Bleta, Struktura Anatomike dhe Socialë Bletët

Tags

Bleta, Struktura Anatomike dhe Socialë BletëtBleta, Struktura Anatomike dhe Socialë Bletët

I njohur për më shumë se dyzet mijë vjet, bletët kanë tërhequr vëmendjen e njeriut nga dobia e këtyre produkteve janë marrë dhe kompleksitetin ekstrem të jetës së tyre shoqërore.

Bletë është një insekt përkasin rendin e Hymenoptera dhe familjes së dy bleteve. Ata janë të njohur rreth njëzet mijë lloje të ndryshme dhe në mesin e tyre të dalë jashtë, në sajë të rëndësisë ekonomike dhe karakteristikat fiziologjike, gjini Apis. Llojet që më jep veten për prodhimin racional të mjaltit, polen, dylli, pelte mbretërore dhe propolis është Apis mellifera.

Nervoz nga zhurmat dhe aroma të forta, të stings bee dhe inoculates helm. Le lëkurën e viktimës është goditje e fortë dhe të bashkangjitur me të një pjesë të brendshmet e tyre, e cila shkakton vdekjen e insekteve në një maksimum prej 24 orësh. Era helm menjëherë shkakton një sulm masiv. Kafshon mund të jetë mjaft e dhimbshme, dhe kur në sasi të mëdha (mbi njëqind), e rrezikshme për një njeri të rritur. njerëzit alergjike mund të vuajnë shoku anafilaktik me një pickim të vetme. Megjithatë, personi i ekspozuar ndaj pickimin e shpeshta zhvillon imunitet ndaj helmit. Kjo ka aplikime terapeutike, sidomos në rastet e reumatizmi, dhe aplikimi mund të bëhet me induksion insekteve kafshimit në vendin e prekur.

Bleta Anatomie. Trupi i një bletë punëtore është e ndarë në kokë, gjoks dhe bark, si shumica e insekteve. Në kokë, janë antenat, i prekshëm dhe organet e nuhatjes. Antenat e ardhshme, të vendosura në sistemin kompleks vizual që lejon bletët shihni në të gjitha drejtimet dhe në distanca të gjata. Edhe kreu, janë gjëndra pështymës, përgjegjës për transformimin e nektarit në mjaltë; hipofaringut, i cili transformuar ushqimin e zakonshëm në pelte mbretërore; dhe nofulla, e cila shpërndajë dylli dhe për të ndihmuar procesin e pelte mbretërore.

Bletët kanë dy palë krahë. Tre palë këmbë të ndryshojnë, sepse secili prej tyre ka një funksion të veçantë. Forefeet, veshur me qime mikroskopike, ata janë përdorur në pastrimin e antennae, sytë, gjuhën dhe nofullën. Medians kanë një nxitje funksioni i të cilit është për të pastruar krahët dhe heqjen e akumuluara putrat polen prapme të cilat karakterizohen nga prania e shporta polen, kombinezon dhe e gjembave. Këto të fundit kanë për qëllim largimin e grimcave dylli prodhuara nga gjendra strehuar në barkun e nënës.
Bleta

Barku është shtëpi për shumicën e organeve të bletëve. Në të janë të vendosur mjaltit fshikëz, e cila kthehet nektarin në mjaltë dhe mbart ujin e mbledhur në fushë në koshere; gjëndra dylli, të cilat prodhojnë dylli; të traketë apo organet e frymëmarrjes; organet riprodhuese të femrës dhe mashkullit; dhe gjithashtu në stomak, zorrë e vogël dhe zemra. Ajo është e vendosur në bark atë të djeg, se punëtorët e përdorin si armë mbrojtëse dhe Mbretëresha si mjet udhëzues: ajo është nëpërmjet tij, që ajo e gjen qelizat e hojeve me mjaltë në kohën e sjellje.

Struktura huall mjalti. Me një kapacitet për të strehuar një popullsi prej deri në dhjetëra mijëra individëve, zgjua është e përbërë nga një seri e kombinezon rregulluar paralele. Një huall mjalti është një grup i mushkëror, compartments gjashtëkëndor se punëtorët e bëjnë dylli, ku mbretëresha hedh vezë dhe ku ushqimi është i ruajtur (uji, mjaltë dhe polen). Mushkëror vogla janë për zhvillimin e punëtorëve dhe ato më të mëdha, për të drones.

Një zgjua mund të ndahet në disa, nga një proces të quajtur swarming. Nuk ka më vend për sjellje dhe ruajtjen e ushqimit, një mbretëreshë e re është prodhuar. Paraardhësi i tij fluturon me shumë nga bletët për të formuar një komunitet të ri.

