Berlin, Kryeqyteti i Gjermanisë

Berlin, Kryeqyteti i Gjermanisë

Berlini është kryeqyteti dhe një nga gjashtëmbëdhjetë shteteve të Gjermanisë. Me një popullsi prej 3.4 milionë në kufijtë e saj të qytetit, Berlini është qyteti më i madh i vendit. Ai është qyteti i dytë më i populluar dhe zona e nëntë më i populluar urbane në Bashkimin Evropian. E vendosur në Gjermani verilindore, kjo është qendra e zonës Berlin-Brandenburg metropolitane, i përbërë nga 5 milion njerëz nga mbi 180 kombe.

Berlin është e vendosur në Gjermaninë Lindore, rreth 70 kilometra (44 mi) në perëndim të kufirit me Poloninë në një zonë me terren kënetore. Peizazhi i Berlinit ishte formuar nga fletët e akullit gjatë Ice Age e fundit. Qendra e qytetit shtrihet përgjatë zbavitje lumit në Berlin-Varshavë Urstromtal (të luginës lashtë lumi), i formuar nga uji që rrjedh nga shkrirja fletë akull në fund të Ice Age e fundit. Urstromtal shtrihet në mes të pllajë të ulët Barnim në veri, dhe pllajë Teltow në jug. Në Spandau, njësisë bashkiake perëndimor të Berlinit, zbavitje takohet lumin Havel, i cili rrjedh nga veriu në jug përmes Berlin perëndimore. Kursi i Havel është më shumë si një zinxhir të liqeneve, më e madhe qenë Tegeler Shih dhe Grosser Wannsee. Një seri e liqeneve gjithashtu ushqen në zbavitje e sipërme, i cili rrjedh përmes Grosser Müggelsee në Berlin lindore.

Berlin U-Bahn - Metro Sistemit

Berlin U-Bahn është një hekurudhë të shpejtë tranzit në Berlin, kryeqytetin e Gjermanisë, dhe është një pjesë e madhe e sistemit të transportit publik të qytetit. U hap në 1902, U-Bahn shërben 173 stacione përhapur në të gjithë dhjetë linja, me një gjatësi totale udhë prej 146.3 kilometra (90.9 mi), rreth 80% e të cilave është nën tokë. Trenat drejtuar çdo dy deri në pesë minuta gjatë orëve të pikut, në çdo pesë minuta për pjesën tjetër të ditës dhe çdo dhjetë minuta në mbrëmje. Ata udhëtojnë 132 km (83 mi), që mbante 496 milion pasagjerë, gjatë vitit. I tërë sistemi është i mirëmbajtur dhe operuar nga Berliner Verkehrsbetriebe, i njohur zakonisht si BVG.

Projektuar për të lehtësuar trafikun rrjedhin në dhe jashtë Berlinit qendrore, U-Bahn zgjeruar me shpejtësi, derisa qyteti u nda në Lindje dhe Berlinin Perëndimor, në fund të Luftës së Dytë Botërore. Edhe pse sistemi fillimisht mbeti i hapur për banorët e të dyja palëve, ndërtimi i Murit të Berlinit dhe kufizimet e mëvonshme të vendosura nga të Gjermanisë Lindore udhëtimit të kufizuar të qeverisë përtej kufirit: Linjat Berlin East U-Bahn janë shkëputur nga Berlini Perëndimor; ndërsa dy linja West Berlin që u përmes Berlinin Lindor (U6 dhe U8) u lejuan të kalojnë nëpër, pa u ndalur, edhe pse stacionet ishin të mbyllura, me përjashtim të Friedrichstrasse, e përdorur si një pikë e transferimit (mes U6 dhe West Berlin S-Bahn sistemi) dhe një kalim kufitar në Berlinin Lindor. Sistemi u rihap tërësisht pas rënies së Murit të Berlinit dhe bashkimit të Gjermanisë.

Që nga 2007, Berlin U-Bahn është rrjeti më i gjerë nëntokësore në Gjermani. Vërtetë për qëllimin e saj origjinal, ajo ka qenë llogaritur se, në vitin 2006, përdorimi i U-Bahn arriti në ekuivalentin e 122.2 milion km (76 milion mi) e udhëtimeve makinave. Së bashku me S-Bahn, ajo shërben si mjetet kryesore të transportit të kryeqytetit dhe përveç kësaj Tram operon në pjesët lindore të qytetit.

Berlin S-Bahn - Metro Sistemit

Berlin S-Bahn është një sistem të shpejtë tranzit në dhe rreth Berlin, kryeqytetin e Gjermanisë. Ai përbëhet nga 15 linja dhe është i integruar me kryesisht nëntokësore U-Bahn të formojnë shtyllën kurrizore të sistemit të shpejtë të transportit të Berlinit. Ndryshe nga U-Bahn, S-Bahn kalon qytetin e Berlinit dhe kufirin shtetëror në shtetin e Brandenburgut përreth, kryesisht nga ish-Berlinin e Lindjes, por sot edhe nga Berlini Perëndimor në Potsdam.

Edhe pse S- dhe U-Bahn janë pjesë e një sistemi të unifikuar fare, ata kanë operatorë të ndryshëm. S-Bahn është operuar nga S-Bahn Berlin GmbH, një degë e Deutsche Bahn, ndërsa U-Bahn drejtohet nga BVG, kompania kryesore tranzit publike për qytetin e Berlinit.

Berlin, Kryeqyteti i Gjermanisë
Berlin-Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
Berlin - Gjermania
  www.megatimes.com