Gjeografia dhe Historia e Shqipërisë

Gjeografia dhe Historia e Shqipërisë

Capital: Tiranë
Shtrirja territoriale: 28.748 km2
Klima: Mesdhetare
Popullsia (2017): 3.180,500 banorë
Dendësia e popullsisë: 109 banorë për km2
Feja: Islam 38,8%, 35,4% Krishterimi (katolik 16,8%, 16,1% ortodoksë, të tjerë 2,1%), 16,6% nuk ka fe, ateizmi 9%, 0,2% Bahaism.
Language: Shqip
Currency: Lek
HDI: 0,719
Jetëgjatësia në lindje: 76,3 vjet
GDP: US $ 11.718 milion

Shqipëria është një vend i kontinentit evropian që është vendosur në Gadishullin Ballkanik dhe të kufijve të vendeve të mëposhtme: Greqia, Maqedonia, Serbia dhe Mali i Zi.

Territori i saj korrespondon me Iliria e lashtë, rajon bregdetar në shekullin e dhjetë që u pushtua nga njerëzit e gjuhës indo-evropiane. Këto banorëve të parë të mbajtur kontakte me njerëz nga Maqedonia dhe Greqia. Sidoqoftë, kultura e tyre nuk kishte ndikuar nga këto komunitetet përreth.

Në shekullin e katërt para Krishtit ka pasur një pushtim në rajon nga ana e popullit maqedonas, dhe në shekullin e dytë pes ai u pushtua nga romakët, të cilët kanë hyrë në territorin shqiptar të Perandorisë Bizantine në 395 pas Krishtit.

Në shekullin e pesëmbëdhjetë turqit vendosi të rajonit. Profesion çoi në ndryshime në shprehitë e popullsisë shqiptare nga masa arbitrare. Nga një taksë, Islami u konsiderua si fe zyrtare të vendit dhe të rinjtë ishin të detyruar për të shërbyer në ushtrinë e sulltanit.

Pas disa përpjekjeve të çlirimit, sundimin turk i erdhi fundi pas më shumë se katërqind vjet. Më 28 nëntor 1912, u shpall pavarësia e Shqipërisë, i njohur nga Kongresi në vitin 1913 në Londër. Megjithatë, provincën e Kosovës, popullata shqiptare e cila kishte 800 mijë banorë, më në fund totale në Serbi.

Bastisje nuk pushoi së në Shqipëri gjatë Luftës së Parë Botërore (1914-1918), vendi u pushtua përsëri dhe vetëm e kishte rivendosur pavarësinë e saj në 1918, por vetëm në vitin 1920 vendet e pushtuesit njohur pavarësinë dhe tërhoqën trupat e tyre nga rajoni .

#Shqipërisë
Gjatë Luftës së Dytë Botërore (1939-1945), profesioni i ri u zhvillua në vend. Itali, të udhëhequr nga Musolini, pushtuan territorin e Shqipërisë. Megjithatë, në 1944, shqiptarët e rimori pushtetin. Komunist Enver Hoxha, një kontribues i madh në lëvizjen e rezistencës kundër pushtimit italian, u bë president i vendit. Ai krijoi një sistem diktatorial dhe sunduar Shqipërinë deri në 1985, viti i vdekjes së tij.

Hapja politike ka ndodhur midis viteve 1990 dhe 1992, ku u zbatua sistemi shumëpartiak, me zgjedhjet popullore. Pas disa kriza ekonomike dhe sociale, komunizmi ortodoks nuk është më e sistemit politik në vend.

Aktualisht, me hapjen politike, Shqipëria përpiqet të mbulojë pasojat ekonomike të krijuara nga izolimin e tyre nga vendet e tjera. Kjo është vendi më i varfër në kontinentin evropian.

www.klimanaturali.org