Paraguaj - harta gjeografike e Paraguajit

Tags

Paraguaj - harta gjeografike e Paraguajit

Paraguaj, zyrtarisht Republika e Paraguajit, është një vend pa dalje në det në Amerikën e Jugut. Ajo kufizohet nga Argjentina në jug dhe jugperëndim, Brazil në lindje dhe verilindje, dhe Bolivia në veriperëndim. Paraguaj shtrihet në të dy brigjet e lumit Paraguait, e cila kalon nëpër qendër të vendit nga veriu në jug. Për shkak të vendndodhjes së saj qendrore në Amerikën e Jugut, ajo është referuar disa herë si Corazón de América, apo zemër të Amerikës.

Guarani kanë jetuar në Paraguai që para ardhjes së evropianëve në shekullin e 16, kur Paraguaj u bë pjesë e perandorisë koloniale spanjolle. Paraguaj fitoi pavarësinë nga Spanja në 1811.

Që nga vitit 2009 popullsia u vlerësua në 6.3 milion. Kryeqyteti dhe qyteti më i madh është Asunción. Qendra ekonomike e vendit është Ciudad del Este. Gjuhët zyrtare janë spanjisht dhe Guaraní, të dy duke folur gjerësisht në vend, me rreth 92% të popullsisë së përgjithshme që flet spanjisht dhe 98% flet Guaraní. Shumica e popullsisë janë mestizos.

Në vitin 2010, Paraguaj përjetuar zgjerimin më të madhe ekonomike në Amerikën Latine dhe e dyta më të shpejtë në botë, vetëm pas Katarit.

Paraguaj - harta gjeografike e Paraguajit
Paraguaj - harta gjeografike e Paraguajit
Paraguaj - harta gjeografike e Paraguajit
Paraguaj - harta gjeografike e Paraguajit
Paraguaj - harta gjeografike e Paraguajit
Paraguaj - harta gjeografike e Paraguajit
Paraguaj - harta gjeografike e Paraguajit
Paraguaj - harta gjeografike e Paraguajit
Paraguaj - harta gjeografike e Paraguajit
Paraguaj - harta gjeografike e Paraguajit
Paraguaj - harta gjeografike e Paraguajit
Paraguaj - harta gjeografike e Paraguajit
www.klimanaturali.org