GRURË - ORIGJINA DHE BUJQËSIA TEKNIKAT E GRURIT

BANORËT E HERSHËM TË VENDIT TONË

Grurë - Origjina dhe Bujqësia teknikat e grurit

Grurë (Triticum spp.) Është një kokërr drithi, me origjinë nga rajoni Levant e Lindjes së Afërme, por tani kultivohet në mbarë botën. Në vitin 2013, prodhimi botëror i grurit ishte 713 milion ton, duke e bërë atë drithëra e tretë më të prodhuar pas misrit (1.016 milion ton) dhe oriz (745 milion ton). Grurë ishte drithi i dytë më i prodhuar në vitin 2009; prodhimi botëror në atë vit ishte 682 milion ton, pas misrit (817 milion ton), dhe me oriz si një të afërt të treta (679 milion ton).

Kjo grurit është rritur në më shumë sipërfaqes së tokës se çdo ushqim tjetër komerciale. Tregtisë botërore në grurë është më i madh se për të gjitha kulturat e tjera të kombinuara. Globalisht, gruri është burimi kryesor i proteinave perimeve në ushqimin e njeriut, duke pasur një përmbajtje të lartë të proteinave se drithëra të tjera të mëdha, misri (si drith) ose oriz. Në kushtet e tonazheve të prodhimit të përgjithshëm që përdoren për ushqim, ajo është aktualisht i dyti në oriz si kulture kryesore të ushqimit të njeriut dhe përpara misër, pas lejimit për përdorim më të gjerë misrit në kafshë feeds.

Grurë ishte një faktor kyç që mundëson shfaqjen e shoqërive të qytetit të bazuar në fillimin e civilizimit, sepse ajo ishte një nga kulturat e para që mund të kultivohen lehtë në një shkallë të madhe, dhe kishte avantazhin shtesë të kapitulim një korrave që ofron afat-gjatë ruajtjen e ushqimit. Grurë kontribuar në shfaqjen e qytet-shteteve në Pjellore Gjysmëhënës aziatike, duke përfshirë babilonase dhe perandorive asiriane. Kokërr Grurë është një ushqimi kryesor përdoret për të bërë miell për të mbrujtur, të sheshtë dhe steamed bukë, biskota, biskota, ëmbëlsira, mëngjes drithëra, makarona, petë, couscous dhe për fermentimi për të bërë birrë, pije të tjera alkoolike, dhe biokarburanteve.

Ka gjashtë klasifikime grurit: 1) e dimrit të vështirë të kuqe, 2) pranverë të vështirë të kuqe, 3) dimër të butë e kuqe, 4) durum (e vështirë), 5) vështirë të bardhë, dhe 6) grurit të butë e bardhë. Të wheats vështirë kanë përmbajtje më të lartë gluten dhe janë përdorur për të bërë bukë, rrotullon dhe të gjitha me qëllim miell. Të wheats buta janë përdorur për të bërë banesë Bukë, ëmbëlsira, pasta, biskota, muffins, dhe biskota. Një përqindje e lartë e prodhimit të grurit në BE është përdorur si ushqim për kafshët, shpesh tepricë të kërkesave të njeriut ose me cilësi të ulët grurë.

Grurë i mbjellë në një masë të kufizuar, si një kulture foragjere për blegtori, edhe pse kashtë nuk mund të përdoret si ushqim. Kashtë e tij mund të përdoret si një material ndërtimor për kashtë mbulim. E tërë kokërr mund të bluar për të lënë vetëm endospermë për miell të bardhë. Nënproduktet e kësaj janë krunde dhe embrion. I tërë kokërr është një burim i koncentruar i vitaminave, mineraleve, dhe proteina, ndërsa kokërr rafinuar është më së shumti niseshte.

Grurë është një nga drithërat e parë të njohur për të kanë qenë të zbutur, dhe aftësia e grurit për të vetë-polenizoj lehtësuar në masë të madhe në zgjedhjen e shumë varieteteve të ndryshme zbutur. Rekord arkeologjike sugjeron se kjo i parë ka ndodhur në rajonet e njohur si Gjysmëhënës Pjellore. Gjetjet e fundit vlerësojnë zbutje e parë të grurit deri në një rajon të vogël të Turqisë juglindore, dhe zbutur Einkorn grurin në Wadi el Jilat në Jordani-i është datuar në 7,500-7,300 pes.

Origjina e Grurë

Kultivimi dhe korrje të përsëritura dhe mbjellje e kokrrizat e kullosa të egra çoi në krijimin e shtameve të brendshme, si forma mutante ('sports') e grurit janë zgjedhur preferenciale nga fermerët. Në grurë zbutur, kokrra janë më të mëdha, dhe fara (brenda spikelets) mbeten të bashkangjitur në vesh nga një rachis ashpërsuara gjatë korrje. Në tensionet e egër dhe rachis më e brishtë lejon veshi të lehtë të thyej dhe të shpërndarë spikelets. Përzgjedhja për këto tipare nga fermerët nuk mund të ketë synuar qëllimisht, por thjesht kanë ndodhur për shkak se këto tipare bërë mbledhjen fara më e lehtë; megjithatë përzgjedhje të tilla 'rastësishme' ishte një pjesë e rëndësishme e zbutje kulture. Si tipare që përmirësojnë grurin si një burim ushqimi të përfshijë edhe humbjen e mekanizmave shpërndarjes farërave natyrore të uzinës së, tensionet zbutur shumë e grurit nuk mund të mbijetojë në të egra.

