Brazil - Republika Federative e Brazilit

Tags

BRAZIL - REPUBLIKA FEDERATIVE E BRAZILIT
Brazil (portugisht: Brasil), zyrtarisht Republika Federative e Brazilit (portugisht:República Federativa do Brasil), është shtet i pavarur federativ në Amerikën Jugore, i përbërë nga bashkimi i 26 shteteve dhe një qarku federal. Me 189,612,814 banorë, dhe sipërfaqe prej 8,514,876,599 km²—47% e Amerikës Jugore—Brazili është vendi i pestë në botë përkah trualli dhe popullsia, si dhe demokracia e katërt më e populluar në botë. I lagur nga Oqeani Atlantik në lindje, Brazili ka vijë bregdetare mbi 7.491 km. Kufizohet në veri me Venezuelën, Guajanën, Surinamin dhe Guajanën Frënge; në veriperëndim me Kolumbinë; në perëndim me Bolivinë dhe Perunë; në jugperëndim me Argjentinën dhe Paraguain dhe në jug me Uruguain. Arkipelagë të shumtë janë pjesë e truallit brazilian, sikurse Fernando de Noronha, Atolli Rocas, Shkëmbinjtë e Shën Pjetrit dhe Palit, Trindade dhe Martim Vaz.

Brazili ishte koloni e Portugalisë qysh prej zbarkimit të Pedro Álvares Cabralit më 1500 deri në pavarësim më 1822. Fillimisht i pavarur si Perandoria Braziliane, vendi është republikë nga 1889, ndërsa kushtetuta e fundit që vendosi demokracinë në vend u nxor më 1988. Kushtetuta e sotme e përkufizon Brazilin si republikë federative. Brazili është amvisëria e dhjetë më e madhe në botë sipas kursit të këmbimit tregtar dhe e nënta sipas barazimit të fuqisë blerëse (PPP). Reformat ekonomike i kanë dhënë vendit projektim të ri ndërkombëtar. Është anëtar themelues i Kombeve të Bashkuara dhe Bashkimit të Kombeve të Amerikës së Jugut. Vend kryesisht katolik, portugishtfolës, dhe me shoqëri shumetnike, Brazili është strehë e gjallesave, mjediseve dhe burimeve natyrore të llojllojshme të ndodhura në hapësira të ndryshme nën mbrojtje.

BRAZIL - REPUBLIKA FEDERATIVE E BRAZILIT
Etimologjia
Rrënjët etimologjike të termit “Brazil” vështirë se mund të rindërtohet. Filologët brazilianë kanë hedhur mendimin se fjala ka prejardhje kelte, por mund të jetë përfundimisht me zanafillë fenikase. Gjatë epokës koloniale, kronistët e kohës filluan përdorimin e emrit “Brazil.” Sipas tyre, emri “Brazil” rrjedh nga “pema e brazilit” (pau-brasil), dru që u solli kolonizatorëve levërdi të mëdha ekonomike. Në shek. XVI filloi përdorimi i demonimit “brazilian” (brasileiro) për tregtarët e pau-brasilit. Në shek. XIX vendi u quajt zyrtarisht Perandoria e Brazilit e më pas Shtetet e Bashkuara të Brazilit.

Historia

Popujt indigjene në Brazil dhe Kolonial Brazil

Kur vijnë në prill 1500 në brigjet e asaj që më vonë do të njihet si Brazili, flota portugeze e komanduar nga Álvares Pedro Cabral ka gjetur njerëz primitiv që kane banuar aty. Ata janë të ndarë në disa fise të dallueshme, që luftuan mes tyre dhe që ndanë të njëjtën Tupi-Guarani familje gjuhësore. "burrat ishin gjahtarë, peshkatarë dhe mbledhësit e ushqimit dhe gratë u encharged e aktivitetit të reduktuar bujqësore që u praktikuar." Disa prej fiseve ishin nomadë dhe ndenjur të tjera, ata e dinin zjarri, por nuk hedh metali dhe disa ishin kanibale. zgjidhjen u iniciua në mënyrë efektive në 1534, kur Mbreti Dom João III ka ndarë territorin brazilian në dymbëdhjetë captaincies trashëguar që do të qeveriset nga anëtarët e e fisnikërisë më të vogël apo procedurë nga familjet e të arsimuar. përvojë zbuluar vetë të jetë një fatkeqësi nxjerr, dhe në 1549, mbretit të caktuar një guvernator të përgjithshëm për të administruar koloni e tërë.

Rreth 1530, Tupiniquim (fisit të njëjta që u takua Cabral) dhe armiqtë e tyre e hidhur Tupinambá, fiset më të mëdha dhe më të rëndësishme në Brazil, aleate veten me portugalisht dhe frengjisht, përkatësisht. Në mes të Portugalisë dhe Tupiniquim "ndodhi një ndër disa intermittently qetë-asimilimit racor." Ndërsa Tupinambás, megjithatë, u shfarosën kryesisht në luftërat e gjata dhe kryesisht nga sëmundje europiane në të cilën ata nuk kishin imunitet. ato që mbijetuar janë skllavëruar nga fiset e tjera ose nga portugalisht ose u larguan drejt fshat. Nga mesi i shekullit të 16, sheqeri ishte bërë pika më e rëndësishme e exportations braziliane. Kështu, portugalisht u kthye me format e tjera të pushtetit për të trajtuar njeri me kërkesa në rritje ndërkombëtar. skllavëruar afrikanë u importuan dhe u bë "shtyllë bazë e ekonomisë" në zonat më të populluara të kolonisë.

