Shqipëri, Republika e Shqipërisë

Shqipëri, Republika e Shqipërisë

Republika e Shqipërisë
Shqipëria, zyrtarisht Republika e Shqipërisë është një vend në Evropën Juglindore. Shqipëria kufizohet nga Greqia në Mal të Zi në jug-lindje, në veri, Kosova në verilindje, dhe Republikës së Maqedonisë në lindje. Ajo ka një bregdet të Detit Adriatik në perëndim, dhe në detin Jon në jugperëndim. Nga ngushticën e Otrantos, Shqipëria është më pak se 100 km (60 milje) larg nga Itali.

Vendi është anëtar i Kombeve të Bashkuara, Procesi i Bashkëpunimit të Evropës Juglindore, Organizata për Bashkëpunim dhe Siguri në Evropë (OSBE), Këshilli i Evropës (KE), dhe Organizatës Botërore të Tregtisë.

Shqipëria ka një sipërfaqe prej 28,750 kilometra katrorë. Vija bregdetare e saj është 362 kilometra e gjatë dhe shtrihet në detin Adriatik dhe detit Jon. Ultësira e perëndim të përballet me detin Adriatik. 70% e vendit që është malor është i thyer dhe shpesh i paarritshëm. Mali më i lartë është i Korabit vendosur në rrethin e Dibrës, duke arritur deri në 2,753 metra (9,032 ft). Vendi ka një klimë kontinentale në rajonet e saj të lartë lartësi me dimër të ftohtë dhe verë të nxehtë. Përveç kryeqytetit të Tiranës, e cila ka 800.000 banorë, qytetet kryesore janë Durrës, Elbasan, Shkodër, Gjirokastër, Vlorë, Korçë dhe Kukës. Në gramatikën shqipe, një fjalë mund të ketë forma të pacaktuar dhe të caktuar, dhe kjo vlen edhe për emrat e qyteteve: Tiranë si dhe në Tiranë, Shkodër dhe Shkodra janë përdorur.

#Shqipëri, Republika e Shqipërisë