Arkitektura, Historia e Arkitekturës

Arkitektura, Historia e Arkitekturës

Arkitektura, Historia e Arkitekturës

dobishme excellence art par, arkitektura është, të gjitha krijimet e njeriut, që zbulon më thellësisht evolucionin e shoqërive gjatë gjithë historisë.

Kjo është një art dhe shkencë zbatohen gjithashtu mori nocionin e arkitekturës për të përfshirë koncepte shumë të ndryshme. Ata janë kritika të shpeshta nga profesionistët e industrisë në arsimin e arkitekturës në kolegje dhe universitete, si një disiplinë krejtësisht "artistik", të integruar në një studim të përgjithshëm të stileve të ndryshme, pa marrë parasysh problemet formale dhe teknike që çuan në zgjidhje të ndryshme. Ky lloj i arsimit çoi në idenë se ka një "arkitekturë të madh", ka analizuar në tekstet dhe manualeve, dhe një tjetër, vetë masë të madhe pa pretendime estetike. Në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë, britanikët William Morris u rebeluan kundër nocioneve të tilla, duke argumentuar se ajo nuk mund të largohen krijimin në duart e një grupi të vogël të ekspertëve. Për të, vetë shoqëria duhet të përfshihen në procesin e arkitektonike.

Për të kuptuar zanafillën e arkitekturës, është që të i kushtoj vëmendje të tre faktorët që përcaktojnë: mundësinë që në një moment teknikat dhe materialet të siguruar; nevojat që një ndërtesë konkrete shërben; dhe mbizotëruese konceptet artistike. Ata janë, pra, tri elemente sinkron - teknike, sociale dhe estetike - e cila reciprok gjatë shekujve shënuar periudha të ndryshme arkitektonike. Studimi i tyre është baza e zhvillimit historik shqyrtuar në këtë artikull.

Vjetërsi

Qytetërimet North afrikane dhe orientale. Shfaqja e qytetërimeve të parë përreth lumenjve të mëdhenj - Nil, Tigër, Eufrat dhe Indus - solli me vete zhvillimin e teknikave themelore arkitektonike.

Egjipti. Edhe pse origjina e neolitit në Egjipt datojnë që nga fillimi i mijëvjeçarit të pestë para epokës së krishterë, vetëm pas bashkimit të arritur nga Mbreti Menes në 3100 para Krishtit, arkitektura evoluar. Materialet themelore ishin adobe - bllok të vogël të ngjashme me tulla, të përgatitur me balte papërpunuara, të thata në diell - e përdorur në ndërtimin urban, dhe guri me të cilën ata ndërtuar varre dhe tempuj.

Në perandorinë e vjetër, midis 2700 pes dhe 2200 pes, ndërtesat më të rëndësishme kanë qenë monumentet e varrimit, parimi i thjeshtë mastabas, varret katërkëndëshe me tulla që sapo formuar varrin parisë dhe zyrtarëve të gjykatave. Për varrin e faraonëve, që ngriti piramidat kolosale. Më e vjetër e ruajtur është ai i Mbretit Zoser, e ndërtuar nga arkitekti i madh Imhotep rreth 2700 pes Kjo është një piramidë hap, i projektuar si një mbulesë mastabas. Në shekullin vijues, faraonët e dinastisë katërt kishte ndërtuar piramidat në pllajë të vogël të Gizës, e cila kaloi në histori me emrin Hellenized ato monarkët: Khufu, Khafre dhe Menkaure. Ajo është e përbërë nga blloqe guri latuar, të mbuluara nga një shtresë e gëlqeror. Brenda ndërtesës qëndronte një labirint të komplikuar për të parandaluar grabitësit qasje në dhomën e varrimit që strehohen mumje e Faraonit dhe thesaret e saj. Rreth piramidat kishte statujat e mëdha - si Sfinksit famshme - dhe një kompleks arkitektonike që përfshinte tempullin.

Theban Faraonët i New Perandorisë (1567-1085 pes), e preferuar për të gërmoj shkëmbin varret e tyre - thirrjet hypogea - në mënyrë për t'i bërë ato më të sigurt. Tempujt u ndërtesat kryesore dhe mori përmasa madhështore në Thives pranë vende si Karnak dhe Luxor. Grupi i përbërë nga një rrugë të madhe, rrethuar nga statujat dhe obeliskët, i cili përfundoi në një derë monumentale me dy kulla të mëdha. Erdhi pas një galeri e shtyllave, i quajtur varg kolonash, e ndjekur nga hipostilas dhoma priftërinjtë, të mbështetur nga kolona, ​​dhe në fund të shenjtërores. Ndër tempuj hyjnore gërmuara në shkëmb, më e famshme është ajo e Abu Simbel, Ramses II ngritur.

Sistemi i ndërtimit ishte arquitravado: pllaka të mëdha guri që formuan arkitra, janë rregulluar horizontalisht në elementet mbështetëse, shtyllat ose kolona. Në formën e saj themelore, këto tipare arkitektonike mbetur deri në prishjen e qytetërimit egjiptian.

Mesopotamia dhe Irani. Kjo ka të ngjarë të ketë qenë rajoni Anatolia, ku ai së pari i zhvilluar strukturat arkitektonike. Jericho, lumi Jordan, tashmë kishte një rrip mbrojtëse e mureve rreth 6000 pes Në mijëvjeçarin e katërt, Sumerians do të përmirësuar bazat teknike për të cilat do të bazojnë qytetërimet e mëdha Mesopotamisë.

Mesopotamia dhe IraniPopujt e Mesopotamisë, të rajonit ndërmjet lumenjve Tigër dhe Eufrat, e përdorur kryesisht tulla - gatuar apo të thara në diell - për gurin ka pasur të pakta. Kjo e lejoi ata të përdorin harkun dhe kube, elementet arkitektonike që do të mbulohen dhe të dërguar në Perëndim nga romakët. Edhe pse në mesin e monumenteve më të njohura të këtyre kulturave të përmbushur ziggurats - tmerrshëm tempull në formë piramidale kullë me bazë në mënyrë progresive më të ulët - ishte në arkitekturën urbane që arti i tij arriti apogee saj. Në kohën e Hamurabit (rreth vitit 1750 pes), qytetet babilonase u rrethuar me mure që janë të strukturuara në disa nivele me tarraca të kultivuara - kopshte të shquar në lartësi.

Pallatet e ndërtimit arriti kulmin e saj me të ndërtuar në Jorsabad nga asirian mbretit Sargon II, në shekullin e tetë pes Gërmimet kanë treguar se dhoma u shtri mbi dhjetë hektarë, duke përfshirë edhe pallatin, tempujt dhe ndërtesat e tjera, si dhe statujat dekorative, mes të cilat dema monumentale krahë me karakteristika njerëzore që stolisen dyert pallat dhe të cilat janë ruajtur pothuajse e paprekur.

Shkalla e Perandorisë Persiane në Mesopotami nga shekulli i gjashtë para Krishtit nuk kanë ofruar risi të mëdha arkitektonike. Rrënojat e Persepolis dhe Susa pallateve të zbulojë njohuri që persët kishte teknika egjiptian i Kaldeasve dhe dhe edhe kolona e domain, harkun dhe kube. Fakti, megjithatë, se para se të punësuar tulla dhe gurë të kishte përdorur dru dha ndërtesat e saj Lehtësia që e qytetërimeve të mëparshme.

India, Kina dhe Japonia. Nga tri kulturat klasike të Lindjes së Largët, India ishte i pari për të arritur shkallë të lartë të zhvillimit në arkitekturë, siç tregohet nga rrënojat e Mohenjo-Daro (2500-1500 pes), qendra e qytetërimit të lashtë Indus, djepi i Pakistanit. Në periudhën budiste, e cila zhvillohet nga rreth shekullit të tretë pes, ata ishin stupas shpeshta, monumente gjysmë-sferike me karakter fetar, i cili në Sanchi (shekulli i tretë pes), erdhi për të arritur 36 milion në lartësi; të viharas apo manastire; dhe chaityas, shenjtëroret të gërmuara në shkëmb për shekuj me radhë, si shpellat e famshme të Ajanta, e cila filloi në e dytë pes shekullin Nga adhurimit budiste shekullin e pestë ka filluar të zëvendësohet me Brahmanical dhe u ndërtuan tempuj adobe dhe gdhendur guri, zbukurime dhe gdhendur në të gjithë sipërfaqen e jashtme, si një grup i objekteve fetare në Hoysalesvara në Halebid. Fusion i artit mysliman me amtare shfaq ndërtesa singularly të bukura, të tilla si të famshme Taj Mahal (shekullit XVII) në Agra.

