Vullkanet - Karakteristikat e përgjithshme të Vullkanet


Vullkanet - Karakteristikat e përgjithshme të Vullkanet

#Vullkanet - Karakteristikat e përgjithshme të VullkanetVullkane ndodhin për shkak të përplasjes së sipërfaqësore shtresa shkëmbore që formojnë koren e tokës njohur si pllaka tektonike. Në zonat ku ato plotësojnë, presionet e larta dhe temperaturat e larta të qendrës së tokës shkakton çarje nëpër të cilat magma (substancë trashë në një temperaturë prej 1200 ° C) është i shtyrë jashtë. Kur në kontakt me ajrin, lavë fitilin dhe solidifies, duke formuar një lartësi konik quajtur trupin e vullkan.

Active vullkane 550 janë të njohura, ose të cilat janë ose mund të shpërthejë në çdo kohë. Përafërsisht 82% e vullkaneve aktive janë të vendosura në zonën e quajtur Unaza e Zjarrit, në kryqëzimin e Paqësorit pjatë me targa Veriut amerikane, Amerikës së Jugut dhe indo-Australian.Rajoni mbulon Andeve në Amerikën e Jugut, malet Shkëmbore në Amerikën e Veriut dhe ishujt e Japonisë, Filipinet dhe Indonezia. Një tjetër 12% janë të vendosura në rajonin e quajtur kurriz Atlantik, një varg nëndetëse mal se kalon oqeanin nga veriu në jug dhe është formuar si një "S".

Në historinë njerëzore ka shumë raste të fatkeqësive të shkaktuara nga vullkanet. Shumë prej tyre ishin të famshëm, si Vezuvit në 79 pas Krishtit që shkatërroi qytetin e Pompeit në Itali sot, dhe Krakatoa, në shekullin e nëntëmbëdhjetë që shkatërroi ishullin e Java, Indonezi. Në vitin 2000, USU vullkan në Hokkaido, Japoni, hyn dy herë në 22 vjet pas shpërthimit të pasivitetit. Nuk ka asnjë rekord i dëmtimit apo viktima. Në Republikën Demokratike të Kongos (DRC), shpërthim i vullkanit Nyiragongo, e 3469 metra të lartësisë, vret 45 njerëz dhe plagos 400 dhe shkatërron qytetin e Goma në janar 2002. Sipas Kombeve të Bashkuara, 80% e ndërtesave dhe shtëpive janë shkatërruar nga rrjedhë lavë.

www.klimanaturali.org