Argjentina - Gjeografia dhe Historia e Argjentinë

Argjentina - Gjeografia dhe Historia e Argjentinë

Argjentina - Gjeografia dhe Historia e Argjentinë
 Buenos Aires

Flamuri i Argjentinës
Gjeografia: Sipërfaqja: 2.780.092 km ². Koha lokale: e njëjtë. Klima: Mountain (NO, SO, O), tropikale thatë (NE), të ftohtë e thatë (SE), të butë kontinentale (s), tropikale (n), nënpolar (Fundi jug). Kryeqyteti: Buenos Aires. Qytetet me: Buenos Aires (grumbullim: 12.583.000 qytet: 2.776.138), Cordoba (1.157.507), San Justo (1.121.298), Rosario (907.718) (2016).

Popullsia: 40 milion (2016); Nacionaliteti: Argjentina; Përbërja: 85% jugore Evropian, eurameríndios 7%, Amerindian 0.4% dhe të tjerat 7.6%. Gjuha: spanjisht (zyrtare). Feja: Christian 92,9% (91.2% katolik, të tjerë 14.7% - anëtarësimi me dy 13%), të tjera 4%, jo 2.3% fe, ateist 0.8%.

Politikë e Jashtme: Organizata: Banka Botërore, FMN, Grupi Rio, Merkozurin, OAS, OBT, UN. Ambasada: Tel (61) 364-7600, fax (61) 364-7666 - Brazilias (DF), e-mail: embarg@embarg.org.br, website: www.embarg.org.br.

Qeveria: Republika presidenciale. Div Administrativ: 22 Provincat ndahen në komuna, Qarkut Federale e Buenos Aires dhe Territori Kombëtare e Tierra del Fuego. Palët me: Peronist (PJ, i njohur gjithashtu si Peronist), Radikale Qytetare Bashkimi (UCR), Country Front e Solidaritetit simbolit FREPASO). Dega legjislative: dydhomëshe - Senati me 72 anëtarë, të Dhomës së Deputetëve me 257 anëtarë. Kushtetuta: 1994.

Harta e ArgjentinësArgjentina ka në territorin e dytë më të madh në Amerikën e Jugut në perëndim është Ande dhe pika më e lartë të Amerikave, Akonkagua pikut. Fushat pjellore të ngrohta dhe të Chaco dhe Mesopotamia (në mes të lumenjve dhe Uruguaj Paraná) janë në veri, dhe, qendër stepë bujqësore në qendër. Në jug të skajshme, e thatë dhe të ftohtë, Patagoni është shtëpia e të faunës detare të ndryshme. Një e treta e Argentines, kryesisht me origjinë evropiane, që jetojnë në krahinën e Buenos Aires. Vendi është i pasur me minerale dhe një prodhues i madh i mishit dhe drithërave. Në vitet e fundit, me dështimin e modelit të miratuar shkëmbimin në vitin 1991, collapses ekonomisë. Rezultati është që Argjentina ka sot më shumë se gjysmën e popullsisë së saj që jeton nën vijën e varfërisë - në vitet 1970, vetëm 5% e popullsisë ishin në këtë gjendje. Papunësia në vitin 2009 i kalon 20 për qind të fuqisë punëtore.

Historia e Argjentinë

Rajoni është i banuar nga querandis, plows, të Quechua dhe Guarani kur conquistadors spanjolle, i kryesuar nga Juan Solis Diaz de, ato ofrojnë në pjatë lumit në 1516.Tregtar është port i Buenos Aires, e themeluar në 1580, kryeqyteti i Viceroyalty e La Plata në 1776.As britanik humbje në përpjekjet për të pushtuar kryeqytetin, në 1806 dhe 1807, të frymëzuar nga revolucioni që shkatërroi nënmbret spanjolle 1810) dhe çon drejt pavarësisë, deklaroi në 1816. Ndërmjet 1817 dhe 1819, Përgjithshëm José de San Martín, drejtuesi i fushatës për pavarësi, kalon Andeve me ushtrinë e tij për të çliruar Kilin dhe Perunë. Ndërmjet 1825 dhe 1828, në luftë kundër Brazilit, vendi humb Oriental Banda, e cila bëhet shtet sovran e Uruguait. Në 1829, gjenerali Juan Manuel Rosas, dhe krijon një diktaturë është rrëzuar në 1852. Ai u pasua nga 1916, qeveritë e Bashkimit Radikale Qytetare UCR), e ndërprerë në vitin 1930 nga një grusht shteti ushtarak të udhëhequr nga gjeneral José Uriburu.