Taj Mahal
Më të lashtë mbetet kineze arkitektonike që datojnë në fund të mijëvjeçarit të dytë para epokës së krishterë. Në vitet e fundit III pes filloi ndërtimin e mbrojtësit të mëdha kundër popullit të veriut, guri, material të rezervuar për këtë lloj të ndërtesave, sepse arkitektura kineze përdorur kryesisht dru dhe tulla. Futja e Budizmit në shekullin e parë të erës së krishterë çoi në krijimin e tempullit kineze, faltore. Më e vjetër e ruajtur, tulla, është Song Yue (shekulli i gjashtë). Modeli klasik, megjithatë, i përbërë nga një strukturë e hollë vertikale prej druri që mbështeti një harkuar tavan deri tipike. Kompleksi monumental i Qytetit të Ndaluar i Pekinit (Pekin), e ngritur në shekullin e shtatëmbëdhjetë dhe rindërtuar në shekujt e shtatëmbëdhjetë dhe tetëmbëdhjetë, përfaqësuar kulmin dhe sintezën e artit kinez.

Zhvillimi i kulturës japoneze ishte më i ngadalshëm, edhe pse në shekullin e pestë para Krishtit, tashmë të rritur tempujt Shinto e ize, e cila, e ndërtuar në dru pishe, mbushur kohën e tashme për shkak të rikonstruksioneve të mëvonshme. Miratimi zyrtar i Budizmit u bashkua me arkitekturë japoneze në kulturën e Kinës. Faltore e Todai-ji Temple në Nara, është një nga strukturat më të mëdha prej druri në botë. Majën e sektit Zen, me dizajnin e saj të integruar në arkitekturës së peizazhit gjeti shprehjen e saj më të përsosur në Rokuon Ji, Kyoto. Gradualisht, japoneze arkitektët kanë zhvilluar interes të veçantë për përshtatshmërinë e ndërtesës në karakteristikat e tij autentike, siç tregohet në Katsura Pallatin rurale (shekulli XVII), rreshta shumë të thjeshtë strukturore.

para-Hellenic arkitekturës evropiane. I pari i kulturës greke në zhvillimin e teknikave të ndërtimit perëndimore çuan të referuara si "para-Helenike arkitekturës" stile të ndryshme arkitekturore që dolën në Evropë para kulm të Greqisë.

Evropa Perëndimore. Nga të mijëvjeçarit të katërt para se epoka e krishterë është përhapur në Europë quhet kulturës megalitike, emri i të cilit vjen nga funeralin e tij dhe monumentet fetare, megalite. Në mesin e mendimit më karakteristike me menhirs - të mëdha blloqe guri vertikale - e cila në vende si Carnac në Francë, gjatë neolitit, dhe Stonehenge në Angli në rreth 1800 pes, ishin të grupuar për të formuar, respektivisht, rrjeshtimin dhe qarqet e shenjta; dhe dolmens, varret ndërtuar me pllaka vertikale që mbështetën gurë horizontale. Të dolmens janë zhvilluar për të formuar dhoma nëntokësore të varrimit, i cili erdhi që të ketë më shumë se 25 milionë të gjerë, si në shpellën e Menga, në Malaga, Spanjë.

Në kursin e mijëvjeçarit të dytë u shfaq në Evropën Jugore një sërë kulturash shumë të avancuara nga pikë arkitektonike e parë, duke përfshirë Argar në jug të Spanjës, e talayots - monumente megalitike - Ishujt Balearic, dhe kultura lulëzimin bronzi në Korsikë dhe Sardenjës, ku ngritur e nuraghi, nganjëherë kullat rrethuar nga fortifikimet. Ata do të, megjithatë, në Kretë dhe Mikenës se të hedhur themelet e arkitekturës ardhmen greke.

Kretë dhe Mycenae. Ndërmjet viteve 2000 dhe 1450 para Krishtit, lulëzoi në ishullin Kretë një qytetërim afarist i cili, nëpërmjet ndikimit të saj në kulturën miken, ishte historia e parë e Greqisë klasike.

Ndërtesa kryesore e arkitekturës Kretës ishte pallati, struktura e të cilit ne e dimë se në sajë të gërmimeve në Knossos, Hagia Triada dhe Festo. Pallatet janë të dizajnuara si një grup i disa dhomave dhe korridoreve të parregullt, rreth një oborr të madh drejtkëndëshe. Si Egjiptasit, nga të cilët pa dyshim ishin ndikuar, Kretasit përdorur arkitra dhe përdorur në ndërtesa balta dhe guri i tyre, edhe pse me domain madhështore e punës me dru, të cilat shpesh zëvendësuar materialet e mëparshme.

Pas shkatërrimit të Kretës, të Achaeans e Mikenës - njerëz me origjinë indo-evropiane të instaluar në Peloponez - mund të zhvillojë arkitekturën e vet, disa elemente do të drejtpërdrejt me artin grek. Ndryshe ishullin Kretë gjendja e të cilit e bëri atë më pak të prekshme, të Mycenaeans mbrojtur qytetet me mure të larta, e bërë nga blloqe gurësh të latuar keq, të cilat janë quajtur "muret ciklopike". Më e famshmja nga këto është muret që rrethojnë pallatin mbretëror të Mikenës, me portën e saj monumentale të Luanëve.

Pallatet miken kishte një ndikim të qartë të Cretans, por reduktimi i komponentëve të tij themelore të ndërtimit njoftoi një shije për qëllim racional veçantë të arkitekturës helene. Tri elemente thelbësore mbetur në këtë: Propylaea, apo dyer të mëdha hyrjes, në të cilën ajo alçava një portik kolonë; kube, apo Patio rrethuar edhe nga kolona; dhe boshti qendror i MEGARON, ndërtesë qendrore, përbëhet nga një sallë, një paradhomë dhe dhomë aktuale ose në shtëpi, të mbështetur nga katër kolona, ​​ndoshta prej druri. Një progres i rëndësishëm i ndërtimit miken ishin ndërtesat e varrimit, veçanërisht të ashtuquajturat "varret rreme kube", në të cilën një akumulim i ashlars mbivendosjes dhe stivosur dha përshtypjen e rreme abobadamento.

Greqia Hellenic. Pushtimi i Greqisë, rreth 1200 pes, popujve të tjerë indo-evropiane, dorianët shënoi fundin e kulturës miken dhe i dëboi pushtuesit që paraprirë ato, Ionians, në ishujt e Egjeut dhe brigjet e Anadollit. Integrimi i dorianët dhe Ionians, i cili i dha emrin e tij për të dy urdhrave të mëdha greke arkitektonike, formuar bazën e kulturës helenike, monumentet më të dukshëm e të cilit shpesh si rezultat i shkrirjes së ndikimeve të Lindjes me elegancën e artit Jon dhe ashpërsi dhe qartësi vet dorik.
Arkitekturë greke
Arkitekturë Greke
E ashtuquajtura periudha gjeometrike, e cila do të zgjasë deri rreth në fillim të shekullit të shtatë, arkitektura nuk treguan risi të mëdha, dhe materiali më i përdorur i drurit. Ajo do të jetë në periudhën Arkaike, fundi i të cilit është zakonisht datojnë nga fillimi i shekullit të pestë, që me polis e lartësisë (të qytetit) dhe zhvillimin e ndërtimit në gur dhe mermer, arkitektura greke do të arrijnë pjekurinë.

Ndërtimi themelor rreth të cilit u e gjithë arkitektura helene ishte tempulli, jo si një vend takimi, por si shtëpinë e Perëndisë, të vendosura në një dhomë që është arritur me anë të portave monumentale. Plani i tij, i frymëzuar nga MEGARON miken kryesisht përbëhej nga një holl ose pronaos, e cila u hap në dhomën qendrore ose naosit (gjithashtu i quajtur qelizë), drejtkëndëshe, rrethuar me mure guri dhe ku ishte altari. Në anën e kundërt pronaos kishte një dhomë të vogël, opisthodomos, e cila komunikuar ose jo me naosit. Si struktura e jashtme të shtyllave, tempulli marrë disa emra: të prostyle, i cili vetëm kishte një urdhër të shtyllave në naosit; anfiprostilo, i cili gjithashtu kishte në pjesën e prapme; dhe períptero, i rrethuar nga një kolonë kolonë.

