Australia - Gjeografia dhe Historia e Australisë

Australia - Gjeografia dhe Historia e Australisë

Australia - Gjeografia dhe Historia e Australisë
 Sydney

Flamuri i Australisë
Gjeografia: Sipërfaqja: 7.682.300 km ². Ora Lokale: 13 h. Klima: tropikale tropikale të thatë (kryesisht), subtropikale (SE), (N dhe NO), mesdhetare (S). Kryeqyteti: Kanbera. Qytetet: Sydney (4.085.600), Melbourne (3.466.000), Brisbane (1.626.900), Perth (1.381.100), Adelaide (1.096.100), Newcastle (483.300), Canberra (310.150) (urban) (2010).

Popullsia: 20 milion (2010); nacionalitetin: Australian, Përbërja: 95% Europian (kryesore në Mbretërinë e Bashkuar), 3.5% aziatike, 1.5% grupet indigjene etnike. Language: English (zyrtare). Feja: Christian 79.3% (28.6% katolike, anglikane 21.5%, protestantë 13.9%, OJQ e pavarur 12.6%, të tjerë 9.4% - 6.7% anëtarësimi i dyfishtë), nuk ka fe 14 5%, të tjerë 4.4%, 1.7% ateist.

Politikë e Jashtme: shoqate: APEC, Banka Botërore, Commonwealth, FMN, OECD, OBT, UN. Ambasada: Tel (61) 226-3111, fax (61) 226-1112 - Brazilias (DF), e-mail: embaustr@zaz.com.br, website: www.embaixada-australia.org.br.

Qeveria: Monarki Parlamentare. Div Administrativ: 6 shtete dhe territore 3. Partitë Liberale me: Australia (LPA), Punës Australian (DPM), National Australia (PKV), demokratët Australian (AD). Dega legjislative: dydhomëshe - Senati me 76 anëtarë; Dhoma e Përfaqësuesve me 150 anëtarë. Kushtetuta: 1901. Territoret e administruara: Cocos Island, Krishtlindjeve dhe Norfolk.

Harta e AustralisëNjë nga vendet më të mëdha në botë, Australia si toke kontinentale e Oqeani. Paraqet larminë e madhe e peisazheve: Pyjet e shiut, shpërblim, male me dëborë dhe plazhet. Përgjatë bregdetit verilindor është formacioni më i rëndësishëm koral e planetit, Coralina Great Barrier. Vendi qëndron për delet dhe është një lider në eksportin e qymyrit dhe një prodhues i rëndësishëm i mineralit të hekurit dhe ari. Me standarde të larta të jetesës, është komb me Indeksin e tretë më të mirë të Zhvillimit Njerëzor (HDI). Fshihen gati nga kolonët, të të aborigjenëve, banorët e parë të territorit, duke pretenduar më shumë hapësirë ​​në shoqëri.

Historia e Australisë

Njerëzit e quajti vendasit banojnë në tokat që përbëjnë Australinë që të paktën 45.000 vjet para Krishtit. Është vlerësuar se në kuadër të popullsisë ishte në mes të 150,000 dhe 350,000 njerëz para ardhjen e ardhësve evropiane (tani janë rreth 60 000). Pas inkursioneve të holandeze, portugalisht dhe tokave francezë në Australi, eksplorues në anglisht James Cook u ul në ishull në vitin 1770, konsolidimin e posedimin britanik. Në 1788 ai themeloi një koloni penale për kriminelët britanik. Popullsia fillon të rritet me ardhjen masive të emigrantëve. Ekonomia zhvillohet me transformimin e zonave të mëdha të kullotave dhe si rezultat i shpejton ari në gjysmën e dytë të shekullit të nëntëmbëdhjetë. Në fund të këtij shekulli, rajonet e Melburn e Sidni janë urbanizuar shumë.

Kushtetuta - Në 1901, gjashtë kolonitë britanike (New South Wales, Tasmania, Queensland, Victoria, Australia dhe Afrika e Western Australia) krijimin e Komonuelthit të Australisë, dhe të formojnë një parlament. Kushtetuta do të hyjë në fuqi më 1 janar 1901, por shoqata e re vazhdon të ketë si kreu i shtetit formalisht sovran e Mbretërisë së Bashkuar. Australia është e përfshirë në një mënyrë domethënëse në të dy luftërat botërore të shekullit XX, gjithmonë në anën e trupave britanike. Nga viti 1945 deri në vitin 1973 vjen në vend më shumë se dy milion emigrantë evropiane. Që atëherë ligjet raciste shfuqizohen cila penguar emigrimin e shtesa bardhët jo, që favorizon instalimin e aziatikë dhe banues Paqësor islanders. Lufta për zgjerimin e të drejtave të njerëzve vendës janë shënuar tashmë që prej viteve 1960.

