republika shpalli pavarësinë në 1992, e cila u pasua nga Lufta e Bosnjës, që zgjati deri në fund të 1995.

Turizmi në Bosnje dhe Hercegovinë është rritur me ritme dyshifrore vitet e fundit. Bosnja dhe Hercegovina është e njohur në rajon dhe ndërkombëtar për mjedisin e saj natyror dhe trashëgiminë kulturore të trashëguar nga gjashtë civilizime historike, kuzhinën e saj, sportet dimërore, muzikën eklektike dhe unike, arkitekturën dhe festat e saj, disa prej të cilave janë më të mëdhatë dhe më të spikaturat e tyre lloji në Evropën Juglindore. Vendi është shtëpi për tre grupe kryesore etnike ose, zyrtarisht, popuj përbërës, siç përcaktohet në kushtetutë. Boshnjakët janë grupi më i madh nga të tre, me serbët të dytët dhe kroatët të tretët. Një vendas nga Bosnja dhe Hercegovina, pavarësisht nga përkatësia etnike, zakonisht në anglisht identifikohet si një Boshnjak. Pakicat, të përcaktuara në nomenklaturën kushtetuese "Të tjerët", përfshijnë hebrenjtë, romët, polakët, ukrainasit dhe turqit. Bosnja dhe Hercegovina ka një legjislaturë dypalëshe dhe një Presidencë tre-anëtarëshe të përbërë nga një anëtar i secilit grup kryesor etnik. Sidoqoftë, fuqia e qeverisë qendrore është shumë e kufizuar, pasi vendi është kryesisht i decentralizuar dhe përfshin dy entitete autonome: Federata e Bosnjës dhe Hercegovinës dhe Republika Srpska, me një njësi të tretë, Rrethi Brčko, i qeverisur nën qeverisjen lokale. Federata e Bosnjës dhe Hercegovinës përbëhet nga 10 kantone.

Bosnja dhe Hercegovina renditet shumë në drejtim të zhvillimit njerëzor dhe ka një ekonomi të mbizotëruar nga sektori i industrisë dhe bujqësisë, i ndjekur nga sektorët e turizmit dhe shërbimeve. Vendi ka një sistem të sigurimeve shoqërore dhe të kujdesit shëndetësor universal, dhe arsimi i nivelit fillor dhe të mesëm është pa shkollim. Isshtë anëtar i KB, OSBE, Këshilli i Evropës, PfP, CEFTA, dhe një anëtar themelues i Unionit për Mesdheun pas themelimit të tij në korrik 2008. Vendi është një aplikant për anëtarësim në Bashkimin Evropian dhe ka qenë një kandidat për anëtarësim në NATO që nga prilli 2010, kur mori një Plan të Veprimit për Anëtarësim.

Bosnja dhe Hercegovina
Bosnja dhe Hercegovina
Bosnja dhe Hercegovina
Bosnja dhe Hercegovina
Bosnja dhe Hercegovina
Bosnja dhe Hercegovina
Bosnja dhe Hercegovina

www.megatimes.com.br
www.klimanaturali.org
lumepa.blogspot.com 

Qarku i Beratit | Qytetet e Beratit dhe Kuçovës

Qarku i Beratit | Qytetet e Beratit dhe Kuçovës

Qarku i Beratit | Qytetet e Beratit dhe Kuçovës
Qarku i Beratit është një nga 12 qarqet e Shqipërisë. Ai përbëhet nga rrethet Berat, Kuçovë, dhe Skraparit; kryeqyteti i saj është Berati. Qytetet kryesore janë Qyteti i Beratit duhur, Kucove, Polican, Ura Vajgurore, Çorovodë dhe Bogovë. Berati është një Trashëgimisë Botërore të UNESKO Site (gdhendur në vitin 2005 nën kriteret iii dhe iv) të mbuluar një sipërfaqe prej 58.9 hektarë (146 akra) dhe një zonë tampon prej 136.2 hektarë (337 akra). Ajo shtrihet 123 km në jug të Tiranës, kryeqytetit të Shqipërisë.

Trashëgimia historike, kulturore dhe arkitektonike periudhës bizantine dhe e Perandorisë Osmane është e përfaqësuar me bollëk monumentet shumta ende të ruajtura mirë dhe të mbajtura në qytetin e Beratit e qarkut. Ajo është e njohur gjerësisht si "qyteti i një mijë hapa" dhe gjithashtu një "Qytet muze".

Qyteti i Beratit

Berati (e njohur edhe në shqip si Beratit, grek Bulcheriòpolis-Πουλχεριοπολις, Antipatrea-Αντιπατρια, Veràtion-Βερατιον) është një qytet që ndodhet Shqipëri jug-qendror. Ajo ka një popullsi prej rreth 45,900 njerëzve (2016). Ajo është kryeqyteti i të dy të Qarkut të Beratit dhe Qarkut të mëdha Beratit. Qyteti i vjetër është gdhendur në Listën e Trashëgimisë Botërore në korrik 2008.