Ishin elementet arkitektonike e tempujve që dallohen artin dorik, i cili u shfaq në gadishullin helenik, Jon, e cila lulëzoi në kolonitë e Anadollit. Struktura e këtyre tempujve ishte në thelb e njëjtë dhe relativisht i vogël madhësia, pasi kultura greke ishte para së gjithash antropomorfe. Tempulli dorik mbështetej në baza të stivosur, të quajtur stylobate. Në këtë u ngrit kolona drejtë, trupi i të cilit, ose bosht, ishte striatum. Në krye u ul deri në kryeqytetin, kornizë që vënë shtyllat në kontakt me entablature. Kjo riprodhohet strukturën e tempujve të vjetër prej druri, e ndërtuar me trarëve kryq e tërthor, duke u mbështetur në shtyllat dhe muret e naosit për të mbështetur kornizë çati. Këto trarëve u zëvendësuan nga blloqe guri. Entablature, nga poshtë lart, ishte i përbërë nga tre nivele horizontale: arkitra, e cila ishte mbështetja dhe kishte jashtme të qetë; cohë e lehtë, e zbukuruar me protrusions (e metopes) dhe indentations (e triglyphs); dhe kornizë që jutted cohë e lehtë për të mbrojtur nga shiu dhe të shtrirë në dy anët prirur sipërme, paralel me shpatin çati, i formuar nga trarëve çiftëzohet në krye të së cilës kishte pllaka. Në frontin e tempullit, të tre anët e kornizë formuar një trekëndësh - ose pediment - me daulle e veshit në qendër, e cila përdoret për të vendosur reliefs dhe skulptura.

Struktura e tempullit Dorik është projektuar për të rritur kontrastin midis forma e shtyllave vertikale, të rregulluar në përmasa gjeometrike dhe aeroplanët horizontale të bazës dhe entablamento. Tempulli Jon bindur të njëjtat modele. Të dy dallime kryesore ishin në kolonat, të cilat, për të qenë më elegante, kishte nevojë për një bazë (bazament) që të bashkohet me entablature dhe për t'u dhënë atyre mbështetje më të madhe, dhe komandantët më të zbukuruar, me dy fletushkat që të dala nga trupi i kolonës. Për më tepër, të dy entablamento si Gable ishin më të zbukuruar.

Me evoluimin e teknikave, struktura e tempujve u bë më e ndërlikuar. Në tempujt Jon e Hera e Artemisës në Samos, dy rreshtat e kolonave ndau naosit në tre nefe. Një kolonë varg kolonash trefishtë rrethuar këto tempuj. dispozitë e ngjashme kishte tempullin e Zeusit në Olimpia, në stilin Dorik, e ndërtuar në mes të 470 dhe 450 pes, në fillim të periudhës klasike.

Lartësia e arkitekturës klasike greke ishte padyshim Akropolit monumentale e Athinës, kodër shenjtë rindërtuar në shekullin V para Krishtit, i cili është arritur nga kolona të mëdha Propylaea. Disa shkallët dhe udhëtime të lidhur ndërtesat e ndryshme, duke siguruar unitetin harmonik në tërësi. Për këtë ka kontribuar, në mënyrë të ngjashme, bashkim i ndërtesave Ionians si Erechtheum dhe tempulli i Athena Nikesë dhe dorik, si Partenoni madhështor, i ndërtuar nga 445 para Krishtit, si bimë arkitekt Ictino, dhe të dizajnuara në bazë të kritereve të harmoni të rreptë, parametri të cilit ishte distanca në mes të kolonave. Stolitë dhe e famshme Bas-reliefs Fidia tregoi një synim të qartë për të përfshirë Ionians tipare dhe, për këtë arsye, tempulli mund të konsiderohet një sintezë autentik i klasicizmit grek.

Nga fillimi i shekullit të katërt filloi të zhvillohet në artin post-klasike, pas pushtimeve të Aleksandrit të Madh në Azi, çoi në ashtuquajturës periudhë helenistike. Mauzole i Halikarnasit, ndërtimi funeral ndërtuar në atë qytet, në nder të Mbretit Mausolus, i cili vdiq në 352 para Krishtit, si ndikimet zbuluara orientale, e cila më vonë u bë më e theksuar. Tipari më dallues arkitektonike ishte kryeqyteti Korintit, variant i Jonit, por me edhe volutes më të shquar në formën e lë dashtër.

Gjatë këtyre shekujve, arkitektura greke la të përqëndrohet në tempull dhe treguan interes të ri në ndërtime civile. Ajo vendos formën përfundimtare teatër - më i vjetër që ka ardhur deri në ditët tona është të Epidaurus, shekulli i katërt para Krishtit - duke përcaktuar përmasa të rregullta që duhet të rregullojnë Skene (skenë) dhe cavea, të cilat përdoren ligët në anën e një kodre. Sidomos në Egjipt dhe në Anadoll, ai ka zhvilluar një shije për monumentality. Ishin dëshmi për atë ndërtesave sot të zhdukur, të tilla si far e Aleksandrisë dhe kolos të Rodosit. Megjithatë, mbetet një pjesë e paprekur e altarit Zeusit në Pergam (shekulli i dytë pes), në të cilin arkitektura dhe skulptura u bashkua në një barok të lartësuar. Nga pikëpamja urbane e parë, risi më e rëndësishme është zbatimi i shtrirjes gjeometrike me kontur të qyteteve të tëra, si një plan të përgjithshëm për zhvillimin e mëtejshëm të saj.

Arkitektura e Romës
Arkitektura e Romës
Roma. Gjatë shekujve të parë të Romës, deri në konstituimin e perandorisë, arkitektura është shënuar në mënyrë të qartë nga ana e trashëgimisë helene dhe interpretimi i etruskëve dha traditat e arkitekturës greke. Romakët vodhën këta njerëz hegjemoni në Italinë qendrore, por të ruajtura, në mesin e elementeve të tjera të kulturës së tyre, kapitalin etrusk, i cili u kthye në toskan, të thjeshtë se Dorik.

Risitë kryesore të arkitekturës romake u shfaq në fillim të epokës së krishterë, sidomos nga një pikëpamje teknike, në sajë të përmirësimit progresiv të harkut - strukturën arkitektonike formë të lakuar që lejon fituar hapësirën midis dy pikave, zakonisht kolona ose shtylla, dhe pjesa në mesin e këtyre thrusts e murit, shkop dhe kube. Këto elemente ishin të njohur për popujt e Mesopotamisë, megjithatë, në Romë puna e tij ishte më sistematike dhe të guximshme, nëpërmjet zhvillimit dhe përmirësimit të materialeve të ndërtimit të tilla si tulla të pjekura dhe betoni, i përbërë nga një grumbullim të grimcave të rërës, zhavorrit, ujit dhe gëlqere, i cili me fleksibilitetin e saj, ajo mund të jetë derdhur në molds (ose korniza) dhe i dha kohezionin në muret e mëdha dhe kupola. Potenciali i jashtëzakonshëm i këtyre teknikave të reja, e cila lejohet përdorim më pak shtyllat dhe shtyllat, duke zgjeruar hapësirën e brendshme, vënë në pah nga një kupolë të madhe të Panteonin romak, ngritur nga Hadrian në vitin 126, në të cilin thrusts vertikale të shkaktuara nga pesha e tij të mëdha të shpërndara në qoftë se, me anë të një sistemi të arkadat, në mes të mureve të ndërtesës cilindrike që mbështet atë.

Përdorimi i urdhrave greke dhe romake, e cila në parim ishte e zakonshme, gjithashtu është në rënie që nga koha e Augustit, për të qëndruar vetëm si elemente dekorative, zakonisht në tempuj. Këta, ndryshe nga grekët, u rrit në një podium të lartë me shkallët dhe zakonisht kishte një plan rrethore kat ose katërkëndësh.

Aftësia teknike e romake arkitektëve manifestuar plotësisht në punimet inxhinierike të tilla si ura dhe ujësjellës, dhe ndërtesave përdorim civil. set më karakteristike ishte forumi, e përbërë nga një hapësirë ​​publike, në të cilën grupuar ndërtime të ndryshme. Pranë tij, ose ai të integruar, që mendohet të ndërtimit të bazilikës që u zhvillua nga takimet e biznesit të seancave gjyqësore, dhe në përgjithësi kishte tre sahne gjatësore, nga të cilat më e larta ishte qendrore, me dritare të mëdha që lejojnë dritën brendshme. Në fund të anijeve kishte një mur gjysmërrethor për gjykatën.

Shije Roman për syze publike çuar edhe në ndërtimin e teatrove të mëdha dhe amfiteatro, si Maximus Cirku në Romë dhe, pas shkatërrimit të tij, Koloseu (70-82). Nga pikëpamja urbane e parë, romakët mbajtur shumë tipare helene; dëshira për të bërë qytetet më të jetueshme çoi në krijimin e një rrjeti të gjerë të banjot publike, tubacionet etj, si dhe monumentet e shumta dhe ndërtesave dekorative (harqe triumfale, obeliskët), si edhe shëtitjet dhe kopshte. Ky koncept shtrihet edhe në ndërtimin rurale e shtëpive dhe fshatrave, në disa raste, të tilla si vila e famshme Hadrian në Tivoli, përbënte një sintezë e përsosur e elementeve arkitektonike dhe peizazhit.

