Afrika e Jugut - Gjeografia dhe Historia e Afrikës Sëjugut

Afrika e Jugut - Gjeografia dhe Historia e Afrikës Sëjugut

Afrika e Jugut - Gjeografia dhe Historia e Afrikës Sëjugut
 Johanesburg 

Flamuri i Afrikës së Jugut
Gjeografia: Sipërfaqja: 1.223.201 km ². Koha lokale: 5 h. Klima: tropikale (kryesisht), Mesdhe (ekstrem në jug), tropikale të thatë (NO), mal (O). Kryeqyteti: Cape Town (legjislativ), Pretoria (administrative), Bloemfontein (gjyqësor). Qytetet: Johanesburg (3.225.812), Durban (3.090.122), Cape Town (2.893.247), Port Elizabeth (1.005.779), Pretoria (1.985.983), Soweto (858.649), Bloemfontein (111 698) (conurbations) (2010).

Popullsia: 47.200.000 (2010); kombësi: Afrikës së Jugut; Përbërja: 70% Grupet indigjene etnike (20.5 për qind, Zulus chosas 18%, pedis 9%, e Sotos 7%, tsuanas 6%, Tsongas 3.5 %, Swazi 2% nedebeles 2%, shitjet 2%), 12% evropianë (holandisht, gjermanisht, frëngjisht, anglisht), eurafricanos 13%, indian 3%, të tjerë 2% (1996). Languages: Afrikaans, anglisht, Sepedi, sessoto, Setswana (oficerë, ndër të tjera). Feja: Christian 83,1% (45.8% i pavarur, protestant 30.7%, të tjera 20.2% - 13.6% të dyfishtë prindërore), besimet tradicionale 8.4%, të tjerë 6%, nuk ka fe dhe ateizmi 2 6% (2010).

Politikë e Jashtme: Organizata: Banka Botërore, Commonwealth, FMN, OBT, UN, SADC, AU. Ambasada: Tel (61) 312-9500, fax (61) 322-8491 - Brazilias (DF), e-mail: saemb@solar.com.br, website: www.africadosulemb.org.br.

Qeveria: Republika presidenciale. Div administrativ: 9 provincat. Presidenti: Thabo Mbeki (ANC) (nga viti 1999, rizgjidhet në vitin 2004). Palët: Afrikan National Kongresit (ANC), Aleanca Demokratike (DA), Inkatha Liria (IFP), New Partia Kombëtare (NNP). Dega legjislative: dydhomëshe - Kuvendi Popullor, me 350 deri 400 anëtarë, Këshilli Kombëtar i Provincave, me 90 anëtarë. Kushtetuta: 1997.

Harta e Afrikës së JugutPritini nga Tropiku i Bricjapit dhe bathed nga oqeaneve Atlantik dhe Indian, Afrika e Jugut ndodhet në Afrikën jugore. Në takimin e oqeaneve është Kepi i Shpresës së Mirë, një pikë strategjike e rrugëve tregtare nga Evropa në sistemin e Mesme XV.O shekullit të segregacionit racor (apartheidi) përfundon me zgjedhjen e parë raca në 1994, por lë një trashëgimi të pabarazive sociale . Pas një dekadë të përvojës demokratike, të vazhdueshme nivele të larta të varfërisë dhe krimit në mesin e popullatës zi - viktimat kryesore të epidemisë së AIDS sjellë shkatërrim të ekonomisë, të país.Na frutorë coexists bujqësore me një aktivitet moderne industriale dhe minerale, i cili i jep vendinmadhe Produkti i Brendshëm Bruto (PBB) të kontinentit. Afrika e Jugut është prodhuesi kryesor botëror prej ari dhe një udhëheqës në nxjerrjen e diamanteve. Turizmi është i rëndësishëm, me tërheqjen e rezervave kafshë të egra si të Parkut Kombëtar Kruger, ku ata mund të shihet në të ashtuquajturën "pesë të madhe": elefant, luani, leopardi, buall dhe Rhino.