Zgjerimi territorial

Përmes luftrave kundër frëngjisht, portugalisht ngadalë zgjeruar territorin e tyre për Europën, duke Rio de Janeiro ne 1567, dhe në veriperëndim, São Luís në vitin 1615. Ata pësoi një pengesë me dyndjet holandeze që filloi në vitin 1630 dhe që arriti të pushtuar pjesë të madhe të bregdetit verilindor braziliane. Domain holandez nuk ka kaluar kohë dhe ata u dëbuan përfundimisht në vitin 1649. Portugalia dërgoi ekspedita ushtarake në Amazon që mundi dhe pushtuan kështjellat britanike dhe holandeze. Uruguaj zgjidhje portugalisht në rajon filluar në vitin 1669, me themelet e fshatrave dhe kalatë. Në vitin 1680 ata arritën në jug të Sacramento dhe themeluar në anën e rajonit Rio de la Plata në Rripin e Lindore (korente) . Në fund të eksporteve të sheqerit të shekullit 17 ka hyrë në rënie për shkak të konkurrencës me kolonitë britanike dhe hollandeze në Karaibe dhe gjithashtu për shkak të tatimeve të larta. Zbulimi i artë nga hulumtuesit në rajon që do të më vonë të quhet Minas Gerais (General Miniera) ndërmjet 1693 dhe 1695 kolonia e shpëtoi nga rënia e saj të afërt. Nga të gjithë Brazil, si edhe nga Portugalia, mijëra emigrantë, nga të gjitha etnitë, u nis drejt minierave. Në dekadave në vijim miniera të tjera ari u zbuluan në Mato Grosso aktuale dhe Goiás, në Qendrore Brazilian-West .

Spanjisht provuar për të parandaluar zgjerimin portugalisht në territorin që u përkasin atyre sipas Traktatit të Tordesillas të 1494 dhe arriti në pushtues strip Lindore në 1777. Të gjitha më kot si Traktati i Shën Ildefonso nënshkruar në të njëjtin vit konfirmuar domain portugalisht mbi të gjitha tokat e procedurës nga zgjerimin e saj territoriale, duke krijuar kështu shumica e kufijve të tanishëm braziliane. Në 1808, portugalisht Royal Family, ikin nga trupat e se frëngjisht perandorit Napoleon I u pushtimin e Portugali dhe shumica e Evropës Qendrore, e themeluar në vetë qytetin e Rio de Janeiro, Cila Kështu u bë selia e Perandorisë gjithë portugalisht Në 1815 Mbreti Dom João VI, pas regjent në emër të nënën e tij të paaftë, Brazil ngritur nga koloni të sovrane Mbretëria e Bashkuar me Portugalinë. Pushtuan French Guiana portugalisht në 1809 (që u kthye në Francë në 1817) dhe Rripin e Lindore në 1816 që ishte riemëruar pas Cisplatin.

Periudha parakoloniale

Fillimisht e banuar nga amerindët (afro 5 milion frymë), treva që i përket sot Brazilit, si dhe viset tjera të Amerikës Jugore, u nda mes dy fuqive evropiane, Portugalisë dhe Spanjës me rastin e njohjes së evropianëve me hemisferën perëndimore. Traktati i Tordesilhas, nënshkruar më 1494, ishte marrëveshje e rëndësishme në përcaktimin e kufijve të Brazilit, që ndante kontinentin veri-jug nga shteti i sotëm i Parasë deri në qytetin e Lagunas (Santa Catarina), i ndryshuar më pas me zgjerimin portugez drejt lindjes.

Periudha e kolonizimit

Kolonizimi nuk i shkonte përshtati pikëpamjeve të ndërmarrjeve tregtare që nxitën lundrimet drejt perëndimit, ndërsa ekonomia portugeze mbetej e orientuar në tregtimin e prodhimeve të vendeve aziatike. Duke filluar nga viti 1500, në Brazil u themeluan kapitani të pasuksesshme portugeze, të cilat u vunë nën kontrollin e mbretit Gjon III kah mesi i shek. XV. Themelimi i qyteteve Salvador dhe Rio de Janeiro i hapi rrugë përngurtësimit të sundimit portugez dhe kolonizimit të vendit. Përpunimi i sheqerit ishte veprimtaria kryesore e kolonisë deri në shek. XVIII, ndonëse konkurrenca ndërkombëtare shkaktoi kriza të herëpashershme.

Politika

Federata braziliane është i bazuar në bashkimin e tre njësive autonome politike: Shtetet, komunave dhe qarkut Federale. Një njësi e katërt filloi në shoqatë të lartpërmendura: Bashkimi. Nuk ka hierarki midis subjekteve politike . Federata është e vendosur në gjashtë principeve fundamentale: sovranitetit, shtetësinë, dinjitetin e popullit, vlera shoqërore e punës, lirinë e ndërmarrjes, dhe pluralizmit politik. Degët klasik tre-palëshe të qeverisë (ekzekutiv, legjislativ, gjyqësor dhe të kontrollit dhe balancimit sipas sistemit), është themeluar zyrtarisht nga Kushtetuta. ekzekutiv dhe legjislativ janë të organizuara në mënyrë të pavarur në të gjitha katër subjekteve politike, ndërkohë që gjyqësori është i organizuar vetëm në nivelet federale dhe shtetërore.

