Dominika - Hartat Gjeografike në Dominika

Tags

Dominika - Hartat Gjeografike në Dominika

Dominika, zyrtarisht Commonwealth i Dominika, është një shtet ishull në Detin e Karaibeve. Në veri-veriperëndim shtrihet Guadeloupe, në juglindje Martinique. Madhësia e saj është 754 kilometra katrorë (291 mi sq) dhe pika më e lartë në vend është Morne Diablotins, e cila ka një lartësi prej 1,447 metra (4,747 ft). Komonuelthi i Dominikës ka një popullsi të llogaritur prej 72,500. Kryeqyteti është Roseau.

Dominika është quajtur "Ishulli Natyra e Karaibeve", për bukurinë e saj në dukje të paprishur natyrore. Ai është ishulli më i ri në Antilles Vogël, ende duke u formuar nga aktiviteti gjeotermale-vullkanike, siç dëshmohet nga liqeni dytë më i madh në botë valë. Karakteristika ishull harlisur rainforests malore, shtëpi e shumë bimë të rralla, shtazore, dhe llojeve të shpendëve. Ka fusha xeric në disa nga rajonet bregdetare perëndimore, por reshjeve të rënda mund të pritet në brendësi. Sisserou Parrot (e njohur edhe si Imperial Amazon), shpendi kombëtar i ishullit, është paraqitur në flamurin kombëtar. Ekonomia Dominika është shumë e varur në të dy turizmit dhe bujqësisë.

Christopher Columbus quajtur ishullin pas ditë të javës në të cilën ai e ndotur atë, një e diel (Dominika në latinisht), 3 nëntor, 1493. Në njëqind vitet e ardhshme pas ulje Kolombit ', Dominika mbetur të izoluar, dhe madje edhe më shumë Caribs vendosën atje pasi u dëbua nga ishujt përreth, si fuqitë europiane hyri në rajon. France ceduar zyrtarisht posedimin Dominica në Mbretërinë e Bashkuar në 1763. Mbretëria e Bashkuar pastaj të ngritur një qeveri dhe bëri ishull një koloni në 1805.

Emancipimi i skllevërve afrikanë kanë ndodhur në të gjithë Perandorinë Britanike në 1834 dhe, në vitin 1838, Dominika u bë i pari koloni britanike Caribbean që të ketë një legjislaturë kontrolluar nga një shumicë afrikane. Në vitin 1896, Mbretëria e Bashkuar e rimori kontrollin qeveritar i Dominika, duke e kthyer atë në një koloni e Kurorës. Gjysmë shekulli më vonë, nga 1958 në 1962, Dominika u bë provincë e West Federatës jetëshkurtër Indies. Në vitin 1978, Dominika u bë një komb i pavarur.

#Dominika - Hartat Gjeografike në Dominika
#Dominika
Dominika - Hartat Gjeografike në Dominika
Dominika - Hartat Gjeografike në DominikaDominika - Hartat Gjeografike në Dominika

www.klimnaturali.org