 Qyteti i Beratit

Qyteti i Kuçovë

Kuçovë është një qytet shqiptar, kryeqyteti i Qarkut Kuçovës, me shumë parqe dhe muzeume.
 Qyteti i Kuçovë

Kuçovë ka qenë një qytet industrial që prej ndikimit italian në fillim të viteve 30-së. Në periudhën komuniste qyteti ishte i njohur si Stalinit qytetit dhe ishte një lagje e mbyllur ushtarake. Qyteti u zhvillua gjerësisht vitet 1950 dhe është me interes për studentët e arkitekturës komuniste, edhe pse pas rënies së komunizmit ka pasur shumë ndërtime të palejuara dhe modifikim ndërtesave origjinale. Kjo është shtëpia e një prej Ushtarake Aeronautike Bazës së Shqipërisë, edhe pse që nga viti 2005 Airforce vendet ka pushuar fluturon luftëtarët moshës MIG ofruara nga Bashkimi Sovjetik dhe Kina dhe është reduktuar në avion rrotullues krahut vetëm

Shqipërisë: Gjeografia, Historiku dhe Politikat e Shqipërisë


Shqipërisë: Gjeografia, Historiku dhe Politikat e Shqipërisë

Shqipërisë: Gjeografia, Historiku dhe Politikat e ShqipërisëShqipëria, zyrtarisht Republika e Shqipërisë është një vend në Evropën Juglindore. Shqipëria kufizohet nga Greqia në Mal të Zi në jug-lindje, në veri, Kosova në verilindje, dhe Republikës së Maqedonisë në lindje. Ajo ka një bregdet të Detit Adriatik në perëndim, dhe në detin Jon në jugperëndim. Nga ngushticën e Otrantos, Shqipëria është më pak se 100 km (60 milje) larg nga Italia.

Vendi është anëtar i Kombeve të Bashkuara, Procesi i Bashkëpunimit të Evropës Juglindore, Organizata për Bashkëpunim dhe Siguri në Evropë (OSBE), Këshilli i Evropës (KE), dhe Organizatës Botërore të Tregtisë.


Shqipëria ka një sipërfaqe prej 28,750 kilometra katrorë. Vija bregdetare e saj është 362 kilometra e gjatë dhe shtrihet në detin Adriatik dhe detit Jon. Ultësira e perëndimit të përballen me Detin Adriatik. 70% e vendit që është malor është i thyer dhe shpesh i paarritshëm. Mali më i lartë është i Korabit vendosur në rrethin e Dibrës, duke arritur deri në 2,753 metra (9,032 ft). Vendi ka një klimë kontinentale në rajonet e saj lartësi të lartë me dimër të ftohtë dhe verë të nxehtë. Përveç kryeqytetin e Tiranës, e cila ka 800.000 banorë, qytetet kryesore janë Durrës, Elbasan, Shkodër, Gjirokastër, Vlorë, Korçë dhe Kukës. Në gramatikën shqipe, një fjalë mund të ketë forma të pacaktuar dhe të caktuar, dhe kjo vlen edhe për emrat e qyteteve: si Tiranë dhe Tiranë, Shkodër dhe Shkodra janë përdorur.


Gjeografia: Sipërfaqja: 28.748 kilometra ². Local Time: 4 h. Klima: Mesdhetare. Capital: Tiranë. Qytetet: Tirana (343.078), Durrës (99.546), Elbasani (87.797), Shkoder (82.455)
(2010).

Popullsia: 3.6 milion (2010); kombësinë: shqiptare, përbërjen: 90% shqiptarë, grekët 8%, të tjerë 2% (1996). Gjuhët: Shqip (zyrtare), dialekte rajonale (Guegue kryesore, papërpunuar). Feja: Islam 38.8%, krishterimi 35,4% (16,8% katolikë, ortodoksë 16,1%, të tjerë 2,6%), nuk ka fe 16,6%, 9% ateiste, Bahai 0,2%.

Politikë e Jashtme: Organizata: Banka Botërore, FMN, OBT-së, OKB-së. Nderi Konsullata: Tel (11) 3875-6922, faks (11) 3875-5344 - São Paulo (SP), e-mail: thomasamaral@hotmail.com.br
Qeveria: republikë parlamentare. Div Region: 12 rajone të ndahen në komunat dhe bashki. Presidenti: Alfred Moisiu (që nga viti 2002). Kryeministri Fatos Nano (PSS) (që nga viti 2002). Parti: Republika Socialiste e Shqipërisë (PSS), një koalicioni Bashkimi për Fitore (Partia Demokratike e Shqipërisë-PDS, Fronti Kombëtar Shqiptar-PBK, ndër të tjera). Dega legjislative: njëdhomësh - Kuvendi Popullor, me 140 vende. Kushtetuta: 1998.

E vendosur në Gadishullin Ballkanik, kufijtë e Shqipërisë Greqia, Maqedonia dhe Serbia dhe Mali i Zi, vendet me të cilat ajo ka tre liqene të mëdha. Kryesore është të Ohrit, mundësuar nga lumi Drin, digave të cilit të sigurojë 80% të energjisë elektrike në vend. Pas 40 vitesh izolimi nën sundimin komunist, del si komb më të varfër në Evropë. Kriza ekonomike ka çuar mijëra shqiptarë të emigruar. Nga Shqipëria janë shqiptarë etnikë në Maqedoni dhe provincës serbe të Kosovës.