Të gjithë anëtarët e degëve ekzekutive dhe legjislative janë të zgjedhur direkt. Gjykatësit dhe zyrtarë të tjerë të gjyqësorit janë të emëruar pas kalojnë provimet e hyrjes. Votimi është i detyrueshëm për ata midis 18 dhe 65 vjeç. Katër partitë politike shquhen ndër ato të vogla: Partia e Punëtorëve (PT), Brazilian Social Democracy Party (PSDB), Brazilian Demokratike Partia Lëvizja (PMDB) dhe demokratët (ish-Frontit Liberal Party - PFL). Pothuajse të gjitha funksionet qeveritare dhe administrative janë ushtruar nga ana e autoriteteve dhe agjencive të anëtarësuara në Ekzekutiv.

Formën e qeverisjes është ai i një republikë demokratike, me një sistem presidencial. Presidenti është njëkohësisht kreu i shtetit dhe kreu i qeverisë së Bashkimit dhe është zgjedhur për një mandat katër-vjeçar, me mundësinë e Re-zgjedhor për një mandat të dytë të njëpasnjëshme. Presidenti aktual është Luiz Inácio Lula da Silva. Ai u zgjodh më 27 tetor, 2002, dhe u rizgjodh më 29 tetor, 2006. Presidenti emëron ministrat e Shtetit, të cilët të ndihmuar në qeverisjen. shtëpitë legjislativ në çdo njësi politike kryesore burim i ligjeve në Brazil. Kongresi Kombëtar është legjislatura dy-dhomëshe Federatës, të përbërë nga Dhoma e Deputetëve dhe Senatit Federale. Autoritetet gjyqësore ushtrojnë detyrat e kompetencës pothuajse ekskluzivisht.

Ligj

Ligjit Brazilian është i bazuar në Roman-traditat gjermanike. Pra, konceptet e ligjit civil të mbizotërojë mbi praktikat e të drejtës zakonore. Shumica e ligjit Brazilian është kodifikuar, edhe pse jo-kodifikuar statutet gjithashtu përfaqësojnë një pjesë të konsiderueshme të sistemit, luajnë një rol plotësues. Vendimeve të Gjykatës në shtator nga udhëzimet e interpretues, por ata nuk janë të detyrueshme për raste të tjera specifike, përveç në disa situata. Punon Doktrinar dhe veprat e juristëve akademik kanë ndikim të madh në krijimin e ligjit dhe në rastet e ligjit. Sistemi ligjor është i bazuar në Kushtetutën Federative, e cila ishte shpallur më 5 tetor 1988, dhe është ligji themelor i Brazilit. Të gjitha ligjet e tjera dhe vendimet e gjykatave duhet të jenë në përputhje me rregullat e tij. Në prill 2007, ka pasur 53 amendamente. Shtetet kanë kushtetutat e tyre, të cilat nuk duhet të kundërshtojnë Kushtetutën Federale. komunave dhe qarkut Federale nuk kanë kushtetutat e tyre, në vend të kësaj, ata kanë "ligjeve organike" (leis orgânicas). legjislative Entitetet janë burimi kryesor i statutit, edhe pse në disa çështje të gjyqësisë dhe organeve ekzekutive mund të futë normat ligjore.

Juridiksioni administrohet nga njësitë e gjyqësorit, megjithëse në raste të rralla Kushtetutës Federale lejon Senatit Federale për të kaluar në gjykimet ligjore. Ka edhe të specializuar ushtarak, të punës, dhe gjykatat zgjedhore. gjykata më e lartë është Federale e Lartë Tribunalit. Ky sistem është kritikuar gjatë dekadave të fundit për shkak të paqes i ngadalshëm në të cilën vendimet përfundimtare janë të lëshuara. Padi në ankesë mund të marrë disa vjet për të zgjidhur, dhe në disa raste më shumë se një dekadë më parë elapses vendimeve përfundimtare janë bërë. Megjithatë, Gjykata Supreme Federale është gjykata e parë në botë për sezonin e tij të transmetuar në televizion, dhe më shumë kohët e fundit edhe ne Youtube. Më së fundi, në dhjetor 2009, Gjykata e Lartë miratoi Twitter për të shfaqur artikuj në projektues ditën e ministrave, për të informuar veprimet që çdo ditë arrijnë të Gjykatës, dhe vendimet më të rëndësishme bërë nga ata.

Marrëdhëniet e jashtme

Brazili është një udhëheqës politik dhe ekonomik në Amerikën Latine. Megjithatë, problemet sociale dhe ekonomike të parandaluar atë për t'u bërë një fuqi globale efektive. Në mes të Luftës së Dytë Botërore dhe në vitin 1990, të dyja qeveritë demokratike dhe ushtarake kërkuar që të zgjerohet Brazil ndikim në botë, duke ndjekur një shteti të udhëhequr politikën industriale dhe një politikë të jashtme të pavarur. Kohët e fundit, vendi ka për qëllim të forcojë lidhjet me vendet e tjera të Jugut amerikanë, të angazhohet në diplomacinë shumëpalëshe nëpërmjet Kombeve të Bashkuara dhe Organizata e Shteteve Amerikane. Brazil të politikës së jashtme aktuale është e bazuar në pozicionin e vendit si një fuqi rajonale në latinisht Amerikë, një udhëheqës në mesin e vendeve në zhvillim, si dhe një fuqi të botës në zhvillim. Në përgjithësi shumëanëshmëria braziliane e Jashtëm të tanishëm reflekton Politika, zgjidhjen paqësore të kontesteve, dhe nonintervention në punët e vendeve të tjera. gjithashtu përcakton Kushtetuta Brazilian vend do të kërkojë integrimit ekonomik, politik, social dhe kulturor të vendeve të Amerikës Latine.

