Qarku i Elbasanit (Qyteti i Elbasanit, Qyteti i Peqinit)

Qarku i Elbasanit

Qarku i Elbasanit

Qarku i Elbasanit (shqip: Qarku i Elbasanit) është një nga 12 qarqet e Shqipërisë. Ai përbëhet nga rrethet Elbasan, Gramsh, Librazhd dhe Peqin dhe kryeqyteti i saj është i Elbasanit.

Qyteti i Elbasanit

Elbasani është një qytet në Shqipërinë qendrore. Ajo është e vendosur në lumin Shkumbin në Rrethin e Elbasanit dhe qarkun e Elbasanit, në 41 ° 06'N 20 ° 04'E / 41.1, 20,067. Kjo është një nga qytetet më të mëdha në Shqipëri, me një popullsi prej rreth 108,000 (2016 vlerësim) dhe një sipërfaqe prej 1,290 km².

Elbasan ishte - deri në fillim të Luftës së Dytë Botërore - një nga qytetet më të këndshme dhe të paprishur osmane në Shqipëri, me një përzierje të ndërtesave lindore dhe mesjetare, rrugët e ngushta me kalldrëm dhe një pazar të madh ku turke ende mund të dëgjohen. Nuk ishte një zgjidhje të përcaktuar qartë të krishterë brenda mureve të kalasë, një lagje vllehe në periferi të qytetit dhe disa xhami të bukura dhe ndërtesat islamike. Në kohën e popullsisë ishte rreth 15.000 njerëz.
 
Elbasani

Qyteti i Peqinit

Peqin është kryeqyteti i Qarkut Peqinit në Shqipërinë qendrore. Qyteti ka një popullsi prej 10000. Emri i lashtë i Peqinit është Klaudiana. Emri Todays rrjedh nga forma osmane Bekleyin, që do të thotë vend i mikpritjes. Ende sot ekzistojnë Peqin Kalaja osman dhe disa pjesë origjinale xhaminë e Abdurrahman Pashës, i cili ishte guvernatori i Eflak [Vlachia] dhe Bogdan [Moldavia]. Ekipi i tij futbolli është KS Shkumbini, të cilat luajnë në Superligës shqiptare. KS Shkumbini është i famshëm për mbështetësit e saj të quajtur Crazy Skyblue-White Luanët. 
 
Qyteti i Peqinit