Historia e ShqiperiseHistoria e Shqiperise

Shqipëria ka tani i korrespondon Iliria e lashtë, rajon bregdetar pushtuar nga njerëzit e gjuhë indo-evropiane në shekullin e dhjetë rreth pes Ajo u pushtua nga maqedonasit në shekullin e katërt para Krishtit dhe romakët në vitin 168 pes, është e përfshirë në Perandorinë Bizantine në 395. Në shekullin e pesëmbëdhjetë ra në duart e turqve, i cili konvertohet popullsisë në Islam dhe të miratojë një politikë despotik. Kjo arouses fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë, nacionalizmi shqiptar, të shtypura ashpër. Pas Luftërave Ballkanike në 1912, vendi arriti pavarësinë, duke qenë nën mbrojtjen e fuqitë e mëdha. Krahinën e Kosovës, megjithatë, mbetet me Serbinë, edhe pse ai pushtoi popullsi prej 800 mijë shqiptarë. Pas një eksperiencë të shkurtër republikane, është një monarki konservator, i kryesuar nga Ahmet Zogu Beu, shpalli mbret në vitin 1928 nën emrin Zog I.

Regjimit komunist - pushtuar nga Italia në 1939, Shqipëria u bë komuniste me fund të Luftës së Dytë Botërore, nën komandën e Enver Hoxhës, i cili kishte udhëhequr rezistencën. Ai qeverisë diktatoriale deri në vdekjen e tij në vitin 1985. Gjatë kësaj periudhe, duke e thyer shquar të njëpasnjëshme me aleatët e vjetër. Parë është Jugosllavisë në 1948: shqiptarëve përkrahin diktatorit sovjetik Josef Stalin në konflikt me Jugosllavinë Josip Broz Titos. Në vitin 1961, Hoxha prerë marrëdhëniet me Bashkimin Sovjetik dhe Kina i bashkohet e Mao TSE-tung. Në vitin 1981 ai e thyen me kineze.

Politika e Hapur - pasuesin e Hoxhës, Ramiz Alia, promovon hapjes. Skemë lejon partive të opozitës dhe rikthen lirinë fetare. Zgjedhjet 1992 kryesor Sali Berisha i Partisë Demokratike të Shqipërisë (PDS), Kryesisë. Në vitin 1997, falimentimin e një skemë mashtruese financiare të mbështetur nga shteti, i cili premtoi fitime vjetore deri në 300%, të shkaktojë dëme të popullsisë. Partia Socialiste e Shqipërisë (PSS), ish-kreu komunist protesta në Tiranë. Ka përleshje, që vrau të paktën 1.5 milion njerëz. Më shumë se 15 mijë u strehuan në Itali. Për t'i dhënë fund krizës, zgjedhjet parlamentare janë parashikuar. PSS fiton, dhe Sali Berisha të japë dorëheqjen. Parlamenti zgjedh Presidentin për kreun e SSP, Rexhep Mejdani. Fatos Nano, edhe i PSS, kryeministri i ri.

Konflikti në Kosovë - Në vitin 1998, vrasjen e Azem Hajdari, kreu i PDS, krijon trazirat në kryeqytet. Akuzuar për përfshirje në krim, Nano jep dorëheqjen dhe është zëvendësuar si kryeministër nga Pandeli Majko (PSS). Në të njëjtin vit, shkallëzimin e dhunës në provincën jugosllave të Kosovës merr mijëra shqiptarëve etnikë të largoheshin për në Shqipëri. Shpërthimi i konfliktit sjell konceptin e një "Shqipërie të Madhe", një vend që kufijtë e ngushtë më shqiptarët në rajon. Bombardimit të Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) në Jugosllavi në mars 1999, rritjen e fluksit të shqiptarëve të Kosovës në vend.

Në zgjedhjet e 2001, PSS merr 73 vende në parlament, kundër 46 të koalicionit Bashkimi për Fitore, të udhëhequr nga PDS. Në vitin 2002, PSS dhe PDS zgjedhin Zan. Alfred Moisiu si president. Moisiu tregon Fatos Nano (PSS) për kryeministër. Opozitës mban tubim në shkurt 2004, në të cilin mijëra njerëz kërkojnë dorëheqjen e Nanos nuk e ka akuzuar të përmirësuar standardin e jetesës.

www.megatimes.com.br
www.klimanaturali.org
lumepa.blogspot.com

Vendbanimet Neolitike

Vendbanimet Neolitike

Vendbanimet NeolitikeNeoliti (nga greq. neos - i ri dhe lithos - gur) përfaqëson etapën e fundit dhe njëkohësisht më të zhvilluarën të epokës së gurit. Ai përfshin një kohë që fillon nga mijëvjeçari i shtatë dhe mbaron nga fundi i mijëvjeçarit të katërt p.e.sonë. Arkeologjikisht neoliti ndahet në tri periudha të mëdha: e hershme, e mesme dhe e vonë. Në këtë të fundit përfshihet dhe periudha e bakrit ose eneoliti (nga bashkimi i fjalës lat. eneos - bakër dhe greq. lithos - gur), që përbën etapën e fundit dhe kalimtare për epokën e bronzit.

