Algjeria - Gjeografia dhe Historia e Algjeri

Tags

Algjeria - Gjeografia dhe Historia e Algjeri

Algjeria - Gjeografia dhe Historia e Algjeri
 Algjer

Flamuri i Algjeri
Gjeografia: Sipërfaqja: 2.381.741 km ². Local time: +3 h. Klima: shkretë subtropikale, mesdhetare (bregdet). Kryeqyteti: Algjer. Qytetet me: Algjer (1719570), Oran (755 852), Konstandini (662.187) (2010).

Popullsia: 35.300.000 (2010); nacionalitetin: algjerian; Përbërja: 83% algjeriane arabët, berberet 17%. Gjuhë të huaja: Arabisht, berbere (zyrtare), frëngjisht. Feja: Islami 96.7%, 3% nuk ka fe, krishterimi 0.3%.

Politikë e Jashtme: Organizata: Banka Botërore, FMN, OKB-së, OPEC, AU. Ambasada: Tel (61) 248-4039, fax (61) 248-4691 - Brazilias (DF), e-mail: sanag277@bsb.terra.com.br.

Qeveria: Republika me formë të përzier të qeverisë. Div Administrativ: 48 departamente nëndara në komuna. Presidenti: Abdelaziz Bouteflika (MSP / RND) (nga viti 1999, rizgjidhet në vitin 2004). Kryeministri Ahmed Ouyahia (viti 2003). Palët: perpara Çlirimtare Kombëtare (FLN), Bashkimit Demokratik Kombëtar (Rnd), Lëvizja e Shoqërisë për Paqe (MSP), Fronti Islamik Salvation (FIS) (ilegal që nga viti 1992). Dega legjislative: dydhomëshe - Asambleja Kombëtare nxehtë me 389 anëtarë, të Këshillit Kombëtar me 144 anëtarë. Kushtetuta: 1976.

Harta e Algjerisë
E vendosur në Afrikën e Veriut, Algjeria është vendi i dytë më i madh në kontinent, pas koloni Sudan e Francës për 132 vjet, duke fituar pavarësinë në vitin 1962, pas gati dhjetë viteve të luftës. Që nga viti 1992 jeton një valë e dhunës për shkak të kundërshtimit nga ana e regjimit ushtarak dhe grupet islamike fundamentaliste, të cilët dëshirojnë të krijojnë një shtet mysliman në vend.Lufta civile e ka bërë më shumë se 100.000 viktima.Peizazhi është e dominuar nga të shkretëtirës Sahara algjeriane, e cila zë 85 për qind të territorit. Në të nuk është nxjerrja e naftës dhe gazit natyror, përgjegjës për pothuajse të gjitha eksporteve. Në strip ulët dhe pjellore bregdetare, 90% e algjerianët jetojnë.Popullsia përbëhet nga arabëve dhe një pakicë të madhe Berber-ëve. Kushtet e jetesës në Algjeri, në mesin e më të mirë në kontinent, janë penguar nga lufta e brendshme dhe rënia e çmimit të naftës ndërkombëtare.

Historia

Në lashtësi, në fusha pjellore të bregdetit, të banuar fillimisht nga berbereve, janë zënë ose ndërtuar nga popuj të ndryshme dhe perandorive me: Phoenicians (e dyta mijëvjeçarit BC), Carthaginians (nëntë të shekullit BC) dhe romake (shekulli i dytë para Krishtit). Në mesjetë, Vandalët dhe Bizantit të ketë sukses në rajon. Me zgjerimin e Islamit, shkon në rregull arabe (shekulli i shtatë), dhe në shekullin e gjashtëmbëdhjetë, bëhet i çmendur periudhës osmane në të cilën është themeluar mbretërinë e Algjerit. Në 1830, Franca filloi pushtimin e vendit.Rregull përfundimtar është dhënë vetëm në 1857.

Pavarësia - Lufta për pavarësinë e filloi pas Luftës së Dytë Botërore me kryengritjes popullore të vitit 1945, shtypur me dhunë. Në vitin 1954 ai organizoi Frontin për Çlirim Kombëtar (FLN), i cili fillon kryengritjen e armatosur kundër sundimit francez. Në mars të vitit 1962, France njohur pavarësinë e algjeriane, dhe më shumë se 1 milion Kolonët franceze (të noirs pieds, këmbët e zezë) mbrapa në vendin e tyre.Fuqia është me FLN, i cili gjen dhe zgjedh një parti për president Bella Ahmed Ben, një lloj regjimi socialist. Në vitin 1965, Ben Bella është rrëzuar nga një grusht shteti ushtarak dhe koloneli Boumedienne Houari, edhe i FLN, e merr pushtetin. Boumedienne nationalizes kompanitë franceze të naftës, shpërndan toka e ish banorëve dhe miraton pro-sovjetike politikën e jashtme. Me vdekjen e tij në vitin 1978, Chadli Bendjedid merr presidencën dhe të fillojë pajtimi me Francën dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës (SHBA).

