Qarku i Gjirokastrës (Gjirokastër)

Qarku i Gjirokastrës (Gjirokastër)

Qarku i Gjirokastrës

Qarku i Gjirokastrës

Gjirokastër County (shqiptare: Qarku i Gjirokastrës) është një nga 12 qarqet e Shqipërisë. Ai përbëhet nga rrethet Gjirokastër, Përmet, Tepelenë dhe dhe kryeqyteti i saj është Gjirokastër. Popullsia e saj përfshin një minoritet të konsiderueshëm grek. Në juglindje, Gjirokastër ndan një kufi me Greqinë.

Gjirokastër

Gjirokastër

Gjirokastër apo Gjirokastra është një qytet në jug të Shqipërisë me një popullsi prej rreth 34,000. Shtrirë në rajonin historik të Epirit, ajo është edhe kryeqyteti i të dy të Qarkut të Gjirokastrës dhe më të mëdha Gjirokastër County. Qytetin e Vjetër është e gdhendur në Listën e Trashëgimisë Botërore si "një shembull i rrallë i një qyteti të periudhës Otomane, e ndërtuar nga fermerët e pasurive të mëdha." E vendosur në jug të vendit, në 300 metra mbi nivelin e detit, Gjirokastër është e vendosur në një luginë mes maleve Gjerë dhe lumit Drino. Qyteti është anashkaluar nga një kështjellë e madhe (Kalaja e Gjirokastres), e cila daton në kohët para krishterimit.

Shumica e Gjirokastrans janë shqiptarë etnikë, me pakicat e grekët, vllehët dhe romët Gjirokastër është konsideruar si qendra e komunitetit grek në Shqipëri.

www.klimanaturali.org