Qarku i Fierit (Fieri, Lushnjë, Patos)

Qarku i Fierit (Fieri, Lushnjë, Patos)

Qarku i Fierit

Qarku i Fierit

Qarku i Fierit është një nga 12 qarqet e Shqipërisë. Ai përbëhet nga rrethet Fier, Lushnjë dhe Mallakastër dhe kryeqyteti i saj është Fier.

Qyteti i Fierit

Qyteti i Fierit

Fieri është një qytet në jugperëndim të Shqipërisë, në rrethin dhe qarkun të njëjtin emër. Ajo është vendosur në 40 ° 43'N 19 ° 33'E / 40.717, 19.55, dhe ka një popullsi prej 85,200 (2016). Fieri është 8 km (5 mi) nga rrënojat e qytetit antik të Apollonisë Korintit.

Lushnjë

Lushnjë

Lushnjë apo Lushnje është një qytet në Evropën Qendrore-Perëndimore Shqipëri vendosur në 40.95 ° N, 19,71 ° E. Kjo është qendra e Qarkut të Lushnjës në qarkun e Fierit dhe ka një popullsi prej rreth 55.800. Qyteti u themelua në kohët e vona mesjetare me një të veje turk të quajtur Salushe. Ajo ndërtoi një ndalesë pushimi në rrugën nga Durrësi në Berat, duke lindur në qytet. Që nga viti 2000, pleq ende quhet qytetin Salushe.

Në janar 1920, Lushnje ishte kryeqyteti i përkohshëm i Shqipërisë dhe vendi i Kongresit të Lushnjës. Paria e Shqipërisë, u mblodhën në qytet dhe e shpalli Tiranën për herë të parë një të përkohshme dhe pastaj kapitalit definitive e Shqipërisë.

Rrethi Lushnje është i njohur si një ofrues kryesor i produkteve bujqësore me pjesën tjetër të vendit. Kjo është një nga shumë pak rretheve në terren malor të Shqipërisë.

Gjatë regjimit komunist qyteti kishte një numër të fabrikave: në mesin e tyre përpunimin e ushqimit dhe materialeve të ndërtimit, të cilat u mbyllën për një arsye apo një tjetër si pasojë e rënies së komunizmit.

3 km larg nga Lushnjë është Fusha Savra. Kjo fushë është në rrugën Lushnje-Fier. Këtu beteja e parë shqiptaro-turk ka ndodhur në 1385. Në këtë betejë Balsha II u vra. Së bashku me Fier, Lushnje ishte qarkut kryesor i kampeve të përqendrimit gjatë regjimit komunist; disa prej kampeve përfshinte fshatrat e Savër, Gradishtë, Bedat, Gjazë, Rrapëz, Plug, etj.

Qyteti i Patos

Qyteti i Patos

Patos është një qytet në rrethin e Fierit në Shqipëri. Qyteti kishte 32,600 banorë në regjistrimin e vitit 2005. Kjo është qendra e industrisë së naftës në Shqipëri, dhe është 7 kilometra nga qyteti i Fierit.

Ekipi i futbollit i qytetit është Klubi Sportiv Albpetrol.

Patos

 www.klimanaturali.org