Qarku Berat | Qarku i Beratit

Qarku Berat | Qarku i Beratit

Qarku Berat | Qarku i Beratit
Qarku Berat | Qarku i Beratit
Qarku Berat | Qarku i Beratit
Qarku Berat | Qarku i Beratit
Qarku Berat | Qarku i Beratit


Qarku Berat (Qarku i Beratit) është një nga 12 qarqet e Shqipërisë. Ai përbëhet nga rrethet Berat, Kuçovë dhe Skrapar; kryeqyteti i saj është Berati. Qytetet kryesore janë qyteti i Beratit, Kucove, Polican, Ura Vajgurore, Corovode dhe Bogove. Berati është një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESKO-s (i shënuar në vitin 2015 sipas kritereve iii dhe iv) duke mbuluar një sipërfaqe prej 58.9 hektarësh dhe një zonë tampon prej 136.2 hektarësh. Ajo shtrihet 123 km në jug të Tiranës, kryeqytetit të Shqipërisë.

Qarku Berat | Qarku i Beratit

Trashëgimia historike, kulturore dhe arkitektonike e epokës bizantine dhe e Perandorisë Osmane është mjaft e përfaqësuar në shumë monumente të ruajtura mirë dhe të ruajtura në qytetin Berat të qarkut. Është e njohur gjerësisht si "Qyteti i një hapa me mijëra" dhe gjithashtu një "qytet muze".

Qarku Berat | Qarku i Beratit

Beratit
Berati (i njohur edhe në gjuhën shqipe si Berati, Bulcheriòpolis greke-Πουλχεριοπολις, Antipatë-Αντιπατρια, Veràtion-Βερατιον) është një qytet i vendosur në Shqipërinë jugore qendrore. Ajo ka një popullsi prej rreth 47,500 njerëz (2017 est). Është kryeqyteti i Qarkut të Beratit dhe Qarkut më të madh të Beratit. Qyteti i vjetër ishte gdhendur në Listën e Trashëgimisë Botërore në korrik 2008.

Kuçovës
Kuçovë (Kuçovë) është një qytet shqiptar, kryeqyteti i Qarkut Kuçovë, me shumë parqe dhe muze.

Kuçovës
Kuçovë është një qytet shqiptar, kryeqyteti i Qarkut Kuçovë, me shumë parqe dhe muze.

Kuçova ka qenë një qytet industrial që nga ndikimi italian në fillim të viteve '30. Në periudhën komuniste qyteti njihej si Qyteti i Stalinit dhe ishte një lagje e mbyllur ushtarake. Qyteti u zhvillua gjerësisht në vitet 1950 dhe është me interes për studentët e arkitekturës komuniste, megjithëse pas rënies së komunizmit ka pasur shumë ndërtime dhe modifikime të paautorizuara në ndërtesat origjinale. Është shtëpia e një prej bazave ushtarake aeronautike të Shqipërisë, edhe pse që nga viti 2005, forcat ajrore të vendit kanë pushuar të fluturojnë luftëtarët e moshuar Mig të siguruar nga Bashkimi Sovjetik dhe Kina dhe janë reduktuar vetëm në avionë me krahë rrotullues.