Në këta tridhjetë vjetët e fundit janë zbuluar e gërmuar një numër i madh vendbanimesh neolitike me shtrirje gati në tërë territorin e Shqipërisë, si në Maliq, në Cakran, në Vashtëmi, në Burimas, në Podgorie, në Barç e në Dërsnik të rrethit të Korçës, në Kamnik të Kolonjës, në Blaz e Nezir të Matit, në Cakran të Fierit, në Burim, në Gradec e në Cetush të Dibrës, në Kolsh të Kukësit, në Rajcë e në Rashtan të Librazhdit e nga gjetje të rastit në pika të tjera. Më mirë është njohur e studiuar pellgu i Korçës, i cili gjatë epokës prehistorike ka pasur kushte shumë të mira gjeoklimatike. Ai paraqet sot zonën më të pasur e më të zhvilluar kulturore të neolitit si edhe pellgun ku mund të ndiqet pa ndërprerje zhvillimi i kulturës neolitike në gjithë shtrirjen e tij kohore. Materialet e gjetura në këto qendra prehistorike, krahas atyre të dala në dritë shumë kohë më parë si në Velçë të Vlorës ose rastësisht në rrethet e tjera të vendit, kanë dhënë mundësi që të njihen aspekte të ndryshme të jetës ekonomike, shoqërore dhe kulturore të banorëve neolitikë të territorit tonë, ndërsa përhapja e gjerë e këtyre vendbanimeve dhe e gjetjeve rastësore neolitike ka treguar se ky territor gjatë kësaj epoke ka qenë i banuar dendur dhe pa ndërprerje.

Jeta në vendin tonë gjatë neolitit u zhvillua në kushte shumë të përshtatshme natyrore. Klima e ftohtë dhe e lagësht e paleolitit, e cila kishte filluar që në mezolit t’i lëshonte vendin një klime më të butë, tani merr pak a shumë karakterin e klimës së sotme. Si rrjedhim edhe flora e fauna thuajse nuk ndryshojnë prej asaj të ditëve tona.

Këto rrethana të favorshme natyrore ndihmuan që vendi ynë gjatë neolitit të arrijë në një nivel të lartë zhvillimi ekonomik dhe kulturor për atë kohë. Njeriu nga skllav i natyrës, siç ishte në paleolit, shndërrohet tani, pak e nga pak, në zotërues i saj. Në këtë kohë lindin e zhvillohen forma të ndryshme të veprimtarisë prodhuese të njeriut, të cilat me plot të drejtë mund të merren si zanafilla e degëve të veçanta të ekonomisë dhe të përparimit teknik e kulturor të shoqërisë së sotme. Të tilla janë bujqësia e blegtoria, prodhimi i qeramikës, tjerrja dhe endja, teknika e ndërtimit të banesave etj. Përsoset në këtë kohë edhe teknika e punimit të veglave prej kocke dhe prej guri. Hyn në përdorim të gjerë dhe bëhet karakteristike për epokën dhe teknika e lëmimit të gurit. Nga fundi i neolitit (eneolit), për të parën herë dalin dhe veglat e objektet prej bakri, të cilat shënojnë dhe fillimet e metalurgjisë në vendin tonë.

Në këto periudha të largëta të prehistorisë, vendbanimet i ndeshim zakonisht nëpër tarraca lumore, pranë burimeve ose në vende me toka pjellore dhe të pasura me pyje që strehonin shumë kafshë të egra. Por krahas këtyre, vazhdonin të shërbenin si vendbanim edhe shpellat (shpella e Velçës, e Trenit, e Konispolit, e Blazit etj.). Banesat paraqiten dy llojesh: në formë gropash nëndhese (Cakran) dhe të tilla të ndërtuara drejt mbi tokë (Maliq, Kamnik, Kolsh etj.). Zakonisht këto kishin planimetri drejtkëndëshe dhe ishin një ose dy dhomëshe. Muret e tyre thureshin me thupra ose me kallama dhe lyheshin pastaj me baltë në njërën ose në të dy faqet e tyre. Dyshemetë ishin gjithashtu prej balte; në disa raste ato vendoseshin mbi shtroje trarësh për të izoluar lagështirën. Në Dunavec dhe në Maliq të Korçës janë zbuluar banime të ngritura mbi hunj (palafite). Mbi hunjtë vertikalë qëndronte një platformë prej trarësh të vendosur horizontalisht e mbi të ngriheshin banesat (kasollet) të shtruara me baltë. Palafiti i Maliqit ka qenë i rrethuar me një gardh që e mbronte nga vërshimi i ujit apo nga rreziqe të tjera.