Plebishiti - Në dekadat e fundit, tri partitë alternative në pushtet: e Punës Australian (DPM), Australia Liberale (LPA) dhe Kombëtar Australian (PKV). Në Zgjedhjet 1996, DPM u mund nga një koalicion i LPA dhe PKV të udhëhequr nga John Howard, i cili merr detyrën. Në vitin 1999, Australianët të vendosë në një plebishit, mirëmbajtja e monarkisë, në të cilën kreu i shtetit mbetet Elizabeth Mbretëresha II. Gjithashtu refuzojë një amendament kushtetues për qëllim njohjen e aborigjenëve si "njerëzit e parë të kombit." Kjo çështje fitoi rëndësi në vitin 2000 gjatë Olimpiadës Sydney. Një atlet Aboriginal është zgjedhur në dritë pishtarin olimpik në ceremoninë e hapjes së Lojërave. Këshilli për Pajtimit vendës, një organ i krijuar nga Parlamenti, ajo pranon se të njëjtin vit, banorët vendas të vendit kanë jetëgjatësinë më të ulët të jetës dhe qasje të kufizuar në arsim, në krahasim me pasardhësit e evropianëve.

Në vitin 2001, refuzimi i qeverisë për të pranuar refugjatët të cilët vijnë në territorin e Australian Krishtlindjeve Island thekson qëndrimin e qeverisë së fortë kundër emigracionit të paligjshëm. Kushtet e këqija të jetesës në kampet e refugjatëve janë të dënuar nga Kombet e Bashkuara (OKB). Qeveria Australiane nuk pranon të ratifikojë Protokollin e Kiotos, e cila ofron për reduktimin e emisioneve të gazrave që promovojnë ngrohjen globale, dhe argumenton se për respektimin e marrëveshjes mund të çojë në papunësi.

Pjesëmarrja në luftë - Në shkurt të vitit 2003, Howard ka dërguar 2.000 ushtarë në Gjirin Persik në mbështetje të koalicionit anglo-amerikan në luftën kundër Irakut që do të fillojë në muajin mars. Nisma sjell protesta. Trupat u kthye në prill me asnjë poshtë. Në maj, Guvernatori i Përgjithshëm Peter J. Hollingsworth largohet nga detyra nën akuzat për përdhunim dhe i ka mbuluar deri rastet e pedofilisë në klerit në vitet 1990, kur ai ishte kryepeshkop. Është zëvendësuar nga Michael Jeffery.Em shtator të vitit 2004, qeveria shpall programin e raketave të lundrimit për të dhënë Australi supremacinë ushtarake në rajon. Po atë muaj, një bombë shpërthen në frontin e ambasadës australiane në Xhakarta, Indonezi, duke vrarë nëntë njerëz. Në tetor, pas fitores në zgjedhjet federale, Howard si qeverinë e katërt e tij të koalicionit në mes të LPA dhe sy gjumë.Territori - Australia ka tre territore me: Cocos Island, Krishtlindjeve dhe Norfolk.

Cocos Island - Archipelago përbërë nga 27 ishuj, prej të cilave Kryesore vetëm dhe Perëndimi janë të banuara. E vendosur në Índico.Área oqean me: 14.2 km2. Popullsia: 626 (2010). Gjuhë të huaja: Anglisht (zyrtare), Malay. Capital: West Island.

Christmas Island - Territori Australi që nga viti 1958, është e vendosur në Oqeanin Indian, në veriperëndim të Australisë, dhe ka një popullsi prej fesë së shumti kineze dhe budiste. Fosfat është shfrytëzuar që nga viti 1990. Sipërfaqja: 135 km2. Popullsia: 1508 (2010). Language: English (zyrtare). Kryeqyteti: Kovi Flying Fish.

Norfolk Island - E vendosur në lindje të Australisë, Oqeani Paqësor, është një ish koloni penal. Banorët dhe të burgosurit zbritur nga kolonët nga Pitcairn Island në 1856. Norfolk farë eksportet pisha dhe gjithashtu ka të naftës dhe gazit fushat me potencial të madh. Sipërfaqja: 34.6 km2. Popullsia: 2601 (2010). Gjuhë të huaja: anglisht, dialekt polinezian. Kryeqyteti: Kingston.

www.klimanaturali.org