Guajana - harta gjeografike e Guajana

Tags

Guajana - harta gjeografike e Guajana 

Guajana, zyrtarisht (Co-operative Republic of Guyana), më parë koloni Britanike Guiana, është një shtet sovran në bregun verior të Amerikës së Jugut që është pjesë kulturore e Karaibeve anglofone. Gujana ishte një ish-koloni e Holandës dhe (për mbi 200 vjet) e britanikëve. Ajo është i vetmi shtet i Bashkësisë së Kombeve në kontinent Amerikën e Jugut, dhe kjo është gjithashtu një anëtar i Komunitetit të Karaibeve (CARICOM), e cila ka selinë e saj në kryeqytetin e sekretariatit Guajanë së, Georgetown. Guajana është një nga shumë pak kombe të Karaibeve që nuk është një ishull. Guyana arritur pavarësinë nga Mbretëria e Bashkuar më 26 maj 1966, dhe u bë një republikë më 23 shkurt 1970.

Historikisht, rajon i njohur si "Guiana" ose "Guayana" përbëhet toke e madhe mburojë në veri të lumit Amazon dhe në lindje të lumit Orinoko njohur si "Toka e shumë ujërave". Guyana historike përbëhet nga tre koloni holandeze: Essequibo, Demerara dhe Berbice. Modern Guyana kufizohet në lindje nga Surinami, në jug dhe jugperëndim nga Brazili, në perëndim nga Venezuela, dhe në veri nga Oqeani Atlantik.

Në 215.000 km2, Guyana është tretë më i vogël shtet i pavarur në territorin e Amerikës së Jugut (pas Uruguai dhe Suriname). Popullsia e saj është afërsisht 770,000 (2002), të dhënat demografike të cilat shumica janë me prejardhje East Indian (43.5%) dhe prejardhje afrikane (30.2%).
Guajana - harta gjeografike e Guajana
Guajana - harta gjeografike e Guajana
Guajana - harta gjeografike e Guajana
Guajana - harta gjeografike e Guajana
Guajana - harta gjeografike e Guajana
Guajana - harta gjeografike e Guajana
www.klimanaturali.org