Ekonomia. Lulëzimi i gjinisë matriarkale

Nga materialet e zbuluara në vendbanimet neolitike të vendit tonë del se bujqësia përbënte një nga format kryesore të prodhimit dhe sidomos tek ato bashkësi primitive që banonin në toka pjellore, si p.sh. në pellgun e Korçës, në fushën e Cakranit (Fier) etj. Toka punohej cekët me shat prej guri ose briri dreri. Kjo ishte forma më primitive e punimit të tokës. Në këtë kohë mbillej gruri si dhe llojet e tjera të drithërave. Këtë e tregojnë farërat e karbonizuara të zbuluara në shtresat neolitike të Podgories, të Konispolit, të Maliqit apo në muret e banesave të lyera me baltë të përzier me byk drithërash, siç i gjejmë në vendbanimet më të hershme neolitike (Vashtëmi, Kolsh etj.).

Në depozitimet neolitike të vendit tonë, përzier me mbeturina të ndryshme të kulturës, janë zbuluar me shumicë dhe kocka bagëtish të imëta dhe të trasha, që tregojnë se krahas bujqësisë banorët neolitikë merreshin edhe me blegtori. Prej bagëtive ata siguronin qumështin, mishin, leshin, lëkurën etj. Një pjesë të këtyre produkteve ata i siguronin dhe nëpërmjet gjuetisë së kafshëve të egra, kockat dhe brirët e të cilave i ndeshim gjithashtu në qendrat e banuara të kësaj kohe. Dreri ishte një nga kafshët e egra më të parapëlqyera të gjahut, i cili përveç mishit dhe lëkurës, u siguronte bujqve primitivë edhe brirët me të cilët bënin vegla të ndryshme bujqësore, si shetër, çekanë etj., dhe që i gjejmë të përfaqësuar mirë sidomos në vendbanimin e Dunavecit e të Maliqit. Po këtu janë zbuluar edhe shumë pesha rrjetash, gropa etj., që dëshmojnë se një formë tjetër e sigurimit të ushqimit të banorëve neolitikë të Dunavecit e të Maliqit ishte dhe peshkimi.

Banorët neolitikë të vendit tonë dinin gjithashtu të tirrnin fijen dhe të endnin prej saj rroba me anë të vegjës primitive vertikale. Këtë e tregojnë rrotullat e boshtit dhe peshat për tërheqjen e fijes në vegjë, të zbuluara në Maliq e gjetkë.

Që në etapën më të hershme të neolitit shfaqen dhe enët prej balte të pjekur, që përbëjnë si kudo gjetjet më të shumta e më të rëndësishme në vendbanimet e kësaj kohe. Prodhimi primitiv i tyre ashtu si edhe ai i tekstilit dhe i prodhimeve bujqësore, ishte i lidhur me punën e gruas. Çdo bashkësi neolitike i përgatiste vetë enët sipas nevojave të saj. Ato punoheshin me dorë në forma e madhësi të ndryshme, me faqe të trasha ose të holla, me ose pa zbukurime sipas qëllimit të tyre praktik.

Zhvillimi i madh, për atë kohë, i prodhimit, i cili gjeti shprehjen e vet në shtimin e llojeve të veglave të punës dhe në përmirësimin teknik të punimit të tyre, në zhvillimin e formave të tilla të ekonomisë, siç ishin bujqësia dhe blegtoria etj., solli ndryshime dhe në organizimin shoqëror, që u pasqyrua në përmirësimin e mëtejshëm të strukturës gjinore. Gjinia matriarkale e lindur që në paleolitin e lartë dhe e zhvilluar dalëngadalë gjatë mezolitit arrin tani fazën e lulëzimit të saj. Në fushën ekonomike kjo fazë e zhvillimit gjinor ishte e lidhur kryesisht me zhvillimin e bujqësisë primitive, e cila duke qenë punë e gruas, i jepte asaj një vend me rëndësi në prodhimin shoqëror. Paraqitja e saj me figurat e shumta prej balte, dëshmon se ajo kishte një pozitë parësore në gjini. Martesa me grupe, karakteristike për periudhën e hershme të matriarkatit, zëvendësohet tani në periudhën e lulëzimit të saj me një formë të re më të përsosur, me martesën me çifte.

Gjatë gjithë kohës së neolitit, gjinia mbetet e vetmja njësi shoqërore dhe ekonomike në bashkësinë primitive. Në këtë gjini kishte jo vetëm bashkësi familjesh me çifte, por edhe një organizim pune dhe konsumi kolektiv. Puna e përbashkët i shpinte njerëzit në pronën e përbashkët mbi mjetet e prodhimit dhe mbi produktet e prodhimit.

Ndërmjet gjinive, që jetonin në afërsi të njëra-tjetrës, u vendosën gjatë kësaj periudhe marrëdhënie të tilla ekonomike e shoqërore që shpunë në formimin e bashkësive fisnore. Midis këtyre njësive të mëdha fisnore fqinje ose më të largëta, ekzistonin marrëdhënie këmbimi. Në vendbanimet tona neolitike janë ndeshur sende të sjella nga krahina të largëta, siç janë p.sh., importet e poçerisë diminiane të Thesalisë në depozitimet e vendbanimit të Cakranit apo të Kamnikut etj.