Në rritje Ndikimi Lindore në botë romake dhe falsifikimi progresive ideologjike motivuar, gjatë shekujve, një trend shënuar në forma të eklektik, barok dekorative dhe monumentality. Një reflektim i kësaj ishte spa e madhe e Caracalla në Romë - me profesion të skulptura, parket, mermer dhe llaç - që u shtri më shumë se 14ha, dhe shenjtëroren e Baalbek, Liban. Trashëgimia Roman, megjithatë, do të ruhet, nga perspektiva të ndryshme, Bizantit dhe në fillim të krishterë dhe të artit mesjetar.

Christian hershme dhe arkitekturës bizantine. Kishat e para të krishtera ngritur në Romë ka miratuar modelin e bazilikës romake, e cila më të mirë takuar nevojën për të mbledhur një numër të madh të besimtarëve. Pjetrit Shën në Romë, e ndërtuar në vitin 324, ishte një shembull klasik: body nga pesë nefe - pas popularizaria ndërtimi i tre - me tavan druri në nef qendror përfundoi në një tjetër, pingul, ose futur anësore . Kur kjo kishte të njëjtën gjerësi si i pari, ajo u quajt e lundrimit. Pas kësaj, aksi kryesor Nave hapur një apsidës, hapësirë ​​gjysmërrethor harkuar që strehonte altarin. I tërë rrethuar, e cila nuk ishte e zbukurime dhe u largua për të parë materialet e ndërtimit, u parapri nga një holl ose narteksit dhe një atrium. struktura e saj lejoi rritjen e absidës, ku aisles rënë gradualisht në lartësi në raport me qendrën.

A është kjo origjina e planit Latine kryq, në të cilën futur anësore ndarë në nef në dy krahë të pabarabarta, dhe që do të jetë më i përdorur në Romë.

Në Perandorinë Romake të Lindjes, origjina e Perandorisë Bizantine, ka zhvilluar një shije për kishat, veçanërisht ndërtesën qendrore. Për këtë qëllim, i projektuar për bimët qendrore, kryq grek (me katër anët të barabarta), tetëkëndësh, etj, apo bazilikën, me kupolë në lundrim.

Arkitektura bizantine arriti shkëlqimin e saj maksimal në shekullin e gjashtë, nën mbretërimin e Justinianit. Ndikuar nga tradita orientale dekorative - të cilat i çoi për të mbuluar muret me mozaikë, mermer etj - Teknikat e romake dhe zbatimi në kishat e hershme të krishtera, arkitektët e Konstandinopojës krijuar forma që zgjidhen shumë prej abobadamento problemet nuk zgjidhen nga romakët. Kontributi kryesor i Bizantit kanë qenë ndoshta ndërtimi i kupola mbi bazën e një ndërtese katror. Për këtë qëllim ata krijuan një sistem të përbërë nga katër harqe kanë muret kryesore mbështetëse, në mënyrë që unaza trapezoidal lakuar mes kube dhe thrusts shkarkohen harqe e kube vetë peshës.

Kryevepër e arkitekturës bizantine ishte kisha e Shën Sofia në Konstandinopojë, ngritur me urdhër të Justinianit. Me gjithë planin e saj drejtkëndëshe, e jashtme i ngjan një sërë vëllime vertikale të grupuara rreth një kupolë të madhe mbi tridhjetë metra në diametër, e ndërtuar në katër të pazgjidhura të cilat janë të bazuara në dy absida dhe dy harqeve gjysmërrethor. Drita depërton dyzet dritaret e hapura në fund të kube. Theksi në vertikale e këtij ndërtimi, i pranishëm edhe në kishën e San Vitale në Ravena, qendër të zotërimeve bizantine në Itali, ka ushtruar ndikim të madh në konceptet arkitektonike e krishterimit perëndimor, shtrirë në Anadoll dhe vendeve sllave.
Arkitektura Arab
Arkitektura Arab

Mesjeta

arkitektura nonEuropean. Gjatë shekujve që korrespondojnë me moshë evropiane e Mesme, lulëzoi kultura të tjera arkitektonike deri tani nuk ka rëndësi të madhe.

Arkitektura Arab. Zgjerimi i shpejtë i Islamit, nga shekulli i shtatë, të udhëhequr popullin arabe, fillimisht nomade, të miratojë teknikat arkitektonike e popujve pushtuara. Në fund të shekullit të shtatë që u Kupola e Shkëmbit (Omar xhamia) në Jeruzalem, i frymëzuar nga tempujt bizantine e planit rrethore. Bizanti dhe arabët Mesopotamisë mori kasaforta dhe harkun, shpesh të segmentuar.

Me kalimin e kohës, megjithatë, Emiratet arkitektët ishin në gjendje për të kthyer në sinkretizmin e tyre në një stil personal, në të cilin monumentaliteti është zbutur nga përdorimi i kthesa dhe forma me onde. Ndërtesa e veçantë ishte xhamia, pranë të cilave alçava në minare. Nga krye të kësaj kulle, besimtarët u thirrën për namaz. Shembull i kapacitetit krijues të Emirateve të arkitektëve është pamja që nga shekulli i nëntë, harqet vuri në xhaminë e Ibn Tulun në Kajro, edhe pse ata kishin asnjë funksion strukturore të marrë tre shekuj më vonë në Evropë.

Spanja muslimane, për vendndodhjen e saj të veçantë gjeografike, abeberou në burime të ndryshme arkitektonike. Në xhaminë e Kordobës, e cila filloi në shekullin e tetë, janë nga shtyllat romake dhe kryeqytetet e harqe patkua, të cilat besohet se janë miratuar nga arti vizigot, si ekzistuese në të njëjtën kohë në Lindje u tapered. Në pallatin e Alhambra në Granada, ndërtimi i së cilës filloi në shekullin e trembëdhjetë, elementet janë arabët Vërtetësi, sidomos mjediset rezervuara dhe dekorim peisazhit.

Arkitektura para-kolumbian. Edhe pse mbetjet arkitektonike të popujve para-kolumbian datojnë në kohët më të hershme, i pari ruajtura manifestime monumentale janë ato që janë pjesë e kompleksit arkitekturor të Teotihuacan, tempuj të cilit qëndronte në mes të shekujve B.C. dhe të epokës së krishterë. Ndër shembujt më të dukshëm të kësaj qendre mbresëlënëse kulturore dhe fetare duhet t'i referohen Tempullit të Diellit, në pallatin e Quetzalpapaloti të cilat janë rregulluar rreth një bërthamë qendrore kujton pallatet Mesdheut, dhe Citadel, ku Temple Quetzalcoatl, i cili zbulon fusha shquar prej guri të latuar. Gjithashtu të pranishëm ishin piramidat cunguar tipike e arkitekturës Amerikës Qendrore. Shkëlqimi i Teotihuacan vazhduar në kulturën Zapotec se ngritur qendrat fetare të Mitla dhe Monte Alban, dhe Toltec, me qytetet kryesore të Tula dhe Xochicalco. Kjo e fundit është e lidhur ngushtë me Mayan-Toltec artit, e cila lulëzoi në mes të shekujve njëmbëdhjetë dhe dymbëdhjetë dhe u largua si një shenjë e madhështisë së tij komplekse arkitektonike e Chichen Itza në gadishullin Jukatan. Përveç përdorimit të shtyllave - Tempulli i Warriors - dhe planit rrethore, Mayans parë u përpoqën të përdorin harkun, kube, e cila ndërtuar me formë këndore dhe që ishin të panjohura për popujt e tjerë të Amerikave.

Qytetërimi e fundit e madhe e Amerikës Qendrore ishte Aztec, me kryeqytetin e saj në Tenochtitlan. Aztecs dominuar përdorimin e guri dhe tulla të thata në diell. monumentet e tij më të dukshme ishin tempullin piramidale, ose teocali dhe pallatet. Tipar i veçantë i arkitekturës Aztec, megjithatë, ishte ndoshta dizajn të tij të jashtëzakonshme urban, i cili u bë Tenochtitlan në një qytet të liqenit me pemishte dhe artificiale lundrues ishuj, kanale, trotuare, digave dhe ujësjellës.

Në Amerikën e Jugut lulëzoi edhe qytetërimet shquar se zhvilluar teknikat e tyre arkitektonike, si Tiahuanaco perandorisë, u shfaq rreth shekullit të tetë të epokës së krishterë, me gjurmët e kulturave të mëparshme rajonale. Rrënojat e tij më të rëndësishme janë qytet shumë i Tiahuanaco dhe shenjtërorja bregdetare e Pachacamac. Kulmi i arkitekturës Andeve do të jetë qytetërimi Inca, e cila pasoi zotërim të jashtëzakonshëm teknik të gurit të lëmuar dhe të demonstruar komplekset e mëdha arkitektonike e Cuzco dhe Machu Picchu një ndjenjë e mrekullueshme të hapësirës. Është e mundshme që zhvillimi i civilizimeve para-kolumbian të sjellë zgjidhje të reja për shumë probleme të ndërtimit, në mënyrë të izoluar nga pjesa tjetër e botës, por pushtimi spanjoll anuluar këtë mundësi.