Brasília, kryeqyteti i Brazilit
 Brasília

Forcat Speciale të Ushtrisë braziliane

Forcat e Armatosura i Brazilit përbëhet nga ushtrisë brazilian, marinës braziliane, dhe Brazilian Air Force. Numrat Brazilian ushtarak rreth 300,000 burra dhe gra dhe ka një buxhet prej 2.6 për qind të ekonomisë kombëtare në vitin 2009, ose rreth 52 miliardë dollarë amerikanë. Policia Ushtarake e policisë ushtarake (Shtetet ') është përshkruar si një forcë ndihmëse të ushtrisë nga Kushtetuta, por është nën kontrollin e guvernatorit të çdo shtetit. Brazilian forcat e armatosura janë më të mëdha në Amerikën Latine. Brazilian Air Force është degë luftës ajrore të Forcave të Armatosura braziliane, forca më e madhe ajrore në Amerikën Latine, me rreth 700 avionë drejtuar në shërbim. marinës brazilian është përgjegjës për operacionet detare dhe për ruajtjen e ujërave territoriale braziliane. Është i vjetër i Forcave të Armatosura dhe braziliane marina vetëm në Amerikën Latine për të vepruar një aeroplanmbajtëse, Ñåé São Paulo (formerly FS Foch të Marinës në frëngjisht). Ushtria brazilian është përgjegjës për të tokës bazuar në operacionet ushtarake , me një forcë prej rreth 190,000 ushtarë. Në vitin 2008 ministër i mbrojtjes Brazilian ka formuluar "Estratégia de Defesa" Nacional "(Strategjia e Mbrojtjes Kombëtare), që pretendon për të ndërtuar një industri të fuqishme kombëtare dhe të partneritetit strategjik me vendet aleate për zhvillimin e teknologjisë së bashku. Aircraft Carrier Shko São Paulo e Marinës braziliane.

 Rio de Janeiro
 Rio de Janeiro

Kohët e fundit, Brazil ka filluar të shfaqet si një fuqi kryesore botërore dhe një superfuqi potenciale; Kështu Brazili ka filluar të zhvillohet si një fuqi e madhe ushtarake. Në vitin 2008, Brazil ka nënshkruar një partneritet strategjik me Francën dhe Rusinë për të tregtisë së teknologjisë ushtarake. Brazili gjithashtu ka filluar negociatat me Francën për të ndërtuar Brazil të 120 avionët zjarr i vrullshëm në nivel lokal nga Embraer. Gjithashtu në 2008 kompani braziliane Embraer ekspozuar avionëve braziliane e transportit, Embraer KC-390, dhe disa vende kanë treguar tashmë interes në aeroplan, me Francën edhe vendosjen e urdhrave. Në 2009 nëndetëseve Brazil 4 Scorpene blerë për US $ 9.9 miliard një marrëveshje transferimi masiv teknologjisë. Në një marrëveshje të dytë, Franca do të sigurojë ndihmë teknike në mënyrë që të Brazil Brazil mund të projektimit dhe të prodhojë indigjene mundësuar nëndetëse bërthamore, që do të ndërtohet krejtësisht në Brazil. Qeveria braziliane ka njoftuar se një fabrikë në Helibras Itajubá, Minas Gerais, do të fillimisht prodhon 50 njësi të KE-së 725 dhe deri në 1,300 helikopterë të reja për ushtarak braziliane. Helibras tani do të prodhon përputhje të plotë Eurocopter e produkteve, me njësitë e parë të vihet në funksionim në vitin 2010.

São Paulo, qyteti më i madh i Amerikës Latine
São Paulo, qyteti më i madh i Amerikës Latine

Departamenti i Mbrojtjes i Brazilit, në vitin 2009 i kërkoi gjithashtu të marinës brazilian për të zhvilluar një plan për 30 vitet e ardhshme. Për të kryer planet e projektimit pushtetit që Brazili do të kandidojë, shpenzimet do të kushtojë më shumë se $ 138 miliardë dollarë amerikanë, në kuadër të marinës vetëm. Programi quhet PEAMB. është strategji për të blerë apo ndërtuar 2 transportuesit e avionit (40 000 ton), 4 anije amfibe luftarake (20 000 tonë), 30 anije shoqërimi, 15 nëndetëse, 5 dhe 62 nëndetëse bërthamore (anije patrullimi ). Në korrik 2009, ministri i mbrojtjes, Jobim Nelson, tha se Brazili do të shpenzoj rreth 0,7% (13 miliard $ USD) të GDP në vit për të modernizuar forcat përveç 2.6% e buxhetit vjetor të mbrojtjes. Ai deklaroi, "Ne jemi ngritjen e një studimi të bërë plan financiar i gjithë projekti. Kjo do të jetë një plani 20 vjeçar, duke përfshirë modernizimin dhe zgjerimin e elementeve për mbrojtjen e territorit braziliane.

Gjeografia

Brazili shtrihet në dy anët e ekuadorit . Në pjesën jugore kakufij ujor dhe tokësor në veri.Është shteti më i madh për nga sipërfaqja në Amerikën latine. Dhe i pesti në botë.Brazili zë 8.511.965 km(katror)dhe ka rreth 186.112.794 banor me dendësi prej 22b/km(katror) Ai zë pjesën më të madhe të Amerikës së Jugut,dhe shteti i pest me madhësi në bot.