Peronism - rregull civil është restauruar në vitin 1932 sundimit, e konservatore. Në vitin 1943, grusht shteti ushtarak bën hapësirë ​​për rritjen e Juan Domingo Peron, i cili fitoi mbështetjen e baza për të promovuar sindikata dhe reformat e punës. Zgjodh president në vitin 1946, ai u martua me Eva Duarte simbolit Evita), simbol reklamat e qeverisë së tij populiste. Peron është rizgjedhur në vdekje 1951.A e Evita në vitin 1952, dobësuar qeverinë. Rrëzuar në vitin 1955 nga një grusht shteti ushtarak, Perón u dëbua në Spanjë. Arturo Frondizi, UCR, është zgjedhur president në vitin 1958 dhe rrëzuan nga katër vitet e ushtarake më vonë. Arturo Illia (UCR), i zgjedhur në vitin 1963, ra ​​në vitin 1966, në një tjetër grushti shteti, të udhëhequr nga gjeneral Ongania Juan Carlos larg në vitin 1970. Në vitin 1971, Gjenerali Alejandro Lanusse negocion kthimin e Peron Peronist Partia (PJ) Peron zgjedhur për presidencën në vitin 1973.Një vit më pas, presidenti vdes. Isabelita, gruaja e tij dhe zëvendëspresident, merr e qeverisë dhe në favor të krahut të djathtë sektorët.

Regjimi ushtarak - m Isabelita grusht shteti ushtarak rrëzuar në vitin 1976. Junta kryesuar nga gjeneral Videla Jorge Rafael mori pushtetin, tretur në Kongresin dhe fillon "lufta e ndyrë" - ndalimin e kundërshtarëve. Numri i zhdukur gjatë diktaturës llogaritet midis 15 000 dhe 30 000 njerëz. Gjenerali Roberto Viola zëvendëson Videla në vitin 1981. Premtimet e dialogut me opozitën, por u rrëzua nga General Leopoldo Galtieri. Duke kërkuar mbështetjen e popullit, ushtria pushtoi në vitin 1982, Falklands, territor britanik në Atlantik Jugut pretenduar nga Argjentina. Humbja argjentinas çon në dorëheqjen e Galtieri. Zëvendësuesi i tij, gjenerali Reynaldo Bignone, negocion kthimin e civilëve në pushtet.

Demokratizimi - Raul Alfonsin, UCR, president i zgjedhur në vitin 1983, urdhër arreste nga komandantët e juntas ushtarake një vit më vonë. Një komision i udhëhequr nga shkrimtari Ernesto Sabato vëren ekzistimin e kampeve e burgjeve, ku të paktën 8,961 persona janë vrarë nga viti 1976 deri më 1982. Hiperinflacioni shkakton grabitjet dhe kryevepre. Në vitin 1987 dhe 1988, kryengritjet e ushtrisë detyrë aktive, djema-pikturuar) kundër vendimit të zyrtarëve janë dërguar në Kongres Alfonsin oficerëve ligjeve anistiam rinj, kufizimin e numrit të proceseve. Ligjet janë shfuqizuar në vitin 1998.

Menem Qeveria - Peronist Carlos Menem fitoi zgjedhjet presidenciale në vitin 1989. Mes krizës së rëndë ekonomike, merr postin para përfundimit të mandatit të Alfonsin dhe miraton masa të ashpra për të luftuar inflacionin. Në vitin 1990 një tjetër kryengritje merret fryma ballë pikturuar dhe falje "Lufta pista" të ushtrisë. Një plan i bazuar mbi barazinë midis Peso dhe dollarit, autor nga Ministri Domingo Cavallo, e ngrin inflacionin në vitin 1991. Në 1992 privatizimin e sistemit energjetik dhe shtetërore të naftës. Në vitin 1994 ndryshimet Kushtetuta për të kandiduar për mandat të dytë dhe u rizgjodh.