Fillimet e arkitekturës mesjetare. Shekujt që ndërmjetësojnë midis fundit të Perandorisë Romake dhe shfaqjen e artit romane lënë ndërtesat fetare, frymëzuar nga e hershme të krishterë dhe traditës bizantine. Shembuj të kësaj të fundit janë Palatine Chapel e Aachen (tani Aachen, Gjermani), e ndërtuar nga Charlemagne në 805, sipas modelit të bimëve tetëkëndësh, dhe kisha e San Marco në Venecia, e ndërtuar në shekullin e njëmbëdhjetë.

Më të zakonshme, megjithatë, ishte përdorimi i planit të kryqit latin, kryesisht për shkak të nevojës për të zgjeruar trupin gjatësore e nef për të akomoduar një numër në rritje të komuniteteve besnikë. Kështu, variante rajonale - art Karolingiane, art Otomanë në Gjermani, vizigot dhe artit Asturian në Spanjë - po i afroheshin për të arritur, rreth 1150, për formimin e një Evropian stilit thelb zakonshme tipare, romane, zgjerimi i të cilit ishte kryesisht për shkak të urdhrave të manastirit, veçanërisht Cluny.

Romanic. E "romane" përcaktim, huazuar arkitekturën e kësaj periudhe, që daton në shekullin e XIX dhe është një aluzion për kthimin e disa elementeve arkitektonike romake. Në fakt, romane nuk është asgjë më shumë se pika kulmore e një procesi strukturore filluar në kishat e hershme të krishterë dhe të gjejnë shprehjen e tyre maksimale në gotik.

Në përgjithësi, ka disa elementë që përcaktojnë arkitekturën romane në origjinën e saj: përdorimi i hark gjysmërrethor; zëvendësimi i natyrës sheshtë çati nga një kube qendrore, në përgjithësi me kashtë, dmth, semicylindrical, i mbështetur nga harqeve gjysmërrethor; Përdorimi i përforcimeve; dominimi i planit kryq Latine, me tre ose pesë anije, dhe vartësia e stolitë skulpturore dhe piktoreske në ansambël arkitektonik.

Qëllimi i kësaj strukture ishte që të sigurojë rritje verticality kishave, në përputhje me kuptimin shpirtëror të kohës. Për këtë ishte e nevojshme për të zvogëluar trashësinë e mureve, shkarkimin forcat dinamike të thrusters kube mbi buttresses, shtylla dhe kolona e shenjtërores. Ky proces evoluar në kupën ijë, rezultatin e kryqëzimin e dy vaults kashtë, e cila prodhoi një hapësirë ​​katrore përcaktua nga katër harqe. Kështu, edges përbëjnë një X mbi underside e kubesë, japin katër fusha të barabarta, të cilat janë quajtur tabs. Një sistem i tillë mundëson thrusters përqëndrohemi në pika të caktuara, të cilat nuk ndodhin në kube kashte, dhe ishte burimi i manastir, e cila ishte e llojit të buzë, me rritjen dy brinjë - ose harqe vuri - diagonalet, që e ndoqën vijën e skajeve. Kjo kube do të jetë kalimi nga romane në gotik.

Renditja e brendshme e kishës po ashtu ka pësuar disa ndryshime gjatë viteve në rajone të ndryshme të Evropës. Në zonat mesdhetare si Katalonjës, Provence dhe në jug të Italisë, kishat tani kanë tre anije në vend të një, me një tendencë të fortë për të zbus trashësinë e mureve. Në Italinë veriore, ndikimi romak ka mbetur i fortë; Lombardia, gjetën bimore klasik bazilikë. Monumenti më i bukur i romane italiane ishte katedralja e Pizës, filloi në 1063, me pagëzimore e kuvendit dhe kullën e famshme. Edhe pse ka elemente bizantine, mendjelehtësi e linjave është zakonisht Evropian.

Francë, e cila ishte stili i grazhd me ndërtesën e dytë kishën e manastirit Cluny në shekullin e dhjetë, ka dhënë shembujt më të mirë të romane: Abbey e Cluny (1088-1130) dhe kishat e haxhillëkut. Ndër më karakteristike është i Saint Sernin në Toulouse, përfunduar në 1096 dhe pret elemente gotike: trupin e pesë nefe, futur anësore me tre anije të tjera pingul me pare rritjen, të shquar të nef qendrore dhe e apsidës bosht ky i rrethuar nga një sallë gjysmërrethor, ata kanë qasje në disa kapela absidës. Rruga pelegrinazhi në kishat Santiago de Compostela janë të këtij lloji. Rajoni i Normandisë, i cili deri në fillim të shekullit të dymbëdhjetë nuk ka filluar për të përballuar me nef qendror, e krijuar në më pak se pesëdhjetë vjet, një sistem kuvendi që ressaltavam elementet vertikale. Ky trend shkoi në Angli me emrin Anglo-Norman, dhe ishte një tjetër e fonts gotike.

Në Gjermani, ku shkollat ​​Karolinë dhe Otomanë ushtruar ndikim të fuqishëm në romane, kjo arriti kulmin në katedralet e mëdha të fundit të shekullit të njëmbëdhjetë dhe fillimi i XII me krimba, Spira dhe Brunswick, shumë prej të cilave janë të ristrukturuara në shekujt e mëvonshëm.

Arkitektura civil romane nuk ka zhvilluar koncepte të tilla si rinovimin fetare. Ajo thekson ndërtesat ushtarake, ndërtesat publike - Bashkisë së Shën Antonin në Francë - dhe manastiri Hostel Mont-Saint-Michel në Normandi, e ndërtuar në fund të shekullit të njëmbëdhjetë.

Gothic. Edhe pse kohë prirur për të trajtuar të Portugalisht - emrin nënçmues se Rilindjes dha këtë stil, duke iu referuar karakterit të tyre barbare, "kalldrëmi" - në krahasim me romane, ajo ishte në fakt një thellim i elementëve bazë të romane, veçanërisht verticality saj. rendi shoqëror dhe ideologjik, formimi i monarkive absolute dhe klimën fetare të krijuara nga Scholastic favorizuar ndërtimin e ndërtesave të larta, të cilat pasqyrojnë dëshirat shpirtërore Ngjitjes. Kjo arkitekturë përbën një revolucion në teknikën e ndërtimit, me përdorimin e harkut vuri, që rezultojnë nga mbledhja e dy harqeve që ndërpritet dhe të ndërpritet, duke formuar një kënd në pikën më të lartë.

Aplikimi hark vuri në manastir, si në katër harqet që përbëjnë çdo hapësirë ​​të anijes si brinjë të ndryshme diagonale bashku harqe të tillë, përbën kasaforta ogival, tipike e gotik dhe se, ndryshe harqe origjinale gjysmërrethor, lejon mbulojnë çdo lloj të hapësirës. Pesha e sipërfaqes kupolë është marrë nga brinjë, i cili nga ana e transmetueshme të shtyllës ose kolona. Megjithatë, harqet konik të thotë se pesha e thrusts kube ushtruar jo vetëm vertikale, por edhe lateral. Për të absorbuar ato, ata ndërtuan harqe të mëdha të jashtme rregulluar pingul me aksin e shkop, fluturues buttresses, që shpërndahen nga buttresses. ajo mund të kështu që pika më e lartë e ndërtesës progresive shkarkoj peshën e një element të ndërtimit në një tjetër deri sa të arrijë në tokë. Për më tepër, që nga më të vogël hapësirën midis shtyllat e harqe, ata ishin më të shumta, me të cilat shumohen elementet mbështetëse. Kornizë e kishës u formua nga një strukturë solide me mure të lehta dhe elemente dekorative si dritare ose qelqi me njolla, e cila i dha ndriçim të veçantë katedrale gotike.

Bimore ishte një Latin kryq, edhe pse më komplekse. Tipari i ndarjes në tre nefe - me gjerë qendror dhe më i lartë se palët - dhe shumë të tjerë në dalje në det, që kishin shkuar pas apsidës për të formuar korridorin që skirted. A rosacea - qelqi rrethore me njolla - i rrethuar me kulla të mëdha, zbukuruar fasadën kryesore. Ata hyrje shpesh monumentale në të dy skajet e lundrimit.