Harta e Brazilit

Lehtësimin e Brazilit

Relievi i Brazilit është shum karakteristik.Përbëhet prej fushës së gjërë të lumit Amazon, maleve të larta të Andeve dhe Pllajës së Brazilit.

Lehtësimin e të Brazilit
Pika më elartë: Pico da Neblina 2.994 m

Hidrografia e Brazilit

Brazili nuk ka liqene të medha,por është i pasur me lumenj. Lumi më i madh është Amazoni që ka mbi 2oo degë të mëdha lumore. Ky sistem lumor i degëzuar ka potencial të madh hidroenergjetik e njëkohësisht paraqet lidhjen më të mirë komunikuese në territoret e paarritshme të pyjeve tropikale. Lumi Amazona dhe degezimet e tij permbajne 20% te tepricave boterore te ujrave per te pire.Ky lume i madh cdo ore hedh ne Oqeanin Atlantik 773 miliarda litra uje.

Hidrografia e Brazilit
Lumi Amazon

Bimësia

Pyjet tropikale me shira mbulojne pothuajse 60% te siperfaqes se Brazilit.Xhungla e Amazones eshte nje nder pyjet me te pasura me bimesi ku ne 5 km katror ka rreth 500 lloje te drunjve.Amazona shtrihet ne ekuator.Ne kete mjedis te ngrohte dhe te lagesht,gjendet pylli tropikal me shi,e cila nga siperfaqja eshte 12 here me e madhe se Franca.

Bimësia

Ekonomia e Brazilit

Zhvillimi ekonomik i Brazilit mbështet në pasuritë natyrore. Brazili ka pasuri shumë të mëdha natyrore: ka hekur(vendin e parë në botë), boksite(vendin e tretë në botë), nikël, fuqi uji etj. Mirëpo megjithëse ka pasuri natyrore, Brazili nuk rëditet në vendet e para të botës për nga zhvillimi ekonomik. Ai është ndër vendet e para të botës për borxhe ndaj bankës botërore. Degë kryesore e ekonomisë është bujqësia.

Ekonomia e Brazilit

Shtetet e Brazilit

Republika Federative e Brazilit është një bashkim i njëzet e shtatë njësive federative (portugalisht: Unidades Federativas (uf)): njëzet e gjashtë shteteve (estados; njëjës Estado) dhe një distrikti federal (Distrito Federal), i cili përmban kryeqytetin, Brasília. Shtetet janë bazuar në përgjithësi në, kufijtë historike konvencionale të cilat janë zhvilluar me kalimin e kohës, edhe pse disa kufij janë arbitrare. Distrikti federal nuk është një shtet në të plota, por ndan karakteristika të një shteti dhe të një komune. Distriktet Federale kufizohen me shtetet e Goiás dhe Minas Gerais. Kodet më poshtë janë dhënë të përcaktuara sipas ISO 3166-2: BR.
Etimologjia e Brazili
Pau-brasilit

Etimologjia

Rrënjët etimologjike të termit “Brazil” vështirë se mund të rindërtohet. Filologët brazilianë kanë hedhur mendimin se fjala ka prejardhje kelte, por mund të jetë përfundimisht me zanafillë fenikase. Gjatë epokës koloniale, kronistët e kohës filluan përdorimin e emrit “Brazil.” Sipas tyre, emri “Brazil” rrjedh nga “pema e brazilit” (pau-brasil), dru që u solli kolonizatorëve levërdi të mëdha ekonomike. Në shek. XVI filloi përdorimi i demonimit “brazilian” (brasileiro) për tregtarët e pau-brasilit. Në shek. XIX vendi u quajt zyrtarisht Perandoria e Brazilit e më pas Shtetet e Bashkuara të Brazilit

Politika e Brazili

Federata braziliane është i bazuar në bashkimin e tre njësive autonome politike: Shtetet, komunave dhe qarkut Federale. Një njësi e katërt filloi në shoqatë të lartpërmendura: Bashkimi. Nuk ka hierarki midis subjekteve politike . Federata është e vendosur në gjashtë principeve fundamentale: sovranitetit, shtetësinë, dinjitetin e popullit, vlera shoqërore e punës, lirinë e ndërmarrjes, dhe pluralizmit politik. Degët klasik tre-palëshe të qeverisë (ekzekutiv, legjislativ, gjyqësor dhe të kontrollit dhe balancimit sipas sistemit), është themeluar zyrtarisht nga Kushtetuta. ekzekutiv dhe legjislativ janë të organizuara në mënyrë të pavarur në të gjitha katër subjekteve politike, ndërkohë që gjyqësori është i organizuar vetëm në nivelet federale dhe shtetërore.

Të gjithë anëtarët e degëve ekzekutive dhe legjislative janë të zgjedhur direkt. Gjykatësit dhe zyrtarë të tjerë të gjyqësorit janë të emëruar pas kalojnë provimet e hyrjes. Votimi është i detyrueshëm për ata midis 18 dhe 65 vjeç. Katër partitë politike shquhen ndër ato të vogla: Partia e Punëtorëve (PT), Brazilian Social Democracy Party (PSDB), Brazilian Demokratike Partia Lëvizja (PMDB) dhe demokratët (ish-Frontit Liberal Party - PFL). Pothuajse të gjitha funksionet qeveritare dhe administrative janë ushtruar nga ana e autoriteteve dhe agjencive të anëtarësuara në Ekzekutiv.

