Shqipëria - Gjeografia dhe Historia e Shqipërisë

Shqipëria - Gjeografia dhe Historia e Shqipërisë
 Tirana

Flamuri i Shqipërisë
Gjeografia: Sipërfaqja: 28.748 km ². Koha lokale: +4 h. Klima: Mesdhetare. Kryeqyteti: Tirana. City: Tirana (343.078), Durrës (99.546), Elbasani (87.797), Shköder (82.455) (2016).

Popullsia: 3.650.000 (2016); nacionalitetin: Shqiptar, Përbërja: 90% shqiptarë, grekët 8%, të tjerë 2% (1996). Gjuha: Shqip (zyrtare), dialektet rajonale (Guegue kryesor, i trashë). Feja: Islami 38.8%, krishterimi 35.4% (16.8% katolik, ortodoks 16.1%, të tjerë 2.6%), nuk ka fe 16.6%, 9% ateist, Bahai 0.2%.

Politikë e Jashtme: Organizata: Banka Botërore, FMN, OBT, UN. Nderi Konsullata: Tel (11) 3875-6922, fax (11) 3875-5344 - São Paulo (PS), e-mail: thomasamaral@hotmail.com.br

Qeveria: Republika Parlamentare. Div Administrativ: 12 rajone nëndara në komunat dhe bashkitë. Presidenti Alfred Moisiu (viti 2002). Kryeministri, Fatos Nano (PSS) (viti 2002). Partitë Socialiste me: Shqipëri (PSS), një koalicion Bashkimi për Fitore (PDS-Demokratike në Shqipëri, shqiptare e Ballit Kombëtar PBK-, ndër të tjera). Dega legjislative: një dhomë - Kuvendi Popullor, me 140 deputetë. Kushtetuta: 1998.

E vendosur në Gadishullin e Ballkanit, Shqipëria kufizohet me Greqinë, Maqedoninë dhe Serbinë dhe Malin e Zi, vendet me të cilin ajo ndan tre liqene të mëdha.Një kryesor është Ohër, ushqyer nga lumi Drin, të cilit digat sigurojë 80 për qind të energjisë elektrike në vend. Pas 40 viteve të izolimit nën regjimin komunist, doli si komb më të varfër në Evropë.Kriza ekonomike ka çuar mijëra shqiptarëve për të emigruar. Jashtë Shqipërisë janë shqiptarë etnikë në Maqedoni dhe në provincën serbe të Kosovës.
Harta e Shqipërisë

Historia

Shqipëria tani korrespondon me Ilirinë e lashtë, zona bregdetare zënë nga njerëz të gjuhë indo-evropiane rreth shek dhjetë pushtuar nga maqedonasit në shekullin e katërt dhe të romakëve në 168 pes, është e përfshirë në Perandorinë Bizantine në vitin 395. Në shekullin e pesëmbëdhjetë bie në pushtetin e turqve, njerëzit që konvertohet në Islam dhe të miratojë një despotik të politikës. Ajo zgjohet në fund të shekullit XIX, nacionalizmi shqiptar, shtypet ashpër. Pas luftërave ballkanike në vitin 1912, vendi arriti pavarësinë, duke qenë nën mbrojtjen e fuqive të mëdha.Krahina e Kosovës, megjithatë, mbetet me Serbinë, edhe pse posedojnë një popullsi prej 800.000 shqiptarëve. Pas një përvoje të shkurtër republikane, bëhet një monarki konservatore i kryesuar nga Ahmet Beg Zogun, shpall mbret në vitin 1928 nën emrin Zogu I.

Regjimi komunist - pushtuar nga Italia në vitin 1939, Shqipëria u bë komuniste pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, nën komandën e Enver Hoxhës, i cili kishte udhëhequr rezistencën. Ai sundon dictatorially deri në vdekjen e tij në vitin 1985. Gjatë kësaj periudhe dallohet nga thyerjen njëpasnjëshme me ish-aleatëve. E para është Jugosllavia në vitin 1948: shqiptarët të mbështetur diktatorin sovjetik Josif Stalin në konflikt me Jugosllavinë Josip Broz Tito. Në vitin 1961, Hoxha prerë marrëdhëniet me Bashkimin Sovjetik dhe bashkohet me Kinën e Mao Tse-tung. Në vitin 1981 ai theu me kineze.

Hapja Politike - pasardhësi i Hoxhës, Ramiz Alia, promovon transparencë.Skema e mbështet partitë opozitare dhe lirinë rivendosur fetare. Zgjedhjet e vitit 1992 të udhëhequr Sali Berisha, Partia Demokratike Shqiptare (PDS), të Presidencës. Në vitin 1997, falimentimin e një skeme mashtruese financiare të mbështetur nga shteti, i cili premtoi fitime vjetore deri në 300 për qind, të shkaktojë dëme të popullsisë.Partia Socialiste e Shqipërisë (PSS), një ish-komunist, i udhëhequr protestat në Tiranë. Ka përleshjet në të cilat të paktën 1500 të vdekur. Më shumë se 15.000 kanë marrë strehim në Itali. Për t'i dhënë fund krizës, zgjedhjet parlamentare janë parashikuar.Fiton PSS dhe Sali Berisha jep dorëheqjen.Parlamenti zgjedh udhëheqës në presidencën e VV, Rexhep Mejdani. Fatos Nano, edhe i VV është kryeministri i ri.

Konflikti në Kosovë - Në vitin 1998, vrasja e Z. Azem Hajdari, kreu i PDS, krijon shqetësime në kryeqytet. Akuzuar për përfshirje në krim, Nano jep dorëheqjen dhe është zëvendësuar si kryeministër nga Pandeli Majko simbolit PSS). Në të njëjtin vit, përshkallëzimi i dhunës në provincën jugosllave të Kosovës merr mijëra kosovarëve shqiptarë për të marrë strehim në Shqipëri.Shpërthimi i konfliktit sjell hartimin e një "Shqipërie të Madhe", një vend që kufizohet më afër shqiptarëve në rajon.Bombardimi i Organizatës së Traktatit të Atlantikut Verior (NATO) në Jugosllavi në mars të vitit 1999, rrisin fluksin e shqiptarëve të Kosovës në vend.

Në zgjedhjet e vitit 2001, të PSS fituar 73 ulëse në Parlament, kundrejt 46 të Bashkimit për Fitoren, të udhëhequr nga PDS. Në vitin 2002, PDS dhe PSS zgjedh gjeneralin në pension si presidenti Alfred Moisiu. Moisiu tregon Nano (PSS) për kryeministër.Mitingu i opozitës mbajtën në shkurt të vitit 2004 në të cilën mijëra njerëz që kërkonin dorëheqjen e Nanos, të akuzuar se nuk ka përmirësuar standardin e jetesës.

www.klimanaturali.org