Arkitektura Kineze

Tags

Arkitektura Kineze Arkitektura Kineze

Kopshte dhe mënyrat në harmoni të plotë me mjedisin janë dy nga karakteristikat kryesore të arkitekturës kineze. Brishtësia e drurit, të cilat shumica e punësuar materialit, shpjegon pse nuk mbijetoi kalimin e shekujve asnjë monument arkitektural historinë e hershme të vendit, rreth viti 2000 para Krishtit, por ju mund të merrni një ide se çfarë ishte si arkitekturë e vjetër përmes tekste apo rregulloret dhe shembujt e ndërtesave tipike kineze të ruajtura në Japoni në platforma guri ose fëlliqur. Një nga më i njohur është tempulli i Horyuji (Horyu-ji) në periferi të qytetit japonez të Nara.

Format. Plani katrore hapësirë ​​ose i zgjatur me mure dhe të zhvillohet përgjatë një aksi veri-jug (të cilat mund të kenë origjinë fetare) është njësia bazë e një shtëpie, ose një qytet. Në rastin e qyteteve, brenda kësaj hapësirë ​​deri rrit ndërtesat administrative ose fetare, si dhe shtëpitë me patios. Dallimi pak ekzistuar në mes të objekteve fetare dhe laike, por fasada kryesore e ndërtesave më të rëndësishme ishte gjithmonë jugu, ajo u besohet të jetë në veri burimi i së keqes. luksoze të-shmangur, dhe ekzagjerime në zbukurim janë konsideruar paaftësia administrative e provave.

Në strukturën, shpinë është elementi mbështetje. Njësia kryesore është një zonë të madhe qendrore në një platformë të ngritur dhe të ndarë në zona më të vogla, të quajtur chien. Zona social, tang, është e vendosur në para ose në të dyja anët e hapësirës qendrore dhe nganjëherë ka ende një dëshirë assobradado të hsien. Njësitë në lindje dhe në perëndim të shpesh të koleksionit të bëhet e pavarur, me shtyllat dhe toppings veta. Shpesh është vënë re platformë tai e cila fillimisht ka shërbyer si kulla e vëzhgimit. Në ndërtime të caktuara edhe të ketë kullë druri e dy ose tre kate quajtur Lou faltore prototip, rt. Shumica e kohës, ndërtesat, me format e tyre në harmoni të plotë me mjedisin, kishte një kat dhe ishin të pajisura me kopsht. Ngjyra është përdorur me bollëk, por gjithmonë subjekt i skemave të rrepta ligjore. Yellow, për shembull, ishte e rezervuar ekskluzivisht për ndërtesa perandorake.

Faltore, shembulli më tipik i arkitekturës kineze në përgjithësi qëndron i vetëm pranë një tempull në frontin e sallës përmban altarin me imazhe të shenjta. Ajo është një ndërtesë e disa tregime mbivendosje, secili më i vogël se ajo në të cilën ajo mbështetet, dhe gjithmonë përfundon një post zbukurime. Ajo ka një port të madh ndonjëherë rrethuar nga dy bastionet simetrike, dhe dy anët. Harku, pra, ishte i njohur nga periudha Han (206 BC-220 të epokës së krishterë), kur përdoret me masë dhe për qëllime komerciale. Më pas rishfaqen, për ndikim hindu në portikët e tempujve budiste.
Historia. Gjurmët e harqe me kolona mbi platforma guri strike, themelet e një kështjellë me kullave dhe katror varret plan u zbuluan në Anyang (Ngan-yang), kryeqyteti i perandorëve të dinastisë së parë historike, Dinastia Shang (1766-1122 pes). Rreth periudhën arkitekturës Zhou (Chou) (1122-255 pes), ka vetëm referenca në tekstet letrare. Forma më e rafinuar arkitektonike e kohës duket të ketë qenë ming tang, ndoshta një oborr i vërtetë që është përdorur vetëm në një pjesë të caktuar të vitit.

Arkitektura kineze kombëtare lind gjatë dinastisë Qin (221-206 pes), gjatë mbretërimit të perandorit Shi Huangdi (Shih Huang-ti), që e ka ndërtuar kapitalin e saj pallate të shumta dhe më të mëdha dhe më luksoze se ndërtohet nga paraardhësit e tij. Është pikërisht kjo periudhë që daton Murit të Madh, një nga veprat më të rëndësishme të arkitekturës kineze dhe inxhinieri. Projektuar për të përmbajnë dyndjet e barbarëve të veriut nga një seri e mureve të periudhës Zhou, ajo shtrihet mbi 2.300km (Shanhaiguan) Shan-hai-Kuan, në bregdetin e Hebei Province (Hopeh) për Jiuquan (Chiu-Ch'uan), në provincën Gansu (Kansut). Fillimisht e ndërtuar në balta, ajo ishte remade në bazën guri dhe tulla nën perandorët e dinastisë Ming (1368-1644). Në krye të saj është ndërtuar një rrugë, rreth pesë metra i gjerë dhe në intervale të rregullta të ngrihet kulla, lartësia e të cilave nuk kalon 12 milion.

