EVROPA, ASPEKTET E PËRGJITHSHME TË EVROPËS

Tags

EVROPA, ASPEKTET E PËRGJITHSHME TË EVROPËS

Evropa, Aspektet e Përgjithshme të Evropës

Evropë

Evropa një nga shtatë kontinentet e botës. Përbërë gadishullin perëndimor të Euroazisë, Evropa është e ndarë në përgjithësi nga Azia nga ndarjeve pellgut të Ural dhe malet e Kaukazit, Lumi Ural, Kaspik dhe Deti i Zi, dhe rrugëve ujore lidh Zi dhe Detin e Egjeut.

Evropa kufizohet nga Oqeani Arktik në veri, Oqeani Atlantik në perëndim, Deti Mesdhe në jug, dhe Detit të Zi dhe ujore lidhur me juglindje. Megjithatë, kufijtë e Evropës-një koncept që datojnë që nga antikiteti klasik-janë disi arbitrare, si kryesisht fiziografik termin "kontinent" mund të përfshijnë elemente kulturore dhe politike.

Evropa është kontinenti i dytë më i vogël në botë me sipërfaqe, duke mbuluar rreth ose 2% e sipërfaqes së Tokës dhe rreth 6.8% të sipërfaqes tokësore. Prej rreth 50 vende të Evropës, Rusia është larg nga më të madhe nga të dy zonë dhe të popullsisë, duke marrë 40% të kontinentit (edhe pse vendi ka territor si në Evropë dhe Azi), ndërsa Qyteti i Vatikanit është më i vogël. Evropa është kontinenti i tretë më i populluar pas Azisë dhe Afrikës, me një popullsi prej 733-739 milionë ose rreth 11% e popullsisë së botës. Monedha më e përdorur zakonisht është euro.

Europe, në veçanti Greqia e lashtë dhe Roma e lashtë, është vendlindja e kulturës perëndimore. Ajo luajti një rol mbizotërues në çështjet globale nga shekulli i 15 e tutje, sidomos pas fillimit të kolonializmit. Mes shekujve 16 dhe 20, vendet evropiane të kontrolluara në kohë të ndryshme të Amerikave, shumica e Afrikës, Oqeanisë, dhe pjesë të mëdha të Azisë. Revolucioni industrial, e cila filloi në Britaninë e Madhe rreth fundit të shekullit të 18-të, i dha të rritet në ndryshim radikal ekonomike, kulturore, dhe sociale në Evropën Perëndimore, dhe eventualisht më gjerë në botë. Rritja demografike do të thotë se, me 1900, përqindja e popullsisë së botës Europës ishte 25%.

Dy luftërave botërore u përqendruan kryesisht mbi Evropë, në masë të madhe duke kontribuar në një rënie të dominimit të Evropës Perëndimore në çështjet botërore Nga mesi i shekullit të 20-të, si Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimin Sovjetik mori rëndësi. Gjatë Luftës së Ftohtë, Evropa ishte e ndarë përgjatë perdes së hekurt ndërmjet NATO-s në perëndim dhe Paktit të Varshavës në lindje. Integrimi evropian çoi në formimin e Këshillit të Evropës dhe Bashkimit Evropian në Evropën Perëndimore, dy prej të cilave kanë qenë zgjerimin drejt lindjes që prej revolucioneve të vitit 1989 dhe rënies së Bashkimit Sovjetik në vitin 1991. Bashkimi Evropian në ditët e sotme ka ndikim në rritje mbi të saj vendet anëtare. Shumë vende evropiane janë anëtare të Zonës Shengen, e cila shfuqizon kufitare dhe emigracionit kontrollet në mesin e anëtarëve të saj.