Antigua dhe Barbuda - Gjeografia dhe Historia e Antigua dhe Barbuda

Antigua dhe Barbuda - Gjeografia dhe Historia e Antigua dhe Barbuda

Antigua dhe Barbuda - Gjeografia dhe Historia e Antigua dhe Barbuda
 Shën Gjonit 

Flamuri i Antigua dhe BarbudaGjeografia: Sipërfaqja: 442 km katrore. Koha lokale: - 1h. Klima: tropikale. Kryeqyteti: Shën Gjonit. Qyteti: Shën Gjonit (25,000) (aglomeracioni) (2016).

Popullsia: 72.000 (2016); nacionalitetin: antiguana; Përbërja: afrikano-amerikanët 91.3%, eurafricanos 3.7% 2.4% Jugore evropianët, arabët, sirianët dhe libanezët 0.6%, indianë dhe pakistanezë 0, Amerindians 4% 0.3%, të tjerë 1.3% (1991). Gjuhë të huaja: Anglisht (zyrtare), dialekti anglisht. Feja: Christian 93.9% (33.3% anglikan, protestant 30.9%, të tjera 29.2%), të tjerë 4.7%, 1.4% nuk ka fe.

Politikë e Jashtme: Organizata: Banka Botërore, CARICOM, Commonwealth, FMN, OAS, OBT, UN. Ambasada: 3216, New Mexico Avenue NW, Washington DC 20016, USA.

Qeveria: Monarki Parlamentare. Div Administrativ: 6 Famulli dhe 2 territore. Shefi i Shtetit: Queen Elizabeth II, Mbretëria e Bashkuar, e përfaqësuar nga Guvernatori i Përgjithshëm Carlisle James (viti 1993). Kryeministri, Baldwin Spencer (UPP) (viti 2004). Palët me: Progressive Bashkuar (UPP), Punës i Antigua (DPM). Dega legjislative: dydhomëshe - Senati me 17 anëtarë; Dhoma e Përfaqësuesve me 17 anëtarë. Kushtetuta: 1981.

Vendi përbëhet nga tre ishuj në arkipelag e Antileve Vogël në Detin e Karaibeve Lindore.Të vogla, Redonda, është një ishull i pabanuar shkëmbore, vetëm 2 kilometra katrore. Barbuda, me 160 kilometra katrorë, është shtëpi për më pak se 2 për qind të popullsisë.Ishulli i Antigua, me 280 kilometra katrorë, është më i zhvilluar. Vija bregdetare e saj prerë, me bays dhe plazhe me rërë të bardhë, të tërhequr mijëra vizitorëve dhe turizmit janë burimi kryesor i të ardhurave.Vendi është konsideruar si një strehë të taksave për tërheqjen e investimeve, duke siguruar anonimitetin dhe kthimit të lartë për investitorët.Territori i nënshtrohet veprimit të uragane.

Harta e Antigua dhe BarbudaHistoria

Ashtu si ishuj të tjerë në rajon, Antigua dhe Barbuda ishin të banuara nga indianët Carib kur Christopher Columbus zbriti në rajon në 1493. Nga shekulli i gjashtëmbëdhjetë, vendasit janë asgjësuar nga ardhësve evropiane. Në 1632, Antigua është pushtuar nga britanikët, i cili prezantoi kultivimin e duhanit dhe kallam sheqeri, duke përdorur si punë të dorës së skllevërve afrikanë. Barbuda, fillimisht një skllav-edukate fermë, është aneksuar në vitin 1860. Anëtarët e Federatës së ishujt leeward simbolit shpërbë në vitin 1956) dhe West Indies Federatës simbolit 1958-1962), Antigua dhe Barbuda fitojnë autonomi të pjesshëm në vitin 1967 dhe të bëhet një shtet i pavarur në vitin 1981 nën qeverinë e Kryeministrit Bird ministrit Vere, Antigua Partia Laburiste (DPM). Zog mban lidhje të ngushta me Shtetet e Bashkuara të Amerikës (SHBA), i cili me qira një pjesë të territorit antiguano për qëllime ushtarake. Në vitin 1990, qeveria është akuzuar për lidhje me trafikimin e armëve dhe drogës, duke çuar në protesta. Lester Bird, i biri i Vere, zgjidhet Kryeministri në vitin 1994.Një vit më pas, Uragani Luis fshin nga vendi, duke bërë që qeveria të miratojë një plan asketizmit econômica.Nas 1999 zgjedhjet parlamentare, DPM merr shumicën, dhe Lester Bird mbetet si kryeministër, pavarësisht akuzave për korrupsion të bëra nga opozita . Në të njëjtin vit, Bird Vere vdes. Në vitin 2000, qeveria miraton taksën e diskutueshëm 2% mbi transaksionet financiare.

Në zgjedhjet për Dhomën e Përfaqësuesve në mars të vitit 2004, Partia britanik progresive (UPP) merr 12 vende nga 17 shtete dhe Baldwin Spencer për kryeministër.Humbja e alp heq kokën e familjes Zogut të qeverisë, ai e mbajti nga viti 1976.

www.klimanaturali.org