Ashtu si romak, ata ishin të regjistruar në variacionet gotike rajonale, ndoshta më pak i dukshëm. Gradualisht, struktura e harqe dhe brinjë fituar kompleksitet më të madh. Gothic origjinën në Francë, edhe pse nuk ishte i mbyllur në një rajon të veçantë. Disa elemente të tjera të zhvilluara në Normandi dhe Burgundy, në manastiret e rendit Cistercian, e madhe e të cilit Abbey e Clairvaux është rindërtuar në fillim të shekullit të dymbëdhjetë. Por kristalizimi ndodhur në veri të Parisit, Ile de France, me rindërtimin e Saint-Denis Abbey (1140-1144). Në 1163 filloi ndërtimi i katedrales Notre-Dame (Lady ynë) në Paris dhe në mesin e shekullit të tetëmbëdhjetë tashmë ishte ndërtuar, në strukturën e saj themelore, katedralet e mëdha përfaqësuese në Amiens, Chartres dhe Reims. Më pas ai zhvilloi pompoz gotik (pompoz), prirje dekorative, e cila më pas të shtrihet përtej kufijve të Francës.

Në vende të tjera në Evropë, Gothic kishte evolucionit të ngadaltë dhe zgjati deri në datat mjaft vonë. Në Angli, stilin horizontal i Canterbury Cathedral, ndërtimi i të cilit filloi në 1174, u bë verticality guximshme në Kapelën e King 's College, Cambridge (1446-1515). Në Spanjë, katedralet e Leon, Burgos dhe Toledo, të cilat filluan në shekullin e trembëdhjetë, ishin shtesa të elementeve të reja gothic në shekullin e gjashtëmbëdhjetë. Në vendet gjermanike ku Gothic ishte lidhur prej kohësh me strukturat romane, rindërtimi i Katedrales Parfume filloi në fund të shekullit të trembëdhjetë, dhe Shën Stefanit në Vjenë, vetëm erdhi në një fund në 1430. trashëgimia klasike e Italisë e cila së shpejti evoluar në konceptet e Rilindjes penguar pranimin e stil të ri, dhe monumenti i tij i vetëm i dukshëm ishte katedralja Milanit (1386).

Arkitektura gotike arritur edhe suksese në ndërtim, rrjedhojë logjike e zhvillimit të zonave urbane, e cila është reflektuar në disa ndërtesa: qendrat publike dhe komerciale të tilla si Brukselit City Hall (katërmbëdhjetë dhe të pesëmbëdhjetë shekuj) dhe qese Ypres (1260 -1380), si aktuale Belgjikë; pallate private, të tilla si Jacques Coeur në Bourges, Francë (1422-1453); dhe ndërtesat ushtarake, si gjermanik Kalaja Marienburg (shekujt XIII-XIV), Kalaja Chillon në Gjenevë (shekujt XIII-XIV), të pallatit-kalanë e Papëve të Avignon (1336-1342) dhe shumë të tjerë.

Rilindja

Ndryshe nga romane dhe gotik, Rilindja nuk shfaqet si një lëvizje prirje evropiane, por si një stil të kufizuar kombëtar në një rajon të caktuar, Itali, në fillim të shekullit të pesëmbëdhjetë. shtrirja e tij në pjesën tjetër të Evropës mund të jepet në shekullin e ardhshëm, dhe madje edhe atëherë mënyrë shumë nuanca.

Italy. Zhvillimi ekonomik dhe kulturor të shteteve të vogla italiane lejohet arkitektët e tyre të bëjë një rivlerësim të trashëgimisë greko-romake, vazhdimisht i pranishëm në ato rajone, dhe të zgjidhni elemente tuaj të rëndësishme për të përshtatur ato për filozofinë humaniste, e cila pranon nuk e dogmatizmin shkollor dhe fort të dëshiruar sigurojë idealet e tyre estetike të një mënyrë racionale. Ne studiuar traktatet klasike, sidomos të Vitruvius, dhe thelluar formulime tyre. Si rezultat, arkitekti bë art teoricien dhe në teknik, duke fituar individualitetin që mungonte master-ndërtues të gotik anonim.
Në planin arkitekturor, karakteristikat themelore të Rilindjes mund të përmblidhen në tri aspekte: ai rikthehet elementet klasike të tilla si përdorimi i urdhrave, përdorimi i tambure etj;. u miratua për projektimin e bimëve dhe të strukturojnë një dizajn thelb gjeometrike bazuar në përmasat e traktatet ish; dhe duke pasur parasysh theksin në ndërtimin e qendrore, të marra si një simbol i universit qeverisur nga ligjet hyjnore. Spiritualiteti i ri i vendosur arkitekturës civile në të njëjtin aeroplan e fetare.

Ndërtesat e para Rilindjes janë ndërtuar në Firence nga arkitekti Filippo Brunelleschi, i cili tashmë në 1419 kishte kryer punën në spital të të pafajshmëve. Me Pazzi Chapel, filluar në 1430, dhe kisha e Santo Spirito, i projektuar në 1436, sipas idenë kube lundrimit dhe anijet e përcaktuara proporcione strikte matematikore, Brunelleschi hodhi themelet teorike të artit të ri. Puna e tij më ambicioz, megjithatë, ishte kube e katedrales Firence. Idetë Arkitekti u rafinuar nga Leone Battista Alberti, kisha Sant'Andrea, e Mantua, edhe me kupolë në dalje në det dhe një nef vetëm që çoi në faltoret anësore. Ata ishin gjithashtu Florentines pallatet e hershme Rilindjes, të tilla si Medici, filluar në 1444 nga Michelozzi Michelozzo, të Rucellai, vetë Alberti, i cili mposhti në tre bimët e saj të dorik, jonik dhe urdhra korintas, dhe vilë Medici, të mbajtur nga 1485 nga Antonio da Sangallo, i cili filloi modelin e pallatit rurale Rilindjes në mes të një atmosfere baritor e kopshte dhe burime.

Në fillim të shekullit të gjashtëmbëdhjetë, në sajë të patronazhin e Papa Julius II, qendra artistike u zhvendos nga Firence në Romë, duke i dhënë të rritet në të ashtuquajturin Rilindjes Lartë. Më dalluese ndryshimi dizajn ndërtesë ishte tempulli i vogël i manastirin e San Pietro në Montorio, e ndërtuar në vitin 1502 nga Donato Bramante. kube e tij gjysmë-sferike mbështetet në një cilindër të qëndrueshme nga një parmak, i cili nga ana e tij ka një numër i shtyllave toskan. është theksuar në mënyrë homazh të antikitetit klasik, përdoret edhe si një element i thjeshtë simbolike, dhe ndërtesa është e strukturuar si një njësi të mbyllur dhe të matur, e përshtatshme për dinjitetin e tyre fetare. Bramante ishte gjithashtu përgjegjës për fillimin e punës rindërtimit të bazilikën e Shën Pjetrit. Plani i tij fillestar i kryqit grek, u retouched pas nga Rafael, i cili zgjatet një fund. Michelangelo ndërmori drejtimin e punës dhe rritur kube të madhe, e cila nuk ishte krejtësisht e gjysmërrethor por alteada. Ky pushim me idenë klasike e harmonisë do të jetë një nga përcaktuesit e udhëzimeve të reja arkitektonike.

Rreth 1530, e ashtuquajtura mënyrë e veçantë u shfaq, tipar kryesor i të cilit nuk është aq shumë braktisja e idealeve klasike, por shtrembërim i saj. Shembuj tipikë ishin çaj pallati, në Mantua, punën e Giulio Romano, dhe kisha jezuit i Il Gesu në Romë, ka filluar në 1523 nga Giacomo da Vignola dhe plotësuar nga Giacomo della Porta, e cila theksuar aspektet dinamike të ndërtimit. Nga një perspektivë tjetër, Andrea Palladio, i cili ka punuar në rajonin e Vicenza, të dhënë pallate tyre fshat, i projektuar në mënyrë klasike, hijeshi formal që të ushtrojë ndikim të madh në Angli dhe klasicizmit francez.

Pjesës tjetër të Evropës. Në shumicën e vendeve evropiane, rrallë Rilindja arritur pastërtinë që erdhi në Itali, me përjashtimin e mundshëm të Francës, e cila në fillim të shekullit të gjashtëmbëdhjetë shpesh punësuar urdhrat klasike dhe në mbretërimit të Francis I, i cili vdiq në 1547, miratuar një formë e hershme e zakonet qendër të cilit i rrezatim ishte pallati i Fontainebleau. Në Angli, ata ishin të punësuar kryesisht motive Rilindjes si dekorim. Një shembull është kulla e pesë urdhëron, ngritur nga Thomas Holt, Oksford, në vitin 1602. Struktura arkitektonike, megjithatë, ka mbetur besnik ndaj vertikale e gotik. Gjermania gjithashtu ka ruajtur traditën mesjetare gotike, me një mbizotërim të bukurisë, e cila ka arkitekturën e saj identifikohet fuqishëm me barok.

Në Spanjë dhe Portugali, arabët e mbetur dhe Gothic dha rrugën për dy stile të Rilindjes karakterizuar nga dekorimin e pasur të fasadave: spanjisht epokës elizabetiane, e cila së shpejti u quajt Plateresque (University dhe Shtëpia e predhat, Salamanca) dhe portugezi Manueline (manastiri i Jerónimos në Belem). Në Spanjë, megjithatë, Rilindja prodhuar një monument klasike natyrës, manastiri i San Lorenzo de El Escorial, e ndërtuar nga Juan de Herrera në mes të 1563 dhe 1584 me urdhër të Filipit II, dhe abstractionism gjeometrike të cilit simbolizonte moralin rreptë e Kundër-Reformës .