Arti dhe botëkuptimi

Arti i bujqve dhe i blegtorëve neolitikë priret drejt formave dekorative gjeometrike dhe figurative skematike. Arti dekorativ neolitik shfaqet me tërë përmbajtjen e tij sidomos në prodhimet e poçerisë, ku shumë nga format e enëve me harmoninë dhe me elegancën e trupit të tyre i tejkalojnë kërkesat e ngushta utilitare dhe hyjnë në fushën e realizimeve artistike.

Në tërë kulturat neolitike të vendit tonë qeramika paraqitet e zbukuruar me ornamente të shumta të realizuara me teknika të ndryshme (pikturim, gërvishtje, ngulitje, inkrustim, etj.) dhe trajtime të veçanta stilistike, sipas fazave të zhvillimit përparues të saj. Motivet e zbukurimit përbëhen nga vija të drejta ose të përkulura me kombinime nga më të ndryshmet, si dhe nga figura gjeometrike: trekëndësha e rombe me fushë të zbrazët ose të vizatuar, nga rrathë, spirale, meandra, etj. Këto motive, përveç zhvillimit të thjeshtë për të zbukuruar enët, kanë shërbyer, në mjaft raste, edhe si simbole grafike për të paraqitur ambientin, sendet apo fuqitë e natyrës sipas botëkuptimit magjik të njerëzve neolitikë.

Arti figurativ i kësaj kohe përfaqësohet kryesisht nga figurat antropomorfe apo zoomorfe prej balte të pjekur, të cilat kryesisht janë të vogla. Tipari më karakteristik i tyre është skematizimi i formës, nganjëherë jashtë masës, ashtu sikurse është në artin dekorativ të qeramikës gjeometrizimi i theksuar i ornamentit. Këto figura qeniesh paraqiten në formë cilindrike, plaçke apo steatopigjike (vithegjera), në këmbë ose ulur. Një pjesë e tyre janë të ngjashme me tipat përkatës të Azisë së Përparme dhe të Mesdheut Lindor, gjë që tregon për lidhje e ndikime kulturore të drejtpërdrejta të kulturave neolitike të vendit tonë me ato të këtij areali.

Këto prodhime plastike, shpesh me vlera artistike, personifikonin, nga ana tjetër, ato fuqi të panjohura, të cilat sipas bujqve dhe blegtorëve primitivë, kishin në dorë pjellorinë e tokës dhe mbarështimin e kafshëve. Kështu, figurat e grave, të cilat mbizotërojnë në plastikën antropomorfe neolitike, janë të lidhura me kultin e pjellorisë së tokës-nënë, ndërsa ato që riprodhojnë figura zoomorfe - me kultin e kafshëve shtëpiake, që luanin, ashtu sikurse dhe bujqësia, një rol të rëndësishëm në ekonominë e bashkësisë neolitike. Me kultin e tokës-nënë dhe të kafshëve lidhen edhe vazot antropomorfe e zoomorfe të zbuluara në vendbanimet neolitike të Maliqit, të Dunavecit etj.

Botëkuptimi i banorëve neolitikë është shprehur edhe në kultin e varrimit. Varrosja e të vdekurve bëhej pranë ose brenda territorit të vendbanimit. Varret nuk kishin ndonjë ndërtim të veçantë; kufoma vendosej në një gropë të cekët në pozicion fjetjeje dhe këmbë të mbledhura pa takëm funeral. Riti i varrimit brenda territorit të banuar ose brenda banesës ishte i lidhur me një zakon shumë të përhapur në atë kohë në Ballkan dhe në përgjithësi në rajonin e gjerë të Mesdheut. Siç duket, ai kishte karakter flijimi dhe u kushtohej fuqive që mbronin vendbanimin.

Grupet etno-kulturore neolitike

Numri i konsiderueshëm i vendbanimeve neolitike të zbuluara në tërë territorin e Shqipërisë si edhe përkatësia kohore e tyre nga neoliti i hershëm në neolitin e mesëm, të vonë, duke përfshirë dhe epokën e bakrit, e bëjnë të mundur të veçojmë disa grupe kulturore dhe ta ndjekim zhvillimin e kulturës pa ndërprerje nga fillimet e mijëvjeçarit të shtatë e deri në fund të mijëvjeçarit të katërt p.e.sonë.

Neoliti i hershëm, përfaqësohet nga Vlushi, Podgoria I, Vashtëmia, Kolshi I, Burimi dhe Blazi I e II. Vendbanimi i Vlushit karakterizohet nga një qeramikë trashanike ngjyrë gri të zezë, me forma tepër të thjeshta e me pak zbukurime të bëra me shtypje. Qeramika gjendet së bashku me vegla pune prej stralli tipike mezolitike, ndaj Vlushi i takon periudhës kalimtare nga mezoliti në neolit.

