MAQEDONISË: GJEOGRAFIA DHE HISTORIA E MAQEDONISË

Tags

MAQEDONISË HARTAEmri zyrtar

Republika e Maqedonisë (anglisht), Republika Makedonija (maqedonas) ** Shënim: përcaktimin e përkohshme e përdorur nga OKB, BE dhe NATO është Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë (FYROM).

lloj qeveri
demokracia parlamentare

kapital

Shkup (Shkup të Maqedonisë)

gjuhë

Maqedonas, Makedonski

monedhë

MAQEDONISË FLAMURIT
Maqedonia Denar (1EUR = 61,82 denarë).

banorët

2.080.300 (korrik 2016 est.)

zonë

25.333 km katrore

pavarësi

8 shtator 1991 (referendum nga votuesit e regjistruar miratuar pavarësinë nga Jugosllavia)

festë kombëtare

Ilinden Dita Uprising, 2 gusht (1903); vini re - i njohur gjithashtu si Dita e Shën Elijas

kushtetutë

Miratuar 17 nëntor 1991, në fuqi 20 nëntor 1991; ndryshuar nëntor 2001 nga një sërë amendamentesh të reja kushtetuese forcimin e të drejtave të pakicave dhe në vitin 2005 me ndryshimet që kanë të bëjnë me gjyqësorin

Armata e MaqedonisëSfond

Maqedonia fitoi pavarësinë e saj në mënyrë paqësore nga Jugosllavia në vitin 1991, por kundërshtimi i Greqisë në përdorim të shtetit të ri të asaj që konsiderohet si një emër helene dhe simbolet e vonuar njohjen ndërkombëtare, që ndodhi nën caktimin e përkohshëm të "ish Republikën Jugosllave të Maqedonisë." Në vitin 1995, Greqia hoqi një embargo tregtare 20-mujore dhe të dy vendet ranë dakord për të normalizuar marrëdhëniet. Shtetet e Bashkuara filluan t'i referohen Maqedonisë me emrin e saj kushtetues, Republika e Maqedonisë, në vitin 2004 dhe të vazhdojë negociatat mes Greqisë dhe Maqedonisë për të zgjidhur çështjen e emrit. Disa shqiptarë etnikë, të zemëruar nga pabarazitë politike dhe ekonomike të perceptuara, filloi një kryengritje në vitin 2001 që përfundimisht fitoi mbështetjen e shumicës së popullsisë shqiptare të Maqedonisë dhe çoi në Marrëveshjen ndërkombëtare ndërmjetësuar Kornizë, e cila i dha fund luftimeve, duke krijuar një sërë ligjeve të reja rritjen e të drejtave të pakicave. Statusi i papërcaktuar i Kosovës, zbatimin e Marrëveshjes Kornizë fqinje, dhe një ekonomi e dobët vazhdojnë të jenë sfidat për Maqedoninë. Që nga dhjetori 17 2005 Maqedonia është një shtet kandidat i BE-anëtar.

MAQEDONISË HARTA