Zgjedhja dhe kriza - Kushtetuta pengon Menem të kandidojë për një mandat të tretë, dhe 1999 gara presidenciale është në mes të Eduardo Duhalde (Pj) dhe Fernando de la Rua e Aleancës - koalicioni opozitar që sjell së bashku UCR dhe vendin Front e Solidaritetit simbolit FREPASO). De la Rua fiton raundin e parë dhe të marrë presidencën në mes të recesionit dhe papunësisë. Në të njëjtin vit, Merkozurin është në krizë me vendim të Brazilit të zhvlerësojnë e vërtetë, e cila dëmton eksportet e vendit. Në nëntor të vitit 2000, qeveria ngrin shpenzimeve publike dhe të zvogëlojë përfitimet e sistemit të mirëqenies. Në dhjetor ai nënshkruan një marrëveshje për ndihmë të huaj, që arrijnë në 40 miliardë dollarë, të koordinuara nga Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN).Aleanca qeverisëse është prishur, me prodhimin e FREPASO.

Me thellimin e krizës, ka rezervat më pak dollar. Në korrik 2001, thashethemet e zhvlerësimit të Peso të shkaktojë një të kandidojë bankare. Më 1 dhjetor, për të parandaluar tërheqje masive që do të shkaktojnë kolapsin e sistemit financiar, qeveria kufizon tërheqjen e një mijë dollarë amerikanë për person mujore. Kufizim në tërheqje do të quhet corralito (curralzinho). Një grevë e përgjithshme kundër politikës ekonomike të degjenerojë në grabitje dhe kryengritjesh. Më 20, mijëra Argentines janë të përqendruara në Rosada Casa. Pans kryetarja dhe duke kërkuar dorëheqjen e De la Rua, i cili dje kishte dekretuar gjendjen e jashtëzakonshme. Në shtypjes së protestave, 29 njerëz vdesin. De la Rua nuk mund të rezistojë, të jep dorëheqje dhe presion flees në një helikopter. Pesë presidentë dhe moratorium Senati presidenti Ramon Puerta, e mori presidencën, por jep dorëheqjen dy ditë më vonë. Guvernatori i Provincës së San Luis, i Adolfo Rodriguez Peronist MSA-së, është zgjedhur nga Kongresi për të qeverisur deri në fund të mandatit të De la Rua (dhjetor 2003). Në posedim, Rodriguez MSA dekretoi një moratorium për interesin e borxhit të huaj. Por deputetët Peronist refuzoi të miratojë masat ekonomike të Rodriguez MSA-së, që jep dorëheqjen më 30. Kryetari i komunës gjithashtu Peronist Eduardo Camano, pranon të marrë presidencën për 48 orë. Eduardo Duhalde, të zgjedhur përsëri nga Kongresi në fund merr më 1 janar 2002 dhe të formojnë një qeveri të unitetit kombëtar. Kursin fiks të këmbimit të 1 Peso për $ 1, në fuqi që nga viti 1991, është braktisur në shkurt, dhe çmimi fillon të luhatet me tregun. Në nëntor, ngrirja e qeverisë është shuar, e cila çon në një sërë masash të pjesshme për t'i dhënë fund kufizimeve në skica. Në janar të vitit 2003, pas një viti negociatash, Duhalde nënshkroi një marrëveshje me FMN dhe përfundon moratorium për borxhin e jashtëm. Victoria de Kirchner rivaliteti mes fraksioneve Peronist PJ merr për të nisur tre kandidatët presidenciale më 27 prill me: Menem, Kirchner dhe Rodriguez MSA, guvernatori i Santa Kruz Provinca, të mbështetur nga Duhalde. Menem është më i votuar në raundin e parë me 24.3 për qind, pasuar nga Kirchner me 22 për qind. Hulumtimi i raundit të dytë, të planifikuar për 18 maj, tregojnë përparësi të madhe në favor të Kirchner. Për të shmangur humbjen, Menem tërheq kandidaturën e tij në 14-të, duke e bërë Kirchner presidenti i ri, pa pasur nevojë për raundin e ri të zgjedhjeve. Kirchner merr detyrën më 25 maj, dhe tre ditë më vonë, shkarkon shefin e ushtrisë, i Ricardo Brinzoni. Janë edhe më të varfër se 50 anëtarëve të Forcave të Armatosura të kube. Masë është marrë për të hequr nga pozita e zyrtarëve të komandës të dyshuar për përfshirje në represionit gjatë diktaturës ushtarake. Në gusht, me iniciativën e Kirchner, Dhoma dhe Senati shkel ligjet që falin ata që janë përgjegjës për mizoritë e diktaturës. Këto ligje, të quajtura Stop plotë dhe bindje shkak ishte miratuar gjatë qeverisë Alfonsin. Anulim, për të fituar vlefshmërinë, është në pritje të miratimit nga ana e Gjykatës Supreme. Në vitin 2004, një gjykatës federal anullon dy grant amnisti dekretet Menem gjashtë ushtarëve të akuzuar për krime gjatë diktaturës.