Barok dhe Neoclassicism

Që nga fillimi i 1750 deri rreth shekullit të shtatëmbëdhjetë, ajo lulëzoi në Evropë më komplekse një stil arkitekturor të quajtur barok. Në fakt, dy tendenca bashkëjetuar në këtë periudhë. Njëri ishte klasicizmit, i miratuar kryesisht në Francë, duke theksuar trajtimin monumentale të masave të mëdha gjeometrike dhe përdorimin e urdhrave klasike. Tjetri ishte shumë barok, e cila ka për qëllim të krijojë një ndjenjë të dinamizmit dhe shtrembërim hapësinor dhe të punësuar urdhërat klasike, kombinuar ato në mënyrë të guximshme. Në thelb, të dy stilet kishin një qëllim të përbashkët: për të treguar madhështinë e gjykatave të mëdha absolutiste. Në fakt, shpesh ka ndodhur një bashkim i barok dhe klasicizmit, e cila në mesin e shekullit të tetëmbëdhjetë evoluar në një lëvizje mbikombëtar, ndoshta jo novator, por pa dyshim i rëndësishëm: neoclassicism.

Barok. Italy. Barok italiane kishte qendrën e saj nervore në Romë, dhe krijues e saj në Gian Lorenzo Bernini, i cili ishte pjesë e elementeve arkitektonike, pikture dhe skulpturore në një sintezë lëvizje të plotë. Kisha e Sant'Andrea al Quirinale, ka filluar në vitin 1677, dhe shkallët mbretërore e Vatikanit, ku perspektiva duket të zgjeruar nga një trajtim të aftë të dritës, ishin, së bashku me kolonada e Sheshin e Shën Pjetrit, veprat e tij më të madhe karakteristike. Gjithashtu në Romë, Pietro da Cortona futur, me kishën e Santa Maria della Pace, arsyeja për fasadë kube kryesore. Megjithatë, artisti guximshme e romake barok kanë qenë Francesco Borromini, në kishën e San Carlo alle Quattro Fontane (1638-1667) u bashkua bimore qendrore me gjatësore dhe eliminuar sipërfaqet e sheshtë e fasadës.

Jashtë Romë, krijuesit kryesorë ishin Piedmontese Guarino Guarini dhe veneciane Baldassare Longhena. Gradualisht, megjithatë, repertori i lajmeve barok filloi të përsëritur dhe ndërsa vepra të tilla si Piazza di Spagna në Romë (1725), Francesco de Sanctis, mbahet pjesërisht forca e vjetër, Pallati Madama në Torino (1718 -1721), e ndërtuar nga Filippo Juvara, zbuloi ndikimin e klasicizmit francez.

France. Arkitektura klasike franceze është zhvilluar në periudhën Louis XIV, i cili vdiq në 1715. Tipari kryesor i saj ishte theksin në madhësi me një përbërje të matur, të rregullt dhe racional, tipare që dominuar gjithë kulturën franceze të kohës.

Pallati i Versajës, pjesa kryesore e të cilit është ndërtuar ndërmjet 1668 dhe 1690 nga Louis Le Vaut dhe Jules Njohës-Mansart, përfaqësuar mishërim i stilit, me formën e saj të përkryer bllok integruar, marrëveshja simetrik i akseve dhe zgjerimin e fasadave me elemente greko-romake. Kopshte, projektuar meticulously, kontribuoi për të nxjerrë në pah ndërtimin e trupit. Shembuj të tjera të rëndësishme ishin fasada lindore e Louvre Claude Perrault, dhe pallati i Blois, rindërtuar nga François Mansart.

Pas vdekjes së Louis XIV, erdhi një tendencë për stil më të butë dhe të lehta, shprehja e fundit e të cilit ishte Rococo, e cila ishte kryesisht një art të brendshëm - edhe pse ata mbahen grandiloquence në fasadat. Karakterizohet nga zbukurimin e harlisur, arsyeja kryesore Rococo ishte Rocaille, cupped zbukurim që i dha emrin me trendin. Rococo ishte i kufizuar pothuajse ekskluzivisht për pallate dhe vila, si shtëpi Matignon në Paris.

Vende të tjera Evropiane. Në Gjermani dhe Evropën Qendrore, barok gjeti vetë shprehje në arkitekturën e shenjtë, e karakterizuar nga tonik në detaje dekorative dhe theks në roundness e elementeve hapësinore. Ata janë ndër barok arkitektët më kreative austriak Fischer von Erlach, i cili kishës kolegjiale e Salzburgut, dhe gjermane Balthasar Neumann, eksponenti i "rokoko gjermane", e cila, ndryshe nga francezët, erdhi kishave. Në Angli, pas fazës së "neopalladianismo" Inigo Jones, Christopher Wren imponuar katedralen e Shën Palit në Londër stil kryesisht klasike, barok karakteristika në disa skaje arkitektonike.

Iberia dhe Amerika. Në Portugali dhe Spanjë, barok arkitektët, edhe pse i ndikuar nga italianët, ata treguan interes të madh në detajet dekorative dhe plastike se sa hapësirë. E "churrigueresco" Emri Spanjisht rrjedh nga José Benito Churriguera, mbuluar fasadave me një profesion të elementeve arkitektonike, gati për të fshehur linjat e tyre. Fasada e Obradoiro të Santiago de Compostela Katedralja (1738-1747), puna e Fernando de Casas Novoa, sukses në grevë ekuilibrin mes projektimin rigoroze të kullave të saj dhe zbukurime harlisur e përparme. tipar tipik i barok portugez ishte përdorimi i pllakave, të cilat duhet të ketë efekte të jashtëzakonshme kromatike në manastirin e Mafra.

Ripunimi i këtyre tendencave në kolonitë e Amerikës Latine kanë rezultuar në një grup madhështore të veprave arkitekturore, veçanërisht në Meksikë - katedralet e Meksikës dhe Puebla, kisha Taxco dhe manastir "churrigueresco" manastir de la Merced; Peru - Katedralja e Lima dhe zëvendës mbretërore pallatet e Lima dhe Cuzco; dhe në Brazil, ku skulptori dhe arkitekti Antonio Francisco Lisboa, Aleijadinho, të zhvilluar një punë të frytshme në Minas Gerais.

Neoclassicism. Ndikimi i ideve të Iluminizmit, me mbrojtjen e saj të rendit racional, dhe zbulimet arkeologjike e greko-romake rrënojat e shumta, të tilla si Pompeii, provokoi në Evropë një refuzim të formave barok dhe Rokoko, gjenerimin neoclassicism quajtur.

Megjithatë, arkitektura neoklasike nuk ka ardhur për të mbështetet në krijuesit gjeniale. Në fakt, ajo përfaqësonte sosje progresiv të formave tradicionale evropiane dhe ishte një paraardhës i stilit arkitektonik të shekullit të nëntëmbëdhjetë.

Ndër ndërtesat neoklasike që erdhi afër qetësi shumë të modeleve të tyre duhet të referohen Porta e Brandenburgut në Berlin, gjermane puna KG Langhans, Sainte Geneviève Church në Paris, të iniciuar nga Germain Soufflot në 1757 dhe të cilat së shpejti do të bëhet Pantheon, dhe muzeu Prado në Madrid, puna e Juan de Villanueva. Një tendencë më të lartë për të monumentality në ndërtimin e periudhës së Napoleonit, në shekullin e nëntëmbëdhjetë, ndër të cilat nënvizoi Arc de Triomphe në Paris. Kryeqytetin e Uashingtonit dhe Shën Petersburg Winter Palace janë karakteristikë e neoclassicism.

Shekullit të Nëntëmbëdhjetë

Evolucioni i arkitekturës në shekullin e nëntëmbëdhjetë u karakterizua nga dy tendencave të kundërta: nga njëra anë arkitektura thirrje stil që është frymëzuar nga modelet e estetike të kohë më parë; tjetër, vepra e arkitektonike dhe inxhinierike të bëra me materiale të reja që dalin nga revolucioni industrial, të tilla si qelqi, gize dhe konkrete, të cilat eventualisht do të gjenerojnë një rinovim të plotë teknike. Në fund të shekullit, modernizmi ishte një apel për shpirtin krijues me miratimin e këtyre materialeve pa hequr dorë, eksperimentimi artistike.