Kultura Podgorie I, Vashtëmia, Kolshi I, Burimi dhe Blazi I, II, të cilat janë njohur e studiuar mirë, i takojnë neolitit të hershëm të zhvilluar. Kjo periudhë në territorin e Shqipërisë Juglindore është dokumentuar nga kultura Podgorie I. Falë një shtrese kulturore të trashë rreth 3 m e mjaft të qartë, në Podgorie, dhe të një lënde shumë të pasur arkeologjike mund të rindërtohet tabloja e asaj kulture, e cila karakterizohet nga qeramika njëngjyrëshe e kuqe me shkëlqim, nga qeramika e pikturuar me bojë të bardhë mbi sfond të kuq si edhe nga figurat steatopigjike prej balte e tryezat e thjeshta të kultit, të cilat i vënë në raporte të drejtpërdrejta kulturore e kronologjike me neolitin e hershëm të Thesalisë (faza Presesklo e pjesërisht Protosesklo), si edhe me neolitin e hershëm të Maqedonisë (Vrshnik-Anzabegovo Ib, c). Elementet e tjera të pranishme në Podgorie I, si qeramika impreso e tipit të Devollit e ajo e tipit adriatik, si edhe qeramika barbotine e sheshtë e vënë atë në lidhje me kulturat e neolitit të hershëm adriatik e ballkano-qendror.

Kultura përfaqësuese e Shqipërisë Verilindore, Kolshi I ka si tregues themelor qeramikën barbotine në reliev të ngritur, qeramikën e pikturuar me bojë kafe mbi sfond të kuq dhe qeramikën impreso, të cilat vendosen mjaft qartë në raporte kulturore e kronologjike me Rudnikun (Rudniku III) në Kosovë dhe me gjithë kulturat e fazës Starçevo II b të Ballkanit Qendror. Blazi I e II në zonën e Matit ka qeramikë të tipit impreso-kardium me motive të ndryshme, si edhe qeramikë njëngjyrëshe gri e të zezë me shkëlqim që i japin kulturës së këtij vendbanimi shpellor karakterin adriatik lindor (Smilçiç I).

Kalimi nga neoliti i hershëm në neolitin e mesëm shënon një kthesë në të gjithë zhvillimin kulturor të territorit të vendit tonë, gjë që është pasqyruar mjaft qartë në kulturat Dunavec I - Cakran Blaz III, të cilat përfaqësojnë dhe tri fazat kryesore të zhvillimit të neolitit të mesëm në Shqipëri. Tipar themelor për të gjitha fazat e kësaj periudhe është qeramika ngjyrë gri, gri e zezë dhe e zezë me sipërfaqe të lëmuar me ose pa shkëlqim, si edhe qeramika barbotine e impreso të trashëguara nga neoliti i hershëm. Qeramika shquhet për një larmi formash ku mbizotërojnë kupat bikonike me variante të ndryshme, tasat trung konikë me fund të lartë, enët me trup sferik me profile të ndryshme etj. Qeramika e neolitit të mesëm dallohet edhe për pasurinë e zbukurimeve të bëra me incizim e thellim, hera-herës të inkrustuara me bojë të kuqe ose të bardhë, për zbukurimet plastike variantesh të ndryshme, për zbukurimin me kanelyra, me pikturim etj.

Çdo njëra nga tri kulturat përfaqësuese ka tiparet dhe veçoritë lokale që burojnë nga diferencat në kronologjinë relative si edhe nga pozita gjeografike, nga raportet e lidhjet që ato kishin me kulturat fqinje.

Faza Dunavec I që përfaqëson shtresën më të hershme të neolitit të mesëm është e lidhur me ekzistencën e një vendbanimi palafit, i cili, sot për sot, është më i hershmi në territorin e Ballkanit. Në Dunavecin I, krahas qeramikës së zezë të cilësisë shumë të mirë vazhdoi të përdorej gjerësisht qeramika barbotine me reliev të zhvilluar, traditë kjo e neolitit të hershëm Starçevian. Por tonin kulturës së Dunavecit I ia jepnin format e reja të enëve të zbukurimit në reliev, zbukurimet me incizim e ngulitje, zbukurimet me kanelyra, pikturimi gri etj.

Gjatë Dunavecit II, krahas elementeve që u trashëguan nga periudha paraardhëse, që edhe këtu përbëjnë shumicën, ka edhe një tog elementesh të reja që e veçojnë atë si një fazë më vete. Zbukurimi në reliev njeh zhvillimin e tij më të gjerë, po ashtu bëhet tipik zbukurimi me gërvishtje i llojit adriatik, kanelyra përmirësohet cilësisht dhe, krahas pikturimit gri, del edhe qeramika e pikturuar me bojë të kuqërremtë. Në këtë fazë shfaqen edhe fragmentet e para të qeramikës dyngjyrëshe kuq e zi.

Cakrani dhe Dunaveci II kanë përputhje të plotë kulturore e kronologjike. Për t’u shënuar është gjetja në Cakran e disa fragmenteve enësh të pikturuara dhe në Dunavec II e një fragmenti, të cilat janë të importuara nga kultura Thesalike e Diminit të hershëm (faza Tsangli). Ato japin një datë të saktë për ekzistencën e njëkohshme të Cakranit e të Dunavecit II me Tsanglin dhe në të njëjtën kohë dëshmojnë për zhvillimin e këmbimit midis trevave tona me Thesalinë. Edhe kultura e Kolshit II në territorin e Shqipërisë Verilindore gjen përputhje të plotë me atë të Cakranit.