Fundamentalizmi - Në vitet 1980, rënia e çmimeve të naftës çon vendin në një krizë ekonomike. Qeveria shkurton shpenzimet publike, veçanërisht në fushat sociale. Në vitin 1988, një krizë në furnizimin me ujë dhe mallrave bazë shkaktuar protesta publike dhe duke vënë në pikëpyetje legjitimitetin e FLN. Të ballafaquar me presionet dhe agjitacioneve, një reformë kushtetuese në vitin 1989, i jep fund një-partiak regjimit, duke i dhënë lirinë për predikimin e Frontit fundamentalist islamik çlirimit (FIS), një organizatave udhëheqëse e opozitës. Të FIS fitoi zgjedhjet lokale në vitin 1990, dhe ligjet, në vitin 1991, në të cilën fituar 188 vende në parlament kundër 43 për partitë e tjera. Fitorja e menjëhershme e të FIS në raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale merr ushtrinë për të dhënë një grusht shteti në janar 1992. Forca ushtarake Bendjedid të japë dorëheqjen dhe për të instaluar në pushtet të lartë të Këshillit të Sigurimit HCS), e cila tregon Boudiaf Muhamed grusht Presidência.O mbuluar ka mbështetjen e Perëndimit - veçanërisht Francën, importuesi më i madh i gazit algjerian. Miratimi i arrestimit të paligjshëm të militantëve dhe FIS të çonin në një valë të bombardimeve, atribuohet grupit të armatosur Islamike GIA), që mban marrëdhënie me FIS. Konflikti arrin kulmin e vet në korrik të vitit 1992 me vrasjen e Boudiaf. Ai është zëvendësuar nga Ali Kafi, duke dënuar kreun e FIS, e Abbasi Madani, 12 vjet në burg. Në vitin 1994 vjen islamik Salvation Army (AIS), krahu i armatosur i FIS. Në të njëjtin vit, HCS tregon ministri i Mbrojtjes Liamine Zeroual, të presidencës. Pajtimi Në vitin 1995, Zeroual zgjidhet president, mbi akuzat e mashtrimit. Në zgjedhjet e vitit 1997, Bashkimi Demokratik Kombëtar (Rnd), i cili mbështet qeverinë merr shumicën në Parlament, e cila ka karrige zëna nga FLN dhe islamikët e moderuar. Në të njëjtin vit, Madani merr prove. FIS pastaj shpall pushim me GIA dhe avokon për një zgjidhje paqësore të konfliktit. Periudhë është shënuar nga ndodhja e masakrave sistematike kundër civilëve, Amnesty International jep dy fondamentalistët dhe pro-qeveritare grupeve paramilitare. Në ndjekje të dialogut me opozitën islame, Zeroual fillon në vitin 1998, zbatimi i ligjit parasheh përdorimin e arabishtes në zyrat publike. Si pakënaqësisë berbere e pakicës.

Presidenti i ri - Ish kryeministri Abdelaziz Bouteflika, FLN, fiton zgjedhjet presidenciale të vitit 1999, të mbështetur nga qeveria. Në shtator, Bouteflika merr 98,6% të votave në një referendum në favor të "harmoni civile", të propozuar. Në janar të vitit 2000, AIS braktisin luftë të armatosur, por luftëtarët islamikë kanë vazhduar, me GIA. Ne gjithashtu të vazhdojë të veprojë pro-qeveritare grupet paramilitare.

Në zgjedhjet për Kuvendin Kombëtar në vitin 2002, partitë në qeveri - FLN dhe RND - mori 247 nga 389 vende (63%). Zhak Shirak u bë në vitin 2003 presidenti i parë francez që viziton vendin që nga pavarësia (1962). Në maj, Presidenti Bouteflika emëruar Ahmed Ouyahia kryeministër, Ali Benflis larg, ju doni të kandidojë për president.

Rizgjedhja - Në tetor 2003, FLN zgjidhni Benflis si një kandidat për president. Dy muaj më vonë, gjykata pezulloi aktivitetet e FLN, kërkesa të krahut pro-Aziz Bouteflika, duke shkaktuar një përçarje brenda partisë. Në prill 2004, Bouteflika konkurron për një koalicion dhe është rizgjedhur me 85 për qind të votave, duke mundur Benflis simbolit FLN), me 6.4 për qind. Në janar të vitit 2005 arrestoi udhëheqësin kryesor të GIA, të Nourredine Boudiafi.

Berbere është gjithashtu gjuhë zyrtare

Kuvendi Kombëtar i Algjerisë ndryshoi Kushtetutën në prill të vitit 2002 dhe e bën otamazirte, i Berber gjuhën, gjuha zyrtare e vendit, së bashku me gjuhën arabe. Kjo është një koncesion për pakicën berbere në Algjeri - 25% e popullsisë.Konkrete Shpallja marrëveshje e bërë nga qeveria në tetor 2001, pas muajsh të rebelimit berbere, me më shumë se 60 vdekjeve. Populli berbere, me origjinë nomade, banon Afrikën Veriore për mijëvjeçarë. Gjuha e tyre është familja e egjiptiane dhe Somali. Në Algjeri, fokusi në Kabylia Berber - rajon në afërsi të bregdetit, e cila shtrihet nga lindja e Algjerit deri në kufi me Tunizi. Protestat filluan në prill 2001 pas vdekjes së një studenti në duart e Xhandarmërisë - e policisë militarizuara. Mijëra stacionet policore sulm, djegur makina dhe thyer në ndërtesat federale. Në maj, një gjysmë milion njerëz protestuan në tizi Uzu, në Kabylia. Në qershor, më shumë se një milion janë manifestuar në kryeqytet. Edhe pas tamazirte zyrtar vazhdon tension. Zgjedhjet parlamentare të majit janë bojkotuar gjerësisht në Kabylia, me një grevë të përgjithshme dhe përplasjet në rrugë disa stacione të votimit duke marrë punë. Pjesëmarrja është gjithashtu i ulët në zgjedhjet presidenciale të vitit 2004.

www.klimanaturali.org