Formën e qeverisjes është ai i një republikë demokratike, me një sistem presidencial. Presidenti është njëkohësisht kreu i shtetit dhe kreu i qeverisë së Bashkimit dhe është zgjedhur për një mandat katër-vjeçar, me mundësinë e Re-zgjedhor për një mandat të dytë të njëpasnjëshme. Presidenti aktual është Luiz Inácio Lula da Silva. Ai u zgjodh më 27 tetor, 2002, dhe u rizgjodh më 29 tetor, 2006. Presidenti emëron ministrat e Shtetit, të cilët të ndihmuar në qeverisjen. shtëpitë legjislativ në çdo njësi politike kryesore burim i ligjeve në Brazil. Kongresi Kombëtar është legjislatura dy-dhomëshe Federatës, të përbërë nga Dhoma e Deputetëve dhe Senatit Federale. Autoritetet gjyqësore ushtrojnë detyrat e kompetencës pothuajse ekskluzivisht.

Lula Qeveria

Në vitin 2002, zgjedhjet presidenciale nisi kontekstin kombëtar politik. Problemet e para që rrethojnë qeverinë QMF hapur mundësi, në mënyrë që Lula erdhi në pushtet duke premtuar për të dhënë një tjetër të kthehet në politikë brazilian. Zhvillimin ekonomik solli me Planin e Real kishte sjellë përfitime të mëdha për popullatën, megjithatë, disa probleme me rritjen e papunësisë, borxheve shtetërore dhe shpërndarjen e të ardhurave me njolla të bllokut në pushtet.

Kundër që sfond, Lula kërkoi mbështetjen e disa sektorëve politike për të ndërmarrë një pjatë zgjedhor në gjendje të ju lutemi të sektorëve të ndryshëm të shoqërisë braziliane. Në raundin e parë, fitore Lula mbi kandidatët e tjerë nuk ishte e mjaftueshme për të ju japin punë. Në raundin e dytë të konkursit, ish-punëtor i fabrikës dhe emigrantëve nga verilindja e ka kryer një feat historike në historinë e politikës.

Lula u bë president i Brazilit dhe kursin e tij të jetës i bëri ata të pritjeve të ndryshme rrethojnë qeverinë e tij. Jetë hera e parë që e majta do të marrë kontrollin e kombit. Megjithatë, qeveria e tij nuk është vetëm ky ndryshim i thjeshtë. Ndër masat e para, qeveria Lula njoftoi një projekt social që synon përmirësimin e dietë të popullsive të drejta. Fushata ishte nisur "Zero urisë".

Që do të jetë një nga shumë programe sociale që shënoi sundimit të tij. Mirëqenien e veprimit të qeverisë u justifikuar me nevojën për të zgjidhur problemin e përqendrimit që rrënoi vendin. Kjo masë të reja ishte e mundur në sajë të vazhdimësisë dhënë politikës ekonomike u tërhequr gjatë QMF. Lufta kundër inflacionit, rritjen e eksporteve dhe kontrollin e kostos, ishin disa nga qëllimet e ndjekura nga qeveria.

Aksioni politik të marra nga Lula arritur të zhvillojnë një pretenduar historikisht nga sektorë të ndryshëm social. Megjithatë, rritja ekonomike e Brazilit nuk mund të shkundë praktika ekonomike të ngjashme me ato të qeverive të mëparshme. Mbajtja e veprimeve të caktuara politike u kritikuan rëndë. Në vitin 2005, qeveria është denoncuar për të bërë shitjen e ryshfetit për të fituar miratimin për masa të caktuara.

Skema, i njohur si "Mujore" futur, një debat të ndezur politik që pyetën nëse ka pasur një lloj të opozitës politike në vend. Midis këtë klimë të pasigurisë e pozicioneve politike, Lula arriti të fitojë një zgjedhje e dytë. Mandatin e ri të Lula shihet tani më shumë si një prirje vazhdon të një kuadri të qëndrueshëm politik, se sa një fitore për sektorët e majtë të Brazilit.

Nëse ju jeni një qeveri fitues apo humbës, qeveria Lula ishte një hap i rëndësishëm për eksperiment demokratik në vend. Disi, fakti që një parti të quajtur formalisht ngritet majtë në pushtet ne në një fazë të re të lojës demokratike kombëtare. Edhe ende duke luftuar me problemin e korrupsionit, ardhja e Lula mund t'i japë fund një mendim politik që përjashtuar ardhjen e grupeve të reja në pushtet.

Presidenti Dilma
Për herë të parë në historinë Brazilian, Brazil kryesohet nga një grua. Dilma Vana Rousseff Brazil 62-vjeçar rregull deri në 2014. Zgjedhur nga Lula dhe të miratuara nga PT, kurrë nuk e ish-ministrit të Shtëpisë Civile diskutueshme zgjedhjet. Tani, të ballafaquar me sfidën e pasuar në të presidentit më të popullarizuara të historisë Brazilian politike. Me të dalë nga hija e tij të fluturoj.