Trading zgjat - Në shtator të vitit 2003, përsëri Kirchner për të pezulluar pagesat për agjencitë multilaterale të kredisë, përpara bllokimit në negociatat për borxhin prej 90 miliardë dollarë.Presidenti refuzon kërkesat e FMN-së dy - pagesën e kompensimit për dëmin për bankat kryesore në vitin 2002 dhe autorizimin për kompanitë që ofrojnë shërbime publike për të rritur normat e tyre. Sipas tij, ata e përkeqësojnë varfëria në moratoriumit vendit.Komiteti re zgjat vetëm dy ditë.Shenja FMN marrëveshje të re, duke hequr dorë kërkesat e tyre. Ajo miratoi një kredi prej 12,5 miliardë dollarë, për t'u disbursuar në këste gjatë tre viteve. Në kthim, Argjentina merr përsipër për të gjeneruar një ekuivalent fiskal tepërta në 3 për qind të Produktit të Brendshëm Bruto (PBB), përqindje të ulët konsiderohet për marrëveshje të ngjashme. Pas arritjes së të ulura në vitin 2002, kur GDP ka rënë nga 10.9 për qind, ekonomia e Argjentinës ka shëruar në mënyrë të konsiderueshme. Kompanitë të kthehet për të investuar dhe deficiti tregtar i jep të rritet në një tepricë.Ekonomia rritet 8.1% në vitin 2003, dhe vlerësimet tregojnë një shkallë të ngjashme në vitin 2004. Papunësia ul pak por mbetet i lartë, rreth 20 për qind.Pakënaqësia është manifestuar nëpërmjet "picketers" - grupe të papunëve të cilët janë picketing rrugët dhe rrugët që të kërkojnë para dhe ushqim.

Merkozurin - Në vitin 2004 vjen një bllokimi të re me kreditorët e huaj - këtë herë, ne kemi diskutuar normat e zbritje në zgjidhjen e letrave me vlerë të borxhit të emetuara në qeveritë e Menem dhe De la Rua. Një marrëveshje në shtator lejon lirimin e këstit të dytë të FMN-së kredi miratuar. Në pjesën e dytë, Merkozurin është duke u përballur me vështirësi, sidomos në marrëdhëniet në mes të Argjentinës dhe Brazilit, për prodhimet braziliane prodhuar në shumë fusha të arrijë në një çmim të mirë në tregun e Argjentinës, duke ndikuar ecurinë e industrisë vendase. Qeveria e Argjentinës përpiqet për të zëvendësuar barrierave të produkteve nga vendi fqinj, me qeveria braziliane nuk pajtohet. Negociatat të ndodhë në një klimë amullie dhe shumë tension.

Sulmi më i madh mbetet e pazgjidhur

Pas dhjetë vjetësh, argjentinas gjykatat gjyqtar në shtator të vitit 2004, të dyshuar në sulmin më të madh në historinë e SHBA - shpërthimin e një bombe kamion në selinë e Argjentinës Shoqata Izraelit reciproke (AMIA) në korrik të vitit 1994 që vrau 85 njerëz. Të gjithë 22 të pandehurit, duke përfshirë 17 ish-oficerë të policisë nga Buenos Aires - janë liruar për mungesë provash, duke e lënë rastin e pazgjidhur. I pandehuri kryesor është një tregtar i makinave të vjedhura që ofrohen van përdorur në sulm. Por ai pohon se nuk e di se blerësit e automjeteve nuk e di edhe atë që ata do ta bëjë këtë. Gjatë hetimeve, qeveria e Iranit është akuzuar për urdhërimin e sulmit. Në vitin 2003, Argjentina vjen në Angli për të kërkuar ekstradimin e diplomatit iranian i cili mbajti postin e ambasadorit në Buenos Aires gjatë krimit, por kërkesa refuzohet, edhe për shkak të mungesës së provave. Menjëherë pas gjyqit, mijëra Argentines janë manifestuar jashtë gjykatës në shenjë proteste kundër paaftësisë së autoriteteve për të gjetur dhe dënuar fajtor.

www.klimanaturali.org