Faza fundore e neolitit të mesëm është dëshmuar nga Blazi III në territorin e Shqipërisë së brendshme qendrore. Ajo karakterizohet nga qeramika ngjyrë gri, gri e zezë e ngjyrë kafe e zbukuruar me motive linearo-gjeometrike e spiralike, të cilat janë elemente karakteristike për kulturat danilike të bregdetit dalmatin. Krahas tyre ka edhe enë të zbukuruara me ornamente me vija të thelluara, të cilat mjaft mirë e vënë këtë fazë të neolitit të mesëm në raporte kulturore e kronologjike me kulturën Lisiçiç (Hvar I) të neolitit të vonë të Adriatikut.

Kulturat e neolitit të mesëm të vendit tonë kanë edhe disa tregues të rëndësishëm të kultit e të botës shpirtërore. Si shfaqje e re dhe kryesore janë ritonet, enë jo të zakonshme me katër këmbë me grykë vezake të vendosur pjerrtas me një dorezë të madhe në pjesën e sipërme të trupit dhe të lyera me bojë të kuqe. Këto ritone sipas mendimit të shumë studiuesve duhet të kenë shërbyer në ceremoni rituale kushtuar kulteve të rëndësishme, siç është ai i pjellorisë së tokës, i nënës së madhe, kulte që ishin të lidhura me riprodhimin e jetës, me pjellorinë e tokës e të bagëtisë, të cilat ishin degët bazë të ekonomisë. Një kult tjetër i epokës neolitike është ai i varrimit të fëmijëve në vendbanim, të vendosur në pozicion kruspull, dëshmi e një flijimi për vetë vendbanimin.

Kalimi nga periudha e neolitit të mesëm në neolitin e vonë është bërë shkallë-shkallë, gjë që provohet nga kultura e vendbanimeve të Dërsnikut, të Barçit II dhe të Maliqit I (Kamnik) ku disa tregues të kulturës vazhdojnë edhe gjatë neolitit të vonë, madje zhvillohen më tej dhe bëhen karakteristike. E tillë është qeramika me tone të çelëta e punuar me kujdes dhe e pikturuar me ngjyra të ndryshme, me motive të larmishme linearo-gjeometrike dhe meandro-spiralike. Kjo qeramikë krijon efekte shumë të ngjashme me qeramikën e neolitit të vonë të Thesalisë, që njihet arkeologjikisht si faza e Diminit klasik. Këto elemente kulturore luajtën një rol të rëndësishëm në formimin e kulturës së neolitit të vonë të vendit tonë.

Fazën finale të epokës së gurit të ri ose siç quhet ndryshe epoka e bakrit, e përfaqësojnë tri vendbanime me një vijimësi kulturore e kronologjike: Burimasi, Maliqi II a dhe Maliqi II b. Kultura e tyre karakterizohet nga përsosja e veglave të strallit, e veglave me gur të lëmuar dhe e atyre prej kocke e briri, si dhe dalja e veglave të para prej bakri (sëpata të tipit daltë, biza e grepa peshkimi), të cilat për shkak të cilësisë së butë të bakrit nuk mundën të zëvendësonin veglat e traditës neolitike.

Tiparin themelor të kësaj faze e përbën qeramika, e cila dallohet për cilësinë e punimit të saj, për larminë e formave të enëve, për ngjyrën e zezë e gri të zezë shpeshherë me shkëlqim, si edhe për zbukurimet e shumëllojshme (me pikturim gri, me bojë të bardhë ose të kuqe, me incizim, me ornamente plastike apo kanelyra etj.). Kultura shquhet edhe për një pasuri e larmi objektesh kulti, si figura antropomorfe e zoomorfe, tavolina kulti e objekte të tjera të karakterit ritual. Kultura neolitike e vendit tonë u zhvillua në lidhje e marrëdhënie të ngushta me kulturat bashkëkohëse të vendeve fqinje, si me kulturën Crnobuki-Shuplevac të Pelagonisë, me kulturën Rahmani të Thesalisë dhe me kulturat egjeane të bronzit të hershëm.

Të dhënat e deriatëhershme dëshmojnë kështu se kultura neolitike në vendin tonë zhvillohet pa ndonjë ndërprerje dhe mbi një bazë autoktone. Njohuritë e deritanishme nuk janë të mjaftueshme për të përcaktuar se cilët ishin përfaqësuesit e grupeve apo të komplekseve më të gjera etnokulturore ballkanike të kësaj kohe. Mendimet e ndryshme sipas të cilave këto mund të kenë qenë ose jo popullsi indoevropiane mbeten ende të diskutueshme, sa kohë që të dhënat gjuhësore nga fusha e toponimisë së lashtë të Ballkanit është vështirë të përputhen me siguri me të dhënat arkeologjike. Në këto rrethana, banorët e kësaj lashtësie të largët, këto grupe kulturore ka shumë gjasë t’i takonin një popullsie paleoindoevropiane.