Qarku i Korçës

Qarku i Korçës


Qarku i Korçës është një nga 12 qarqet e Shqipërisë, që ndodhet në pjesën lindore të vendit. Është shtrirja më e madhe e Shqipërisë dhe përbëhet nga rrethet Devoll, Kolonjë, Korçë dhe Pogradec dhe kryeqyteti i saj është Korçë.

Kufiri lindor i Korçës është gjithashtu kufiri lindor i Shqipërisë, pasi kufiri kufizohet me Republikën e Maqedonisë në verilindje dhe Greqinë në juglindje. Brenda vendit, kufizohet në Gjirokastër (në jugperëndim). Qarku Berat (në perëndim) dhe Qarku i Elbasanit (në veriperëndim).

Qarku i Korçës

Topografikisht, pjesa më e madhe e qarkut të Korçës është ngritur, duke përfshirë edhe gjerësinë Gramos, e cila formon lidhjen midis Scardus në veri dhe varg Pindus në jug.

Qyteti i Korçës
Qyteti i Korçës

Qyteti i Korçës

Korçë (emrat e tjerë shih më poshtë) është një qytet në Shqipërinë juglindore dhe kryeqytetin e Qarkut të Korçës. Ajo ka një popullsi prej rreth 105,000 banorësh (regjistrimi i vitit 2009), duke e bërë qytetin e gjashtë më të madh në Shqipëri. Ajo qëndron mbi një rrafshnaltë mbi nivelin e detit, i rrethuar nga Malet e Moravës.

Qyteti i Pogradecit

Qyteti i Pogradecit

Pogradec është një qytet në Shqipërinë juglindore, që ndodhet në brigjet e liqenit të Ohrit. Është kryeqyteti i Qarkut të Pogradecit, në Qarkun e Korçës, i vendosur në 40.87 ° N dhe 20.70 ° E me një popullsi prej rreth 30.000 (2005 est). Sipërfaqja e përgjithshme e rrethit është 725 km². Vetëm Pogradec zë rreth 15 km². Ky qytet është i rrethuar nga kodra në anën jugore dhe perëndimore. Liqeni është në anën lindore dhe veriore të qytetit. Autostrada që lidh Tiranë, Elbasan dhe Korçë kalon nëpër qytet. Është e vendosur në SE të Elbasanit, në jug të Ohrit në Republikën e Maqedonisë, në N të Korçës dhe në NW të Florinës në Greqi. Emri i qytetit vjen nga gjuha maqedonase: Pogradec = Po (d) (nën) dhe Gradec (qytet i vogël) dhe nënkupton fjalë për fjalë "Nën qytetin e vogël".