Queens, punëtorët dhe drones. Mbretëresha bee është pothuajse dy herë më të mëdha si punëtorët dhe jetën e tre deri në gjashtë vjet. unike biologjike funksion hedhjen vezë e tij. Nga pikëpamja sociale, ajo është përgjegjëse për harmoninë dhe rendin e punës koloni. Lindur nga një vezë pllenohet dhe është krijuar në një qeli të veçantë, të ndryshme nga puset e tjera, të quajtur realeira, e cila merr një ushqim të ndryshëm, mbretërore pelte bazë. Të pasura me proteina, vitamina dhe hormonet seksuale, kjo lëndë ushqyese është përgjegjës për diferencimin fiziologjik i bletës mbretëreshë në lidhje me punëtorët.

Meshkujt e koshere janë drones. Lindur vezë jo-fekonduar përcaktuara nga mbretëresha, 24 ditë pas hedhjen. Jetojnë tetëdhjetë deri nëntëdhjetë ditë dhe për të arritur pjekurinë seksuale në ditën e 12-të pas lindjes. Ata nuk kanë stingers ose ndonjë organ tjetër të përshtatshëm për të sulmuar funksionet, mbrojtjen apo punë dhe varet vetëm nga punëtorët për të mbijetuar. Ato janë të pajisura me aparat të jashtëzakonshme ndijor dhe mund të identifikojë me erë ose me shikim, queens virgjër kilometra larg.

Punëtorët janë përgjegjës për të gjithë punën e nevojshme për mbijetesën dhe mbrojtjen e koshere, përveç hedhjen vezë. Gjatë ditës, ata të kryejnë punën në terren, pra, mbledhjen e ushqimit dhe ujit. Të kujdeset për higjienën koshere, prodhimin dylli dhe përdorimin e saj në ndërtimin e hojeve me mjaltë, si dhe ushqyer mbretëreshën, drones dhe larvat. Me anë të rrahjes së krahëve apo futjes së ujit brenda huall mjalti, punëtorët shmangur overheating dhe për të ruajtur nxehtësinë, janë të bashkuar në mënyrë të vendosur me njëri-tjetrin. Kështu, të ruajtur temperaturën e qëndrueshme brenda kolonisë, 33 deri në 36 C. Ata prodhojnë dhe ruajtur mjaltë dhe të përgatisë Propolisi, substancën e përpunuar nga resins bimore që përdoren për të dezinfektoj kombinezon dhe muret, mbyllja çara dhe fix pjesë. Punëtorët kanë lindur 21 ditë pas vezë hedhjen dhe mund të jetojnë për gjashtëdhjetë ditë për gjashtë muaj në situata të jashtëzakonshme e vogël aktivitetit.

Zhvillimi i bletëve. Qesja e spermave, një zgavër e barkut të Mbretëreshës, të mbajtur spermës pas çiftëzimit. Tre ditë pas fekondimit fillon sjellje. Kur mbretëresha hyn në bark në fole të ulët, fasha qesja e spermave, lirimin e spermës që do të fekondimit të vezës. Në rastin e mushkëror mëdha, Espermateca nuk është i ngjeshur, dhe vezë e pafekonduar është depozituar. Çdo të mirë merr një vezë të vetme. Tre ditë pas hedhjen, një larvë të bardhë, e cila është ushqyer nga punëtorët. Gjashtë ditë fillon procesi i metamorfozës. Në fazën pupal, e cila zgjat 12 ditë, e ndjekur nga moshën e rritur.
Komunikimi. Punëtorët kanë mediat shumë të sakta për të treguar shokëve të tyre vendet ku ka ushqim. Kjo bëhet kryesisht nëpërmjet "kor" një rrugë drapër-formë, për distanca të vogla, në formën e një tetë, në distanca midis 65 dhe 6,000 m. Më shpejt valle, më afër vend: vetëm shtatë xhiro në 15 sekonda tregojnë një distancë prej 200 metra. Zbulimi i mënyrës së komunikimit mes bletëve është kryesisht për shkak të Gjerman Karl von Frisch dhe shkolla e tij në Mynih.

Bletët Afrikane. Specie A. mellifera është i përbërë nga disa racave, qenien më të mirë të njohur në bletari italiane, mish, Kaukazit dhe Afrikës. Swarms e fundit, A. m. adansonii e produktivitetit të madh melífera u sollën në Brazil për kërkimet në mesin e viteve 1950 nga një mbikëqyrje, shpëtoi kontrollin e studiuesve dhe të dominuar në një kohë të shkurtër, të gjitha TV gjini koshereve të bletëve ekzistuese në Brazil. Kështu, bletët Africanized, si rezultat i kalimit të bletëve race adansonii me bletët evropiane të instaluar më parë, tani përbëjnë materialin e punës në dispozicion për të bletarëve braziliane. Përkundër saj më agresive, kanë avantazhe nga një pikë tregtare e parë. Ata fillojnë prodhimin e hershëm, të ndaluar më vonë dhe nuk kanë instinktin e "letargji" dimrit të përbashkët për garat evropiane - edhe pse bletari është i obliguar për t'i pajisur ata me ushqim artificial gjatë sezonit të ftohtë.