Periudha Han, ajo mbetet një ndërtesë të vetme, kishëz e vogël funeral në Xiatangshan gur (Hsi T'ang-shan) që ka muret e saj zbukuruar me carvings. Ajo është e njohur, megjithatë, se periudha është regjistruar aktivitet intensiv në sektorin e ndërtimit, si në kryeqytet e parë, Changan (Sian), dhe në të dytin, Luoyang (Lo-yang). Në mesin e ndërtesave të ndërtuara në atë kohë, ata u dallua në pallatin e Chang it dhe ming T'ang Wang Mang - një strukturë të rrumbullakosura që bazohet mbi një bazë katrore, simbolizmi kozmik. Gjatë periudhës, së pari vjen prototip lou, Pagoda.

Gjatë periudhës së quajtur Gjashtë dinastive (221-589), zgjerimi i shpejtë i Budizmit çuar në një rritje të madhe në ndërtimin e tempujve. Mes viteve 530 dhe 570, pasi që nuk ka pasur më pak se tridhjetë mijë tempuj vetëm në veri të Kinës. Tempulli budist ndjekur traditën dhe u dominuan nga faltore, pjesërisht rrjedhin nga Lou, por ndoshta edhe kullën ngritur në Peshavar në Pakistan sot, me 13 kate në krye me një gozhdë hekuri e cila varur 13 shënime ari. Ndërtesa më e vjetër e kësaj periudhe është manastiri i malit Sung, me detaje dukshëm indiane.

Aktiviteti arkitektonike rritur me ribashkimin nën dinastisë Sui (581-618). Pastaj erdhi Architects dukshëm të tilla si Yang Su, i cili tërhoqi planin e qytetit të ri të Luoyang; Yu Kai-wen, i cili ka krijuar një version të përmirësuar të ming erë e fortë; dhe Yen Pi, përgjegjës për restaurimin e Murit të Madh. Në periudhën Tang (618-907), artit dhe arkitekturës jetuar një fazë të artë. Kryeqyteti, Changan, ishte një qytet me mure, plan simetrik.

Disa sovranë e kohës ndërtuar ndërtesa të kushtueshëm, por në vitin 827 një dekret vendosur dimensionet dhe kufizuar numrin dhe llojet e zbukurimin e ndërtesave zyrtare. mbetet pak e tempujve prej druri, por faltore subsisted prej guri ose llaç, nga të cilat më tipik është ndoshta Tayen Ta (Big Goose faltore), viti 652, në Changan, me shtatë kate dhe 58 milion të lartë. sistemi i komplikuar i saj strukturore rrjedh nga teknikat zdrukthtari. Një risi e periudhës Tang është plani tetëkëndësh, ilustruar nga Jingzang varrit (Ching Tsung), Sung mal.

Arkitektura e periudhës Song (960-1279), është shënuar me apel për traditën. Në atë kohë, arkitektët të përpiqet për t'i dhënë forcë më të madhe dhe të shprehurit të ndërtimeve me përdorimin e një dekoratë karakterizohet nga intensiteti i ngjyrës dhe përdorimin e shpeshtë të pllaka me xham dhe pllaka. Ka ende rreth gjashtëdhjetë faltore ajo periudhë, pjesa më e madhe e shekullit të njëmbëdhjetë, si sektit Zen, tatimit nga shekullin e trembëdhjetë, nuk e favorizojnë këtë lloj të ndërtimit.

Format më tipike të arkitekturës Song mund të studiohen në Japoni, të cilat janë quajtur Karayo (stil kinez). Me dyndjet barbare, ai paralajmëron-një shkatërrim gradual të arkitekturës kineze. Stili Song mbizotëron nën sundimin e mongolëve (1280-1368) dhe e vetmja risi e sezonit është një lloj i ri i faltore, gjashtë kate dhe plan tetëkëndësh, ndikimin e Tantric Budizmi Liao (White faltore Ati-te-SSU në Jinzhou (Chin-chou), Liaoning, i njëmbëdhjeti dhe shekuj dymbëdhjetë).

Pavarësisht ndërtesave të shumta monumentale të kohës, rënia e vazhdueshme gjatë Ming (1368-1644) dhe Qing (1644-1911 / 1912). Megjithatë kjo është periudha Ming ndërtimi i një prej veprave më të famshme të arkitekturës kineze, Qytetit të Ndaluar në Pekin (Pekin), brenda të cilit ndodhet Pallatin Perandorak. Stili Song është reduktuar në një formulë të ftohtë dhe pa fantazi. Një punë e mirë përfaqësues i asaj kohe është tempulli i Zhihuazi (Chih-hua-SSU), 1444 në Pekin, madhësia e vogël dhe të dekoruar brenda. Ndarja politike, konfliktet e brendshme dhe të jashtme, dhe kolapsi ekonomik, të shënuar dekada pas përfundimit të regjimit perandorak në vitin 1912. Rënia e arkitekturës është e theksuar, sidomos pas shfaqjes së ndërtesave shumëkatëshe, të ndërtuara në mënyrë të West.

Qytetet në shekullin e nëntëmbëdhjetë kishte një ndikim më të madh të Perëndimit kanë një grumbull i stileve që nuk kanë lidhje me arkitekturën e vendit. Pas vitit 1949 revolucionit, përpjekje të promovimit janë regjistruar nga një arkitekturës kineze, duke përdorur burimet moderne teknologjike, duhet të shprehin mënyrë jetese të re të vendit. Me eklektizëm saj, komunistët kanë mbajtur disa elemente tradicionale dhe u përpoq për të bashkuar modernizimin e trashëgimisë kulturore. Një nga shembujt më të rëndësishme të këtij trendi është Ta Hui-tang, Kongresi i Popullit në kryeqytet.