Historia e Afrikës së Jugut

Ndër banorët e parë e rajonit jugor të Afrikës janë popullatat Khoisan grup etnik. Evropianët të interesuar në krijimin e rrugëve të tregtisë me Lindjen, së pari goditi pjesën jugore të bregdetit të Afrikës në 1487, kur navigator Portugeze Bartolemeu Dias merr rreth Kepi i stuhive, e cila pastaj kalon për t'u njohur si Kepi i Shpresës së Mirë .Portugalisht nuk krijojnë pozicionet e kolonizimit, dhe në vitin 1652, holandisht East India Company pozicionon një fabrikë të përhershëm. Kolonët quajtur edhe boerëve, janë kryesisht me origjinë gjermane dhe holandeze, deri sa në 1806 britanikët aneksuar Kepi. Në 1814, rajoni është zyrtarisht në duart e Kurorës britanike, e cila bie ndesh me boerëve dhe zezaket. Me goditjeve, të boerëve emigruar nga 1834 në verilindje simbolit Udhëtimi i Madh), i cili themeloi shtetin Transvaal dhe Orange Free, e rajone të njohur si i pavarur në vitet 1850. Dallimet midis britanike dhe të boerëve të Transvaal, nxitur nga kontekstin e shpejton ari, duke rezultuar në Luftën Boer simbolit 1899-1902), duke përfunduar me fitoren e britanike.

Aparteidi - në vitin 1910 formuan Bashkimin e Afrikës së Jugut, të qenë besnik ndaj Kurorës Britanike. Pakica e bardhë, i përbërë nga Afrikaners (një tjetër emër për të boerëve) dhe pasardhësve të britanikëve, të shpallur një sërë ligjesh që të konsoliduar pushtetin e tij mbi popullatën zi.Politika e ndarjes racore të aparteidit (që do të thotë ndarje në afrikanisht, një gjuhë e krijuar nga Hollandisht) është formalizuar në vitin 1948 me ardhjen në pushtet të Partisë Kombëtare të reja (NNP). Aparteidi parandalon qasjen e pronësisë së tokës zi dhe pjesëmarrjen politike dhe i detyron ata që të jetojnë në zona të veçuara të banimit. Martesa dhe marrëdhëniet seksuale mes njerëzve të racave të ndryshme bëhet e paligjshme.Opozita të aparteidit merr formë në vitet 1950, kur Kongresi Kombëtar Afrikan (ANC), organizatë e zezë e themeluar në vitin 1912, filloi një fushatë të mosbindjes civile. Në vitin 1960, policia vrau 67 zezakët që marrin pjesë në një demonstratë.Masakra Sharpeville, siç dihet, provokon protesta në vend dhe jashtë vendit. Si rezultat, ANC është jashtë ligjit. Udhëheqësi i tyre, Nelson Mandela, u arrestua në vitin 1962 dhe u dënua me burg qeverisë perpétua.No e Kryeministrit Verwoerd Ministrave Henrik simbolit 1958-1966) dhe Vorster BJ simbolit 1966-1978), politika e aparteidit përkeqësohet. Një seri e ligjeve klasifikon dhe i ndan grupet e zezë etnike në një përpjekje për të kufizojë ato në territoret fisnore të quajtura bantustans. Me fundin e perandorisë portugeze koloniale në Afrikë (1975) dhe rënies së qeverisë së pakicës të bardhë në Rodezia, tani Zimbabve (1980), rregull e bardhë në Afrikën e Jugut është në krizë. Në vitin 1984 një kryengritje popullore kundër aparteidit detyroi qeverinë të deklarojë ligjin marcial. Kombeve të Bashkuara (OKB) sanksionet e vendosura në Afrikën e Jugut qoshe, presidenti Pieter Botha promovon reformat, por ruan aspektet thelbësore të regjimit racist. Në rritje në mbarë botën lëvizjen për lirimin e Mandelës.

Fundi i Aparteidit - Me inaugurimin e presidentit de Klerk Frederik në vitin 1989, disa ndryshime ndodhin. Në vitin 1990, Mandela është liruar dhe ANC rimëkëmbet ligjshmërinë. De Klerk shfuqizon ligjet racore dhe të fillojë dialogun me ANC-së. Politika e tij është legjitimuar nga një referendum gjithë-bardhë në vitin 1992, ku 69% e votuesve të flasin jashtë për t'i dhënë fund aparteidit. Në mesin e zezakëve, Liria Inkatha Partia (IFP), Zulu organizatë, debati politik përfaqësimi me CNA.De Klerk dhe Mandelës fituar Çmimin Nobel për Paqe në vitin 1993. Në prill 1994, Nelson Mandela zgjidhet president i Afrikës së Jugut në zgjedhjet e para shumë raca.ANC fiton 252 nga 400 vende në Asamblenë Kombëtare.Aleanca me NNP, De Klerk, i mundëson të parë qeverinë raca të vendit. Pastaj Kuvendi miratoi Ligjin për të Drejtat e Tokës, rikthimin e pronave të familjeve të zeza të prekura nga ligji 1913, i cili do të rezervojë 87% të territorit të Afrikës së Jugut minoritetit të bardhë.