Kultivimi i grurit filloi të përhapet përtej Gjysmëhënës Pjellore pas rreth 8000 pes. Jared Diamond ndjek përhapjen e kultivuar filluar Emmer grurit në Gjysmëhënës Pjellore diku para 8800 pes. Analiza Arkeologjik i Emmer egër tregon se ajo është kultivuar për herë të parë në Levant jugore me gjen daton sa i përket 9600 pes. Analiza gjenetike e egër grurit einkorn sugjeron se ajo ishte rritur për herë të parë në malet Karacadag në Turqinë juglindore. Mbetjet datë arkeologjike të einkorn grurit në vendbanimet afër këtë rajon, duke përfshirë edhe ato në Abu Hureyra në Siri, sugjerojnë zbutje e einkorn pranë Karacadag Mountain Range. Me përjashtim anormal i dy kokrrave nga Iraku ed-Dubb, më të hershme të karbonit-14 datë për einkorn grurit mbetet në Abu Hureyra është 7800-7500 vjet pes.

Mbetjet e Emmer korrur nga disa vende pranë Karacadag Varg janë datuar në mes të 8600 (në Cayonu) dhe 8400 pes (Ebu Hureyra), që është, në periudhën neolitike. Me përjashtim të Irakut ed-Dubb, më të hershme të karbonit-14 datë mbetjet e zbutur Emmer grurit u gjetën në nivelet më të hershme të tregoni Aswad, në basenin Damask, pranë malit Hermon në Siri. Këto mbetje janë datë nga Willem van Zeist dhe asistenti i tij Johanna Bakker-Heeres për 8800 pes. Ata gjithashtu arriti në përfundimin se kolonët e tregoni Aswad nuk ka zhvilluar këtë formë të Emmer veten e tyre, por solli kokrra e zbutur me ta nga një vend ende të paidentifikuar gjetiu.

Kultivimi i Emmer arriti Greqia, Qiproja dhe India nga 6500 pes, Egjipti menjëherë pas 6000 pes, dhe Gjermania dhe Spanja me 5000 pes. "Fillimi i viteve Egjiptasit ishin zhvilluesit e bukës dhe përdorimi i furrës dhe zhvilluar pjekje në një shkallë të gjerë industritë e para të prodhimit të ushqimit." Nga 3000 pes, gruri kishte arritur Angli dhe Skandinavi. Një mijëvjeçar më vonë ajo arriti në Kinën. Së pari gruri identifikueshme buka (Triticum aestivum) me gluten mjaftueshme për breads yeasted është identifikuar duke përdorur analiza të ADN-së në mostrat nga një takim hambar në rreth 1350 pes në Assiros në Maqedoninë greke.

Nga Azia, gruri ka vazhduar të përhapet në të gjithë Evropën. Në Angli, kashtë gruri (kashtë) është përdorur për mbulim në Epokën e Bronzit, dhe ishte në përdorim të përbashkët deri në fund të shekullit të 19-të.

Bujqësia teknikat e grurit

Përparimet teknologjike në përgatitjen e tokës dhe pasardhësit e vendosjes në kohë mbjelljes, përdorimi i rotacionit kulture dhe plehrave për përmirësimin e rritjen e bimëve, si dhe përparimet në metodat e korrje gjithë kanë kombinuar për të promovuar grurin si një kulture të qëndrueshme. Kultivimi bujqësor duke përdorur jakë kalë plugje leveraged (në rreth 3000 pes) ishte një nga të parë risitë që rritjen e produktivitetit. Shumë më vonë, kur përdorimi i stërvitjet farë zëvendësoi mbjellja e transmetimit të farës në shekullin e 18, një rritje tjetër të madhe në produktivitet ndodhur.

Rendimentet e grurit të pastër për njësi të sipërfaqes rritjen si metodat e rotacionit kulture janë aplikuar për të tokës së kultivuar gjatë, dhe përdorimi i plehrave u bë e përhapur. Përmirësimi i mbarështimi bujqësor më shumë kohët e fundit ka përfshirë makinat e shirjes dhe makina korr (e 'autokombajnë'), kultivuesit traktor tërhequr dhe mbjellësit, dhe varieteteve më të mira (shih Revolucionin e Gjelbër dhe Norin 10 gruri). Zgjerimi i madh i prodhimit të grurit ndodhur si toka e re e punueshme është kultivuar në Amerikë dhe Australi në shekujt 19 dhe 20.