QARKU I DIBRËS - QYTETET E PESHKOPISË DHE BURRELL

QARKU I DIBRËS - QYTETET E PESHKOPISË DHE BURRELL

Qarku i Dibrës - Qytetet e Peshkopisë dhe Burrell

Qarku i Dibrës është një nga 12 qarqet e Shqipërisë. Ai përbëhet nga rrethet Bulqizë, Dibër, dhe Mat dhe kryeqyteti i saj është Peshkopi.

Dibër është i njohur për rezistencën e tij kundër turqve. Historik Dibër përfshiu pjesë të Shqipërisë dhe Maqedonisë. Kjo ndarje është rezultat i një kërkesë nga ish-Jugosllavia atë që tani është gjysma e Maqedonisë e Dibrës një konferencë ndërkombëtare të vitit 1913 në Londër. dhe krijimin e shtetit modern të Shqipërisë nga fuqitë perëndimore.

Dibër ka qenë fushëbetejë e luftërave ballkanike turke dhe të tjera për shekuj me radhë. Lumi i saj, Drini i Zi (shqip: Black River), ishte me ngjyrë të kuqe me gjak disa herë, e cila është një etimologji e mundshme për emrin. Dibër ka disa vende interesante për të vizituar, të tilla si shtatë liqenet e Lurës dhe të luginës së Drinit. Kjo është vendndodhja e qytetit të Kastriotit, mendohet tradicionalisht të jetë vendlindja e heroit kombëtar shqiptar Gjergj Kastrioti Skënderbeut.

Qyteti i Peshkopisë

Peshkopi është një qytet në verilindje të Shqipërisë, në rrethin dhe qarkun e Dibrës, 187km nga Tirana dhe 20 km nga kufiri me Maqedoninë. Ajo është vendosur në 41 ° 40'N dhe 20 ° 25 '. Ajo ulet 2136 këmbët (651 metra) mbi nivelin e detit. Në regjistrimin e popullsisë të vitit 2004, kishte rreth 14,100 banorë.
Peshkopisë

Peshkopi shtrihet në pjesën lindore të Shqipërisë, në të dyja anët e lumit Drin të Zi. Lugina e Drinit është pjesa më e ulët e rrethit. Xeherore minerale të tilla si kromi, squfur, mermer janë zbuluar në këtë qark. Burimet e ujit mineral termal janë të vendosur afërsi të Peshkopisë dhe kanë vlera të rëndësishme medicinale.

Qyteti i Burrell

Burrel është një qytet në veri të Shqipërisë, 91 km nga Tirana. Kjo është qendra e Qarkut të Matit.

Popullsia e qytetit është 16.500 (2016; gradë 21 në Shqipëri). Burrel është një nga rrethet më të mëdha në Shqipëri. Ai ishte një princ i trashëguar i një lagje të madhe të Epirit që përfshinte Mat. Një amtare e famshme e Burrelit ishte Ahmet Zogu, Mbreti i parë i shqiptarëve (i lindur Ahmet Zogolli, ndryshuar më vonë për të Ahmet Zogut; October 8, 1895 - 9 prill, 1961), që mbretëronte si Mbreti Zog I nga 1928 deri 1939. Ai kishte parë qenë një Kryeministër i Shqipërisë në mes 1922 dhe 1924 dhe President i Shqipërisë, midis 1925 dhe 1928.
Burrell

Burrel ishte qyteti një minatorëve gjatë komunist Shqipëri, por minierat mbyllen, me përjashtim të një bime ferrokromit ende Burrelit pranë operacional.

Gjatë konfliktit në Kosovë ka pasur një kamp refugjatësh pranë Burrelit për 2.000 njerëz.
 


www.klimanaturali.org