Presidenti i ri, - The 1999 Zgjedhjet parlamentare janë fituar nga ANC-së, e cila formon koalicion me partinë Fronti Pakicave, duke siguruar dy të tretat e Asamblesë Kombëtare. Thabo Mbeki, nënkryetar dhe pasardhës të Mandelës në udhëheqjen e ANC, merr presidencën.ANC merr rreth 60 për qind të votave në zgjedhjet komunale në vitin 2000, duke fituar pesë nga gjashtë zonat metropolitane të vendit. Opozita fiton në Cape Town.

Dhjetë vjet pas përfundimit të sistemit të ndarjes, vendi ende të tronditur nga problemet e vjetra. Në vitin 2002, Wouter Basson - i quajtur Dr Vdekja - është liruar nga akuzat 46. Shefi i kimike dhe biologjike, kombëtare nën aparteid, u akuzua për vrasje, trafik droge dhe mashtrim.ANC dënon vendimin. Në të njëjtin vit, Mbeki jep falje njerëzve të dënuar nga 13 vrasjet gjatë regjimit të vjetër, e cila çon në një kritikë të fortë.

Fitorja Zgjedhor - Në prill 2004, ANC në pushtet merr një fitore dërrmuese në zgjedhjet. Merr 69.7 për qind të votave për Kuvendin Kombëtar të kaluar nga 266 në 279 vende në 400) dhe të fitojë nëntë qeveritë provinciale, duke e bërë grupe më të larta në nëntë asambletë provinciale. Ajo është më e madhe ANC historike vota, e cila kishte marrë 64% të votave në vitin 1994 (fundi i aparteidit) dhe 66% në vitin 1999. Pastaj merrni me Aleancën Demokratike të drejtë liberal, me votues të fortë të bardhë), me 12.4 për qind, dhe Inkhata Liria (bazuar në minoriteteve Zulu), me 7 për qind. Një javë më vonë, Asambleja Kombëtare rizgjodhi Mbeki për një mandat të dytë presidencial, pa oponentes.Em maj, Afrika e Jugut është zgjedhur si selinë e futbollit të Kupës së Botës në vitin 2010.Shpallja shkakton parti të madhe në vend dhe hap mundësinë e biznesit të rëndësishme.

Djali Mandelës vdes nga SIDA

Në janar të vitit 2005, Makgatho vdes, birit të ish-presidentit Nelson Mandelës. Ai njofton se vdekja e djalit të tij u shkaktua nga AIDS. Mes dhimbjeve, Mandela kërkon të tërheqë vëmendjen e popullsisë për një dyfishim të kujdesit kundër përhapjes së doença.Com 5.3 milion të infektuar në fund të vitit 2003, Afrika e Jugut është vendi me numrin më të madh të pacientëve HIV, virusi AIDS, sipas një raporti të Kombeve të Bashkuara (OKB), botuar në dhjetor 2004. Epidemia ndikon 11.7% të popullsisë dhe 27,9% e grave shtatzëna. Numri i fëmijëve jetimë nga AIDS arriti 1.1 milion. Projeksionet e OKB-së tregojnë se sëmundja do të shkaktojë një reduktim prej 18 vjet në jetëgjatësinë e popullsisë në mes të 2000 dhe 2010.Genéricos një hap vendimtar në uljen e shpenzimeve publike mbi AIDS-in është dhënë në vitin 2001. Qeveria fitoi betejën diplomatike dhe ligjore kundër kompanive multinacionale farmaceutike për të prodhuar barna gjenerike për AIDS - të lirë dhe të ngjashme me ato patentuar. Me generics, kostoja vjetore e barnave për person të infektuar bien nga 3800 $ në 575 $. Edhe kështu, ekspertët mbajtur kritikat e tyre të politikës zyrtare kundër AIDS-it në vend, për shkak se agjencitë qeveritare injoruar drogë, dhe disa zyrtarë, duke përfshirë presidentin Mbeki vetë, dyshim cast se sëmundja është shkaktuar nga HIV. Në fund të vitit 2001, Gjykata e Lartë vendos që shtatzënë e infektuar duhet të marrë anti-SIDA drogë për të mbrojtur foshnjat. Në vitin 2002, Gjykata Kushtetuese urdhëroi Presidentin për të siguruar barna për spitalet publike. Qeveria më në fund ka një pengesë të madhe në vitin 2003, duke pranuar shpërndarjen e anti-retrovirale për drogë pacientëve me SIDA. Epidemia në nën-Sahariane Afrikë e Jugut është pjesa më e dukshme e dramës që ndikon në shumicën e vendeve afrikane në jug të Sahara, e cila total më shumë se 25 milionë e infektuar me HIV, 64% e planetit. Forma mbizotëruese e infeksionit është marrëdhëniet heteroseksuale.