Shqiponja

Tags

Shqiponja

Shqiponja

Shqiponja qëndron jashtë në mesin e zogjve të tjerë grabitqarë nga bukurinë, forcën dhe madhështinë, cilësi që fituan admirimin e njeriut në çdo kohë. Gjatë gjithë historisë, imazhi shqiponja artistikisht shënjat, monedhës luftëtarë, mburoja dhe emblemat, në të cilën ishte simbol i fuqisë dhe dinjitetit.

Me emrin Eagle ata quhen lloje të ndryshme të grabitqarëve që i përkasin rendit të falconiformes, të grupuara në familjen e përgjithshëm të acipitrídeos. Ato karakterizohen duke qenë mishngrënës, i madh, i pajisur me një sqep të shkurtër lakuar, por të fuqishme dhe këmbët duke i dhënë fund në kthetrat e mprehta, me të cilat kapin gjahun. Sytë, palët janë të mbuluar nga harqe apo skajet sipërfaqësore kockave që i japin këtyre zogjve pamjen karakteristike ashpër. Femrat në përgjithësi janë më të mëdha se meshkujt.

Pjesa më e madhe e llojeve gjuetisë sipas metodës së mbikëqyrje apo gjetjen e pre në fluturim, sepse ndjenja e tij e vizionit është akute. Ushqimi është e ndryshueshme, shumë të specializuara në disa lloje të tilla si fajkua deti, dhe më të ndryshme në vende të tjera, ata konsumojnë zvarranikët, zogjtë, gjitarët e vogla dhe, në disa raste, kalbur. Numri i vezëve shkon nga një deri në tre sjellje, në varësi të llojeve, dhe inkubacionit varion nga gjashtë deri në shtatë javë. Rëndësia ekologjike e këtyre grabitqarët është i rëndësishëm për shkak se ushtrojnë kontroll të rreptë mbi kolonitë e brejtësve, lepujt dhe gjitarë të tjerë të vogla dhe të mesme. Si pasojë, sulmi mbi shqiponjat ndikon seriozisht bilancin e habitateve.

Llojet kozmopolit janë të shpërndara në të gjithë botën, por në përgjithësi çdo kontinent ka shqiponjat e tij tipike.

Shqiponja e artë (Aquila crisaetus) është gjetur në Evropë, Azi, Amerikën e Veriut dhe Afrikën e Veriut. I errët-kafe pendë, ka bisht të lehta gri dhe arrin 86cm në gjatësi dhe dy metra të gjerë, ndërsa pesha e saj e përafërt është 6.5kg për meshkuj. Ajo ushqehet me zogj, zvarraniket dhe gjitarë të vegjël dhe shturë në shkëmbinj.

Shqiponja Peshkimi (Pandion heliaetus) është një specie kozmopolit thesar i veçantë në Amerikën e Veriut, Amerikën Qendrore dhe Antilles, ku zakonisht të migruar në jug të kontinentit. I njohur në Brazil si Hawk peshkatar, kapjen e peshkut në liqene, lumenj dhe ujërat detare mbajtjen e ndaluar, duke përshëndetur krahë, në një pikë të caktuar nga e cila zhytet në kërkim të pre. Barku dhe koka janë të bardhë.

Në Brazil, Paraguaj, Bolivia lindore dhe veriore Argentina jetojnë eagle-gri (coronatus Harpyhalietus), hawk madh  85cm në gjatësi të pajisur me stil. Ajo është në ngjyrë gri, me bisht të zi përfunduar në të bardhë.

Në mesin e shqiponjave afrikane të nxjerrë në pah shqiponjën kurorëzuar (shqiponjë kurorëzuar), grabitqar më të fortë të kontinentit, e cila ushqen me majmunët; eagle ushtarak (Polemaetus bellicosus), femrat e të cilëve më shumë se gjashtë kilogramë peshë, dhe A. rapax, i dhënë pas gjithëçkaje.

Një nga speciet Australiane, A. Audax, ushqehet me kufomën, dhe kapjen e zvarraniket dhe shpendët. Filipine Eagle, Filipinet, majmunët gjuetia dhe gjitarët të tjera të vogla. Specie të gjinisë Spilornis, që ushqehen përmbi gjarpërinj dhe zvarranikëve të tjerë, janë me origjinë aziatike.

Në Gadishullin Iberik, e cila është kërcënuar me zhdukje në Azi Ballkanin dhe Qendrore është shqiponja perandorake (A. heliaca et). Zogu treguar në mburojës amerikane është një shqiponjë tullac (Halietus leucocephalus), koka e bardhë e të cilit është në kontrast me ngjyra trupin ngjyrë kafe.