Botanikë

Tags

Botanikë Botanikë

Botanikë është studimi i fiziologjisë, morfologjisë, ekologji, evolucion, anatomisë, klasifikimin, sëmundjeve, shpërndarjes, në mesin e aspekte të tjera të bimëve. Kjo shkencë është e njohur si e tillë në vitin 1979, së bashku me kurset e biologjisë.

Historia e kësaj zone të shkencave natyrore na merr prapa në një të kaluar dhe tani: ajo është e njohur, për shembull, që në vitin 370 para Krishtit, një filozof grek me emrin Teofrastus, një dishepull i Aristotelit - se ai kishte klasifikuar bimëve "me lule "dhe" nuk ka lule "- shkroi dy traktatet:" Mbi Historinë e bimëve "(Historia Plantarum) dhe" Për shkaqet e Bimëve ".

Otto Brunfels gjermane në shekullin e 16, botoi një vepër të quajtur koleksion bimësh të thara, me informacion të saktë mbi disa lloje të bimëve dhe, dy shekuj më vonë, botanist suedez Linnaeus propozuar nomenklatura binom për të identifikuar edhe këtë mbretëri të gjallë. Sistemi i saj klasifikimi është bazuar në pozitën dhe numrin e stamens në lule. Të dyja konsiderohen si etërit e botanikë shkencore.

Kryesohet më vonë propozoi subpisão Mbretërisë Bimët në cryptogams dhe fanerogameve: Pa bimëve dhe luleve, përkatësisht. Një tjetër shkencëtar, Engler, propozoi klasifikimin mes talófitas dhe cormófitas, ky i fundit duke qenë ato që kanë rrënjët, rrjedh dhe lë. Sot, me ardhjen e Filogjenin dhe avancimin e biologjisë molekulare, janë propozuar forma të tjera të klasifikimit.