Qytetërimi Helenistike

Tags

Qytetërimi Helenistike

Epoka helenistike shënoi kalimin nga qytetërimit grek në romake, ku vaksinuar forcë kulturore. A nuk është shkëlqimi letrare dhe filozofike të epokës së artë të Greqisë, por kufiri është një shpërthim i madh i shkencës dhe dijes.

Ajo quhet civilizim helene që u zhvillua nga Greqia, nën ndikimin e shpirtit grek. Kjo periudhë historike kalon ndërmjet 323 para Krishtit, data e vdekjes së Aleksandrit të Madh, pushtimet ushtarake e të cilit solli qytetërimin grek në Anadoll dhe Egjipt, dhe 30 para Krishtit, kur ai dha pushtimin e Egjiptit nga ana e romakëve. Pjesa më e madhe e Lindjes së lashtë ishte atëherë Hellenized dhe dëshmitarë të një bashkim i kulturës greke, rigjallëruar në zonat e pushtuara, me tradita politike dhe artistike të Egjiptit, Mesopotamisë dhe të Persisë.

Pas vdekjes së Aleksandrit, transmetimi i kulturës greke vazhdoi në qendrat e mëdha urbane, edhe pse vuan ndikimin e zakoneve Lindore. Përpjekje për të Antigonus, një nga gjeneralët më të vjetra të Aleksandrit, për të ruajtur të paprekur perandorinë pushtuar nga luftëtar maqedonas, ai nuk arriti pas betejës së ipso, në Frigji (302 BC). Ndarja e perandorisë u bë në mes të tre gjeneralëve: Seleucus Nicator, Ptolemeut Lagos dhe Lysimachus. Betejat, megjithatë, vazhdoi, njëzet vjet më vonë perandoria u nda në tri shtete të pavarura: mbretëria e Egjiptit ishte me lágidas, pasardhësit e Ptolemeut; Sirian, me pasardhësit e Seleucids Seleucus; dhe Maqedonia ra në antigônidas, pasardhësit Antigonus së.

Alexandria, Egjipt, me 500.000 banorë, u bë metropol i qytetërimit helenistik. Kjo ishte një qendër e rëndësishme e artit dhe letrave, dhe madje edhe literatura greke ka një fazë të quajtur "Aleksandri". Ka ekzistuar institucionet më të rëndësishme kulturore të qytetërimit helenistik: muzeut, llojin e studiuesve të universitetit, të pajisura me kopsht botanik, zoologjik dhe observator astronomik; dhe biblioteka, me 200.000 vëllime, kopjuesit dhoma dhe seminare për përgatitjen e papirus.

Mbretëria egjiptian përfundoi vetëm me pushtimin e Oktavianit, nën mbretërimin e Kleopatrës. Mbretëria e Sirisë mbuluar pothuajse të gjithë perandorinë e lashtë Persian të lumit Indus. Kryeqyteti ishte Antioch, një tjetër qendër e madhe e kulturës helenistike, në afërsi të grykëderdhjes së Orontes në Mesdhe. Seleucids, megjithatë, nuk ishin në gjendje për të ruajtur unitetin e perandorisë së tij të madhe, e cila përfundimisht pushtuar nga romakët në pes shekullin e parë Por në mbretërinë e Maqedonisë është dashur të përballen me luftën e qyteteve greke, mbrojtjen xheloz e autonomisë së tyre, dhe përfundimisht të përfshirë në Perandorinë Romano.

Nga pikëpamja kulturore, periudha në mes të 280 dhe 160 para Krishtit ishte e jashtëzakonshme. Ata kishin histori të madhe të zhvillimit, me Polibi; matematika dhe fizika, me Euklidi, Arkimedi Eratosthenes dhe; astronomi, me Aristarkun, Hipparchus dhe Seleucus Heraclides; gjeografia, me Posidonius; mjekësi, me Herophilus dhe Erasistratus; dhe gramatika, me Dionisi Thrax. Në literaturën, nuk ishte një poet i jashtëzakonshëm, Theocritus, poezia idilike dhe baritor cilës kishte një ndikim të madh. Të menduarit filozofik evoluar në individualizmin moraliste e epikurianë dhe stoik, dhe artet lënë trashëgim brezat disa nga kryeveprat e antikitetit, si Venus de Milo, Fitorja e Samotrakë dhe grupit Laocoon.

Si Krishterimi përparuar, qytetërimi helene ka ardhur për të përfaqësuar frymën pagane që rezistuar fenë e re. Shpirti greke nuk është zhdukur me fitoren e vlerave të krishtera; do, dymbëdhjetë shekuj më vonë, një nga linjat Rilindjes e forcës.