Gjykata Federale Supreme e Brazili

Ligj

Ligjit Brazilian është i bazuar në Roman-traditat gjermanike. Pra, konceptet e ligjit civil të mbizotërojë mbi praktikat e të drejtës zakonore. Shumica e ligjit Brazilian është kodifikuar, edhe pse jo-kodifikuar statutet gjithashtu përfaqësojnë një pjesë të konsiderueshme të sistemit, luajnë një rol plotësues. Vendimeve të Gjykatës në shtator nga udhëzimet e interpretues, por ata nuk janë të detyrueshme për raste të tjera specifike, përveç në disa situata. Punon Doktrinar dhe veprat e juristëve akademik kanë ndikim të madh në krijimin e ligjit dhe në rastet e ligjit. Sistemi ligjor është i bazuar në Kushtetutën Federative, e cila ishte shpallur më 5 tetor 1988, dhe është ligji themelor i Brazilit. Të gjitha ligjet e tjera dhe vendimet e gjykatave duhet të jenë në përputhje me rregullat e tij. Në prill 2007, ka pasur 53 amendamente. Shtetet kanë kushtetutat e tyre, të cilat nuk duhet të kundërshtojnë Kushtetutën Federale. komunave dhe qarkut Federale nuk kanë kushtetutat e tyre, në vend të kësaj, ata kanë "ligjeve organike" (leis orgânicas). legjislative Entitetet janë burimi kryesor i statutit, edhe pse në disa çështje të gjyqësisë dhe organeve ekzekutive mund të futë normat ligjore.

Juridiksioni administrohet nga njësitë e gjyqësorit, megjithëse në raste të rralla Kushtetutës Federale lejon Senatit Federale për të kaluar në gjykimet ligjore. Ka edhe të specializuar ushtarak, të punës, dhe gjykatat zgjedhore. gjykata më e lartë është Federale e Lartë Tribunalit. Ky sistem është kritikuar gjatë dekadave të fundit për shkak të paqes i ngadalshëm në të cilën vendimet përfundimtare janë të lëshuara. Padi në ankesë mund të marrë disa vjet për të zgjidhur, dhe në disa raste më shumë se një dekadë më parë elapses vendimeve përfundimtare janë bërë. Megjithatë, Gjykata Supreme Federale është gjykata e parë në botë për sezonin e tij të transmetuar në televizion, dhe më shumë kohët e fundit edhe ne Youtube. Më së fundi, në dhjetor 2009, Gjykata e Lartë miratoi Twitter për të shfaqur artikuj në projektues ditën e ministrave, për të informuar veprimet që çdo ditë arrijnë të Gjykatës, dhe vendimet më të rëndësishme bërë nga ata.

Marrëdhëniet e Jashtme Braziliane

Marrëdhëniet e jashtme
Brazili është një udhëheqës politik dhe ekonomik në Amerikën Latine. Megjithatë, problemet sociale dhe ekonomike të parandaluar atë për t'u bërë një fuqi globale efektive. [168] Në mes të Luftës së Dytë Botërore dhe në vitin 1990, të dyja qeveritë demokratike dhe ushtarake kërkuar që të zgjerohet Brazil ndikim në botë, duke ndjekur një shteti të udhëhequr politikën industriale dhe një politikë të jashtme të pavarur. Kohët e fundit, vendi ka për qëllim të forcojë lidhjet me vendet e tjera të Jugut amerikanë, të angazhohet në diplomacinë shumëpalëshe nëpërmjet Kombeve të Bashkuara dhe Organizata e Shteteve Amerikane. Brazil të politikës së jashtme aktuale është e bazuar në pozicionin e vendit si një fuqi rajonale në latinisht Amerikë, një udhëheqës në mesin e vendeve në zhvillim, si dhe një fuqi të botës në zhvillim. Në përgjithësi shumëanëshmëria braziliane e Jashtëm të tanishëm reflekton Politika, zgjidhjen paqësore të kontesteve, dhe nonintervention në punët e vendeve të tjera. gjithashtu përcakton Kushtetuta Brazilian vend do të kërkojë integrimit ekonomik, politik, social dhe kulturor të vendeve të Amerikës Latine.

Forcat Speciale të Ushtrisë braziliane

Forcat e Armatosura i Brazilit përbëhet nga ushtrisë brazilian, marinës braziliane, dhe Brazilian Air Force. Numrat Brazilian ushtarak rreth 300,000 burra dhe gra dhe ka një buxhet prej 2.6 për qind të ekonomisë kombëtare në vitin 2009, ose rreth 52 miliardë dollarë amerikanë. Policia Ushtarake e policisë ushtarake (Shtetet ') është përshkruar si një forcë ndihmëse të ushtrisë nga Kushtetuta, por është nën kontrollin e guvernatorit të çdo shtetit. Brazilian forcat e armatosura janë më të mëdha në Amerikën Latine. Brazilian Air Force është degë luftës ajrore të Forcave të Armatosura braziliane, forca më e madhe ajrore në Amerikën Latine, me rreth 700 avionë drejtuar në shërbim. marinës brazilian është përgjegjës për operacionet detare dhe për ruajtjen e ujërave territoriale braziliane. Është i vjetër i Forcave të Armatosura dhe braziliane marina vetëm në Amerikën Latine për të vepruar një aeroplanmbajtëse, Ñåé São Paulo (formerly FS Foch të Marinës në frëngjisht). Ushtria brazilian është përgjegjës për të tokës bazuar në operacionet ushtarake , me një forcë prej rreth 190,000 ushtarë. Në vitin 2008 ministër i mbrojtjes Brazilian ka formuluar "Estratégia de Defesa" Nacional "(Strategjia e Mbrojtjes Kombëtare), që pretendon për të ndërtuar një industri të fuqishme kombëtare dhe të partneritetit strategjik me vendet aleate për zhvillimin e teknologjisë së bashku. Aircraft Carrier Shko São Paulo e Marinës braziliane.