Në stilin e arkitekturës, lëvizja më e frytshme ishte neo-gotik, e cila u shfaq në Mbretërinë e Bashkuar. Edhe pse në parim paraqesin të njëjtat probleme si të tjera - imitim i thjeshtë nga tiparet e jashtme të stileve historike, pa thellimin strukturën e saj formale arkitektonike - e neogothic evoluar në një kuptim më të mirë të shpirtit gotik. Kjo rrethanë e lejuar krijuesit si Antonio Gaudi spanjoll dhe francez Auguste Perret kryer veprat e dizajnit gotik, me përdorimin e materialeve të reja, siç tregohet nga kisha Notre-Dame të Le Raincy, ngritur nga Perret në 1922.

Progresi i inxhinierisë dhe arkitekturës. Prodhimi industrial i hekurit në Britani dha të rritet në punën e parë të inxhinierisë në këtë material: urën mbi lumin Severn, të mbajtur në vitin 1777 nga Abraham Darby. Në pak vite gize filloi të përdoret në veprat arkitektonike, së pari me qëllime thjesht utilitar, si tavani i sallës së madhe të Luvrit në Paris (1780), dhe pastaj me qëllime më ambicioze. Ndërtimi, nga Joseph Paxton në 1851, Crystal Palace në Londër, të gjitha bëhet në një strukturë delikate hekuri - më shumë se 3,300 shtylla - dhe xhami, do të thotë një hap vendimtar për të larguar dyshimet rreth këtyre materialeve. Në Francë, ata qëndruan jashtë Bibliotekës Kombëtare të Parisit, Henri Labrouste (1868-1878), fabrika e Meunier çokollatë në Noisiel-sur-Marne (1871-1872), i pari ndërtimit frëngjisht me strukturën totale të hekurit, punë Jules Saulnier, dhe e famshme kulla Paris Eiffel, inxhinieri Gustave Eiffel.

Risitë më të mëdha janë prodhuar, megjithatë, në Shtetet e Bashkuara, veçanërisht në Çikago, ku në vitin 1885 William Le Baron Jenney ngritur rrokaqiell parë, Sigurimeve Building Home. Udhëheqësi i Shkollës së Çikagos ishte Louis Sullivan, ndërtesa Auditorium në Çikago (1889), dhe Ndërtimi Garancia Trust në Buffalo (1895), e përdorur skelet çeliku struktura si konstruktiv, duke i liruar elementet e tjera të çdo sigurues funksionit . Maksimumi Sullivan "forma përcjell funksionin" do të jetë vendimtare për arkitekturën mëvonshëm.

Modernizmit. Lëvizja moderniste, e cila ka marrë emra të ndryshëm në varësi të vendit në të cilin është zhvilluar, kishte pararendës saj të drejtpërdrejtë në Art dhe britanike Mjeshtëri William Morris, një lëvizje që synon të kombinuar utilitarizmit me krijimtarinë estetike. Arkitektura moderniste avancuar në dy linja të ndryshme. Strand bazuar në motive organike kishte si përfaqësues kryesor të Antonio Gaudi spanjoll, që e ka ndërtuar në Barcelonë Guell Park, ka filluar në vitin 1900, shtëpia Mila (1905) dhe të papërfunduar katedrale Sagrada Familia; Belg Victor Horta dhe Henry van de Velde; dhe francezët Hector Guimard. Tendenca më racionale është dashur të përfaqësojë skocez Charles Rennie Mackintosh, kryevepra e të cilit ishte Shkolla Glasgow e Arteve të Bukura, ndërtuar në mes 1897 dhe 1899, si dhe vjenez Joseph Hoffmann, krijuesi i Stoclet Palais në Bruksel, në mes të 1905 dhe 1911 .

Shekullit të Nëntëmbëdhjetë

Evolucioni i arkitekturës në shekullin e nëntëmbëdhjetë u karakterizua nga dy tendencave të kundërta: nga njëra anë arkitektura thirrje stil që është frymëzuar nga modelet e estetike të kohë më parë; tjetër, vepra e arkitektonike dhe inxhinierike të bëra me materiale të reja që dalin nga revolucioni industrial, të tilla si qelqi, gize dhe konkrete, të cilat eventualisht do të gjenerojnë një rinovim të plotë teknike. Në fund të shekullit, modernizmi ishte një apel për shpirtin krijues me miratimin e këtyre materialeve pa hequr dorë, eksperimentimi artistike.

Në stilin e arkitekturës, lëvizja më e frytshme ishte neo-gotik, e cila u shfaq në Mbretërinë e Bashkuar. Edhe pse në parim paraqesin të njëjtat probleme si të tjera - imitim i thjeshtë nga tiparet e jashtme të stileve historike, pa thellimin strukturën e saj formale arkitektonike - e neogothic evoluar në një kuptim më të mirë të shpirtit gotik. Kjo rrethanë e lejuar krijuesit si Antonio Gaudi spanjoll dhe francez Auguste Perret kryer veprat e dizajnit gotik, me përdorimin e materialeve të reja, siç tregohet nga kisha Notre-Dame të Le Raincy, ngritur nga Perret në 1922.

Progresi i inxhinierisë dhe arkitekturës. Prodhimi industrial i hekurit në Britani dha të rritet në punën e parë të inxhinierisë në këtë material: urën mbi lumin Severn, të mbajtur në vitin 1777 nga Abraham Darby. Në pak vite gize filloi të përdoret në veprat arkitektonike, së pari me qëllime thjesht utilitar, si tavani i sallës së madhe të Luvrit në Paris (1780), dhe pastaj me qëllime më ambicioze. Ndërtimi, nga Joseph Paxton në 1851, Crystal Palace në Londër, të gjitha bëhet në një strukturë delikate hekuri - më shumë se 3,300 shtylla - dhe xhami, do të thotë një hap vendimtar për të larguar dyshimet rreth këtyre materialeve. Në Francë, ata qëndruan jashtë Bibliotekës Kombëtare të Parisit, Henri Labrouste (1868-1878), fabrika e Meunier çokollatë në Noisiel-sur-Marne (1871-1872), i pari ndërtimit frëngjisht me strukturën totale të hekurit, punë Jules Saulnier, dhe e famshme kulla Paris Eiffel, inxhinieri Gustave Eiffel.

Risitë më të mëdha janë prodhuar, megjithatë, në Shtetet e Bashkuara, veçanërisht në Çikago, ku në vitin 1885 William Le Baron Jenney ngritur rrokaqiell parë, Sigurimeve Building Home. Udhëheqësi i Shkollës së Çikagos ishte Louis Sullivan, ndërtesa Auditorium në Çikago (1889), dhe Ndërtimi Garancia Trust në Buffalo (1895), e përdorur skelet çeliku struktura si konstruktiv, duke i liruar elementet e tjera të çdo sigurues funksionit . Maksimumi Sullivan "forma përcjell funksionin" do të jetë vendimtare për arkitekturën mëvonshëm.

Modernizmit. Lëvizja moderniste, e cila ka marrë emra të ndryshëm në varësi të vendit në të cilin është zhvilluar, kishte pararendës saj të drejtpërdrejtë në Art dhe britanike Mjeshtëri William Morris, një lëvizje që synon të kombinuar utilitarizmit me krijimtarinë estetike. Arkitektura moderniste avancuar në dy linja të ndryshme. Strand bazuar në motive organike kishte si përfaqësues kryesor të Antonio Gaudi spanjoll, që e ka ndërtuar në Barcelonë Guell Park, ka filluar në vitin 1900, shtëpia Mila (1905) dhe të papërfunduar katedrale Sagrada Familia; Belg Victor Horta dhe Henry van de Velde; dhe francezët Hector Guimard. Tendenca më racionale është dashur të përfaqësojë skocez Charles Rennie Mackintosh, kryevepra e të cilit ishte Shkolla Glasgow e Arteve të Bukura, ndërtuar në mes 1897 dhe 1899, si dhe vjenez Joseph Hoffmann, krijuesi i Stoclet Palais në Bruksel, në mes të 1905 dhe 1911.

dhe zhvilluar, ajo kishte pararendës saj të drejtpërdrejtë në Art dhe britanike Mjeshtëri William Morris, një lëvizje që synon të kombinuar utilitarizmit me krijimtarinë estetike. Arkitektura moderniste avancuar në dy linja të ndryshme. Strand bazuar në motive organike kishte si përfaqësues kryesor të Antonio Gaudi spanjoll, që e ka ndërtuar në Barcelonë Guell Park, ka filluar në vitin 1900, shtëpia Mila (1905) dhe të papërfunduar katedrale Sagrada Familia; Belg Victor Horta dhe Henry van de Velde; dhe francezët Hector Guimard. Tendenca më racionale është dashur të përfaqësojë skocez Charles Rennie Mackintosh, kryevepra e të cilit ishte Shkolla Glasgow e Arteve të Bukura, ndërtuar në mes 1897 dhe 1899, si dhe vjenez Joseph Hoffmann, krijuesi i Stoclet Palais në Bruksel, në mes të 1905 dhe 1911 .