Venezuela - harta gjeografike e Venezuelës

Venezuela - harta gjeografike e Venezuelës

Venezuela, zyrtarisht quhet Republika Bolivariane e Venezuelës, është një vend tropikale në bregdetin verior të Amerikës së Jugut. Ajo kufizohet me Kolumbinë në perëndim, Guajana në lindje, dhe Brazili në jug. Vija bregdetare e saj veriore e afërsisht 2,800 kilometra (1,700 mi) përfshin ishujt e shumta në Detin e Karaibeve, dhe në veri lindje kufizohet nga Oqeani Atlantik verior. Ishujt Karaibe si Trinidad dhe Tobago, Grenada, Curacao, Bonaire, Aruba dhe Antilles Leeward qëndrojnë pranë bregut Venezuelës. Territori i Venezuelës mbulon rreth 916.445 kilometra katrorë (353.841 sq mi), me një popullsi të llogaritur prej 29,105,632. Venezuela është konsideruar si një shtet me biodiversitet shumë të lartë, me habitate duke filluar nga malet e Andeve në perëndim në rainforest Amazon pellgun në jug, nëpërmjet Llanos fusha të gjera dhe brigjeve të Karaibeve në qendër dhe Delta Orinoco lumit në lindje.

Venezuela u kolonizuan nga Spanja në 1522, kapërcimi i kundërshtimeve nga njerëzit vendës. Ai u bë i pari spanjisht koloni amerikane të shpallë pavarësinë (në 1811), por të sigurt nuk kanë krijuar pavarësinë deri në 1821 (fillimisht si departament i Republikës Federale të Kolumbisë, duke fituar pavarësinë e plotë në vitin 1830). Gjatë shekullit të 19 Venezuela vuajtur trazira politike dhe diktaturën, dhe ajo ishte e dominuar nga caudillos rajonale (strongmen ushtarake), në shekullin e 20-të. Ai së pari e pa qeverisjes demokratike nga viti 1945 në 1948, dhe pas një periudhë të diktaturës ka mbetur demokratike që nga viti 1958, gjatë së cilës kohë shumica e vendeve të Amerikës Latine pësoi një ose më shumë ushtarake diktaturat. Kriza ekonomike në vitet 1980 dhe 1990 çoi në një krizë politike e cila pa qindra të vdekur në trazirat Caracazo të vitit 1989, dy përpoq grushte shteti në vitin 1992, dhe fajësimit të presidentit Carlos Andres Perez për përvetësim të fondeve në vitin 1993. Një kolaps në besim në partitë ekzistuese pa zgjedhjen 1998 e ish-oficerit të karrierës Hugo Chavez, si dhe nisjen e një "Bolivarian Revolucionit", duke filluar me një Asamblenë Kushtetuese të vitit 1999 për të shkruar një kushtetutë të re të Venezuelës.

Venezuela është një republikë federale presidenciale e përbërë nga 23 shtete, District Capital (mbulojnë Caracas), dhe Federal Dependencies (mbulon ishujt në det të hapur Venezuelës). Venezuela është ndër vendet më të urbanizuara në Amerikën Latine; shumica e venezuelianëve jetojnë në qytetet e veriut, sidomos në kryeqytet, Karakas, që është edhe qyteti më i madh. Venezuela është një anëtar themelues i Kombeve të Bashkuara (1945), Organizata e Shteteve Amerikane (1948), Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) (1960), Grupi i 15 (1989), Organizata Botërore e Tregtisë (1995 ), Aleanca Bolivarian për Amerikat (ALBA) (2004) dhe Unioni i Kombeve të Amerikës së Jugut (UNASUR) (2008). Që nga zbulimi i naftës në fillim të shekullit të 20-të, Venezuela ka qenë një nga eksportuesit kryesorë në botë të naftës. Më parë një eksportues i pazhvilluar i mallrave bujqësore të tilla si kafe dhe kakao, vaj shpejt arriti të dominojë eksportet dhe të ardhurat e qeverisë. E ngop 1980 Vaj çuar në një krizë të borxhit të jashtëm dhe një krizë të gjatë-running ekonomike, e cila pa kulmin e inflacionit në 100% në vitin 1996 dhe normat e varfërisë rritet në 66% në vitin 1995 si (me 1998) per GDP frymë ra në të njëjtin nivel si 1963 poshtë një e treta nga kulmin e saj 1978. Rimëkëmbja e çmimeve të naftës pas vitit 2001 rritur ekonominë Venezuelës dhe lehtësuar shpenzimet sociale, edhe pse pasojat e krizës globale financiare të vitit 2008 pa një rënie të rinovohet ekonomike.

#Venezuela - harta gjeografike e Venezuelës
#Venezuela

#Venezuela - harta gjeografike e Venezuelës
#Venezuela #Venezuela
#Venezuela - harta gjeografike e Venezuelës
#Venezuela - harta gjeografike e Venezuelës
#Venezuela - harta gjeografike e Venezuelës#Venezuela - harta gjeografike e Venezuelës
#Venezuela - harta gjeografike e Venezuelës
www.klimanaturali.org