Kohët e fundit, Brazil ka filluar të shfaqet si një fuqi kryesore botërore dhe një superfuqi potenciale; Kështu Brazili ka filluar të zhvillohet si një fuqi e madhe ushtarake. Në vitin 2008, Brazil ka nënshkruar një partneritet strategjik me Francën dhe Rusinë për të tregtisë së teknologjisë ushtarake. Brazili gjithashtu ka filluar negociatat me Francën për të ndërtuar Brazil të 120 avionët zjarr i vrullshëm në nivel lokal nga Embraer. Gjithashtu në 2008 kompani braziliane Embraer ekspozuar avionëve braziliane e transportit, Embraer KC-390, dhe disa vende kanë treguar tashmë interes në aeroplan, me Francën edhe vendosjen e urdhrave. Në 2009 nëndetëseve Brazil 4 Scorpene blerë për US $ 9.9 miliard një marrëveshje transferimi masiv teknologjisë. Në një marrëveshje të dytë, Franca do të sigurojë ndihmë teknike në mënyrë që të Brazil  mund të projektimit dhe të prodhojë indigjene mundësuar nëndetëse bërthamore, që do të ndërtohet krejtësisht në Brazil. Qeveria braziliane ka njoftuar se një fabrikë në Helibras Itajubá, Minas Gerais, do të fillimisht prodhon 50 njësi të KE-së 725 dhe deri në 1,300 helikopterë të reja për ushtarak braziliane. Helibras tani do të prodhon përputhje të plotë Eurocopter e produkteve, me njësitë e parë të vihet në funksionim në vitin 2010.

Departamenti i Mbrojtjes i Brazilit, në vitin 2009 i kërkoi gjithashtu të marinës brazilian për të zhvilluar një plan për 30 vitet e ardhshme. Për të kryer planet e projektimit pushtetit që Brazili do të kandidojë, shpenzimet do të kushtojë më shumë se $ 138 miliardë dollarë amerikanë, në kuadër të marinës vetëm. Programi quhet PEAMB. [183] është strategji për të blerë apo ndërtuar 2 transportuesit e avionit (40 000 ton), 4 anije amfibe luftarake (20 000 tonë), 30 anije shoqërimi, 15 nëndetëse, 5 dhe 62 nëndetëse bërthamore (anije patrullimi ).  Në korrik 2009, ministri i mbrojtjes, Jobim Nelson, tha se Brazili do të shpenzoj rreth 0,7% (13 miliard $ USD) të GDP në vit për të modernizuar forcat përveç 2.6% e buxhetit vjetor të mbrojtjes. Ai deklaroi, "Ne jemi ngritjen e një studimi të bërë plan financiar i gjithë projekti. Kjo do të jetë një plani 20 vjeçar, duke përfshirë modernizimin dhe zgjerimin e elementeve për mbrojtjen e territorit braziliane.

Katastrofa e Mëdha Natyrore të Gjitha Kohërave në Brazili

Tragjedinë që goditi krahinën malore të Rio de Janeiro bëri deri dje pasdite vrarë 550, një numër që është në rritje në masën që ekipet e shpëtimit të arrijnë në zonat e izoluara tërësisht nga uji dhe baltë.

Imazhet e marra me helikopter dhe të transmetuar në televizion në Brazil zbulojnë një skenar horror, me rrënoja dhe baltë kudo, varrosur shtëpi, grumbulluar makina, rrugë të përmbytur. Shumë banorë janë akoma të izoluar dhe të komunikojnë me helikopterët e me gjeste, i kërkuar për ushqim dhe ujë.

Guvernatori i Rio de Janeiro, Sergio Cabral, i ka kërkuar të marinës për të dërguar trupa të specializuar në shpëton, si dhe avionët e transportit dhe ekipet për të hequr llum, veçanërisht rrugëve, agjencinë e lajmeve EFE.

Qeveria federale ka ndarë 780 milionë reais (rreth 400 milionë dollarë amerikanë) për të ndihmuar shtetet dhe komunat në të gjithë vendin goditur nga shirat e rëndë. Njoftimi u bë përmes internetit të Kryesisë së Brazilit dhe parashikon se kjo shifër, rreth 90 për qind do të dorëzohen në Ministrinë e Integrimit Kombëtar dhe Sekretariati Kombëtar të Mbrojtjes Civile - për të blerë rroba, ushqim dhe dyshekë. Pjesa tjetër është për Ministrinë e Transportit.

Spanja dërgon ngushëllimet

Kryeministri spanjoll Jose Luis Zapatero Ministri, dje i dërgoi një mesazh ngushëllimi për Presidentin Rousseff viktimat e përmbytjeve në rajonin malor të Rio de Janeiro, duke ofruar për të ndihmuar punën e ndihmës në Spanjë.

Zapatero shprehur në një telegram "ngushëllimet më të thella" të qeverisë spanjolle "nga tragjedia e shkaktuar nga stuhitë, të cilat shkaktuan vdekjen shumë në shtetin e Rio de Janeiro. "Ne jemi në dispozicionin tuaj për të dërguar, nëse është e nevojshme, ndihmë dhe bashkëpunim," shkruan ai presidentit Zapatero Dilma.

Shirat e mëdha në rënie që nga e mërkura duke shkaktuar dëme në qytetet e Petropolis, Teresopolis dhe Nova Friburgo, në rajonin malor të, thanë autoritetet.
www.klimanaturali.org