Periudha Qymyrmbajtës

Tags

Periudha Qymyrmbajtës

Periudha Qymyrmbajtës

Zvarraniket e para u shfaqën në periudhën e qymyrit gjatë së cilës pyjet janë formuar gjithashtu i madh që mbizotëronte ferns gjigante, të cilat rrjedhin seams trasha qymyr.

Periudha e parafundit e epokës Paleozoic, qymyri është në mes të Devonian dhe periudha Permian, dhe filloi rreth 360 milion vjet, me një kohëzgjatje të llogaritur prej 75 milion vjet. Emri qymyrmbajtës është marrë nga seams e mëdha të qymyrit që përbëjnë rend të shkëmbinjve të depozituara gjatë periudhës, e cila është e ndarë në sipërme dhe të poshtme qymyrmbajtës.

ulët qymyrmbajtës. jovertebrore detare janë elementet kryesore të faunës ulëta qymyrmbajtës, superiore në numër dhe të shkojnë për kurrizoret dhe tetrapods parë. Sa për jetën në det, periudha u karakterizua nga rënia e disa grupeve të zhvilluara në Paleozoic më të ulët dhe të mesëm, të tilla si trilobites dhe koralet, dhe zgjerimin e tjera jovertebrore, duke përfshirë echinoderms, bryozoans criptostomados dhe productóides (brachiopods armatosur me gjemba) .

Historia e vertebrorëve gjatë qymyrmbajtës ulët përfshin numër të mirë të peshkut, edhe pse jo aq të ndryshme sa Devonian. Disa peshq të specializuara të tilla si hahet peshkaqen dhe butak, zhvilluar dalje dhëmbësh të zgjeruara, fragmentimin e duhur të ushqimit të tyre.

Pjesa më e madhe e hemisferës veriore ishte nënshtruar shkeljes detar, që ka qenë zhytje gjerë e kontinenteve. Në Amerikën e Veriut, shtretër të ulëta qymyrit ndodhur përgjatë Luginës Misisipi. Kontinenti ishte faza e gjerë zhytje, përgjegjës për karakterin kryesisht detare e depozitave të kësaj periudhe, sidomos gëlqerorë.

Në Amerikën e Jugut, mosha akull erdhi tek ngjarja e parë tektonike ka ndodhur në mes të Devonian dhe të ulët qymyrmbajtës, e cila është për shkak, për shembull, gjenezën e protoprecordilheira Argjentinës. Në Brazil, po sedimente të njohura vijnë me sigurinë më të ulët qymyrmbajtës vetëm në pellgun e lumit Parnaíba, duke përfshirë facies kontinentale me shtresat e qymyrit e filialeve dhe bimëve fosile mbetet.

Upper qymyrmbajtës. Fauna e jovertebrore detare gjithashtu tregoi diversitetit të madhe dhe begati në qymyrmbajtës Epërme, duke e mbajtur në disa aspekte, e njëjtë si më të ulët karakteristikat qymyrmbajtës faunës.

Të dhënat e vertebrore dhe jovertebrore kafshëve tokësore në këtë periudhë është më e kënaqshme se në qymyrmbajtës të ulët, kryesisht për shkak të shfaqjes gjerë të mjediseve paludais në hemisferën veriore. Në një mjedis të tillë, pellgje kalimtare çoi në ruajtjen e eshtrave të kafshëve, të tilla si insekteve, sidomos insektet (cockroaches, pilivesa), akrepat dhe merimangat e rainforests tropikale.

Disa insekte ishin të dallueshëm për nga madhësia të jashtëzakonshme: të pilivesa fosile Evropa Perëndimore kalojë dy këmbët krahët e hapur. të lirë enorme ishin aq të bollshme që periudha është quajtur shpesh "mosha e lirë". Qindra lloje të tjera të insekteve janë të njohura në shtresat e kësaj moshe. Vertebrorët, amfibet ishin grupi më karakteristike e kohës, sidomos në hemisferën veriore, të jetë i pranishëm në mjedise paludais kushte të favorshme për zhvillim.

Historia e periudhës u shënua nga fenomene të ndryshme klimatike në të dy hemisferat, përveç ngjarjeve komplekse tektonike. Në pyjet e dendura, të cilat rrjedhin shtresa të trasha qymyr, tregojnë klimë të lagësht tropikale për pjesën më të madhe të hemisferës veriore. Shfaqja e këtyre pyjeve, e formuar kryesisht nga ferns mëdha që erdhën në tridhjetë metra të larta, ishte ndoshta fenomeni më i shquar biologjike në florën e Epërme qymyrmbajtës.

Evidenca tregon se bimët kanë kthyer në qymyr rrit në kënetat ku uji mbrojtur ata nga prishja e mëtejshme. akumulimi ndodhur shpesh në vend ku ata jetonin, siç mund të jetë dukuri e tokave fosile me rrënjë (Stigmaria) lidhur me seams qymyr. Përveç kësaj, tiparet morfologjike dhe anatomike e bimëve janë për të marrë të njëjtin lloj të mjedisit të lartë lagështia. Shpërndarja e gjerë e seams trasha qymyr tregon se këto kushte vazhdoi për një kohë të gjatë në zona të mëdha, edhe pse kjo situatë ndoshta nuk ka qenë universale.