Bosnja dhe Hercegovina | Hartat gjeografike e Bosnje dhe Hercegovinës

Bosnja dhe Hercegovina | Hartat gjeografike e Bosnje dhe Hercegovinës

Bosnja dhe Hercegovina

Bosnje dhe Hercegovina, shkurtuar BiH ose B&H, e quajtur nganjëherë Bosnje-Hercegovinë dhe shpesh e njohur joformalisht si Bosnje, është një vend i Evropës Jugore dhe Juglindore, i vendosur brenda Ballkanit. Sarajeva është kryeqyteti dhe qyteti më i madh.

Bosnja dhe Hercegovina është pothuajse një vend pa tokë - në jug ka një bregdet të ngushtë në detin Adriatik, rreth 20 kilometra (12 milje) i gjatë dhe rrethon qytetin Neum. Ajo kufizohet nga Serbia në lindje, Mali i Zi në juglindje dhe Kroacia përreth veriut dhe jugperëndimit. Në pjesën e brendshme qendrore dhe lindore të vendit gjeografia është malore, në veriperëndim mesatarisht kodrinor, dhe verilindja kryesisht me rrafsh me tokë. Brenda, Bosnja, është një rajon gjeografikisht më i madh dhe ka një klimë të moderuar kontinentale, me verë të nxehtë dhe dimra të ftohtë dhe me dëborë. Maja jugore, Hercegovina, ka një klimë mesdhetare dhe kryesisht topografi malore.

Bosnja dhe Hercegovina gjurmon vendosjen e përhershme njerëzore në epokën neolitike, gjatë dhe pas së cilës ajo ishte e populluar nga disa civilizime ilire dhe kelt. Kulturisht, politikisht dhe shoqërisht, vendi ka një histori të pasur, pasi u vendos për herë të parë nga popujt sllavë që popullojnë zonën sot nga shekujt e 6-të deri në 9-të. Në shekullin XII u krijua Banate e Bosnjës, e cila evoluoi në Mbretërinë e Bosnjës në shekullin XIV, pas së cilës u aneksua në Perandorinë Osmane, nën sundimin e së cilës mbeti nga mesi i 15-të deri në fund të shekujve XIX. Otomanët sollën Islamin në rajon dhe ndryshuan pjesën më të madhe të këndvështrimit kulturor dhe shoqëror të vendit. Kjo u pasua nga aneksimi në Monarkinë Austro-Hungareze, e cila zgjati deri në Luftën e Parë Botërore. Në periudhën ndërluftore, Bosnja dhe Hercegovina ishte pjesë e Mbretërisë së Jugosllavisë dhe pas Luftës së Dytë Botërore, iu dha statusi i plotë i republikës në të ri formoi Republikën Federale Socialiste të Jugosllavisë. Pas shpërbërjes së Jugosllavisë, republika shpalli pavarësinë në 1992, e cila u pasua nga Lufta e Bosnjës, që zgjati deri në fund të 1995.

Turizmi në Bosnje dhe Hercegovinë është rritur me ritme dyshifrore vitet e fundit. Bosnja dhe Hercegovina është e njohur në rajon dhe ndërkombëtar për mjedisin e saj natyror dhe trashëgiminë kulturore të trashëguar nga gjashtë civilizime historike, kuzhinën e saj, sportet dimërore, muzikën eklektike dhe unike, arkitekturën dhe festat e saj, disa prej të cilave janë më të mëdhatë dhe më të spikaturat e tyre lloji në Evropën Juglindore. Vendi është shtëpi për tre grupe kryesore etnike ose, zyrtarisht, popuj përbërës, siç përcaktohet në kushtetutë. Boshnjakët janë grupi më i madh nga të tre, me serbët të dytët dhe kroatët të tretët. Një vendas nga Bosnja dhe Hercegovina, pavarësisht nga përkatësia etnike, zakonisht në anglisht identifikohet si një Boshnjak. Pakicat, të përcaktuara në nomenklaturën kushtetuese "Të tjerët", përfshijnë hebrenjtë, romët, polakët, ukrainasit dhe turqit. Bosnja dhe Hercegovina ka një legjislaturë dypalëshe dhe një Presidencë tre-anëtarëshe të përbërë nga një anëtar i secilit grup kryesor etnik. Sidoqoftë, fuqia e qeverisë qendrore është shumë e kufizuar, pasi vendi është kryesisht i decentralizuar dhe përfshin dy entitete autonome: Federata e Bosnjës dhe Hercegovinës dhe Republika Srpska, me një njësi të tretë, Rrethi Brčko, i qeverisur nën qeverisjen lokale. Federata e Bosnjës dhe Hercegovinës përbëhet nga 10 kantone.

Bosnja dhe Hercegovina renditet shumë në drejtim të zhvillimit njerëzor dhe ka një ekonomi të mbizotëruar nga sektori i industrisë dhe bujqësisë, i ndjekur nga sektorët e turizmit dhe shërbimeve. Vendi ka një sistem të sigurimeve shoqërore dhe të kujdesit shëndetësor universal, dhe arsimi i nivelit fillor dhe të mesëm është pa shkollim. Isshtë anëtar i KB, OSBE, Këshilli i Evropës, PfP, CEFTA, dhe një anëtar themelues i Unionit për Mesdheun pas themelimit të tij në korrik 2008. Vendi është një aplikant për anëtarësim në Bashkimin Evropian dhe ka qenë një kandidat për anëtarësim në NATO që nga prilli 2010, kur mori një Plan të Veprimit për Anëtarësim.

Bosnja dhe Hercegovina
Bosnja dhe Hercegovina
Bosnja dhe Hercegovina
Bosnja dhe Hercegovina
Bosnja dhe Hercegovina
Bosnja dhe Hercegovina
Bosnja dhe Hercegovina

www.megatimes.com.br
www.klimanaturali.org
lumepa.blogspot.com