Arabia Saudite - Gjeografia dhe Historia Arabisë Saudite

Arabia Saudite - Gjeografia dhe Historia Arabisë Saudite

Arabia Saudite - Gjeografia Dhe Historia Arabisë Saudite
 Riyadh

Flamuri i Arabisë Saudite

Qeveria: Monarki islame (rregull). Div Administrativ: 13 Njësitë ndarë në rajone. Kreu i shtetit dhe qeverisë: Mbreti Fahd bin Abd al-Aziz si-Saud (viti 1982). Palët: nr. Legjislativi: nr. Kushtetuta: no - rregullat mbret në bazë të ligjit të Sheriatit bazuar në Islam.

Harta e Arabisë SauditeE vendosur në Lindjen e Mesme, Arabia Saudite zë më të madhe të shkretëtirës Gadishullin Arabik. Djepi i Islamit, kombi merr çdo vit miliona e pelegrinëve në qytetet e shenjta të Mekës, vendlindjen e Profetit Muhamed, i quajtur nga evropianët e Muhamedit, dhe Medinë. Ligji islam është zbatuar në mënyrë rigoroze, privojnë gratë nga një seri e të drejtave. Ata janë të detyruar të mbajnë velin tradicionale (chador) dhe nuk mund të përzënë. Këto fraksione fundamentaliste armiqësore të shtrirjes politik të regjimit saudit me Shtetet e Bashkuara (US) janë një burim i tensioneve të brendshme. Pasuria e vendit vjen nga shfrytezuar rezervat më të madh në botë të naftës, të eksportit e cila paraqet gati 90% të të ardhurave të vendit, duke e lënë ekonominë të prekshme për të luhatjeve globale të çmimeve. Prandaj, kriza e çmimeve të produkteve që rezultojnë në rënie në vitet 1990 të detyruar qeverinë të miratojë reformat për të diversifikuar ekonominë dhe për të nxitur krijimin e vendeve të punës. Pothuajse 70% e fuqisë punëtore përbëhet nga të huajt, të cilët mbajnë poste në sektorin e teknologjisë së lartë.Shkalla e papunësisë prej 15% deri në 20 për qind, është i lartë, sidomos në mesin e sauditëve. Për të thithur fuqi punëtore të papunë, qeveria fryn punët e punonjësve publikë.Vendi investon në shkallë të gjerë kultivimin e drithërave në thatë dhe siguron arsimim të lirë dhe shëndetin e popullatës.

Historia

Banuar nga fiset nomade me origjinë semitike nga pes mijëvjeçarit të dytë, Gadishulli Arabik është skena e lëvizjes intensive tregtare e karvanëve në antikitet. Pas shfaqjes së Islamit në shekullin e shtatë, fiset e ndryshme të rajonit janë të unifikuar dhe të iniciojë procesin e zgjerimit të përhapjes së islamit dhe pushtimit të tokave të reja. Zgjerimi i jep të rritet në perandori të madhe arabe, që shtrihen nga Spanja dhe Afrikën e Veriut në perëndim të Afganistanit dhe Pakistanit, në Lindje. Në shekullin e pesëmbëdhjetë, rajoni është osmane-turke rregull, i cili shtrihet deri në shekullin e njëzetë.

Saud Dinastia - Themeluesit e dinastisë Saud, që i përkasin sektit Vahabi të Islamit, pushtoi interierin e gadishullit arab në shekullin e tetëmbëdhjetë dhe themeloi Emiratet e Nedjed, të mbulohen nga turqit në fund të atij shekulli. Në vitin 1902, Abd al-Aziz (apo Bin Saudit) inicion rifillimin e Nedjed. Ai udhëheq procesin e ribashkimit dhe pushtimit arab në vitin 1924, qyteti i shenjtë i Mekës. Në vitin 1932, mbledh së bashku, nën emrin e Arabisë Saudite, mbretëritë e Hejaz dhe Nedjed, i vendosi si njësi të veçanta që nga viti 1927.

Eksplorimin e naftës - industrinë e naftës, që nga viti 1940, bëhet ekonomia e vendit, e cila jep leje për kompanitë amerikane shfrytezojne depozitat. Bin Saud vdiq në vitin 1953 dhe është zëvendësuar nga djali i madh, i quajtur gjithashtu Saud Faisal rrëzuar në vitin 1964 nga vëllai i tij. Në vitin 1973, eksportuesit e naftës embargam arab furnizon në hakmarrje për mbështetjen e SHBA të Evropës Perëndimore dhe të Izraelit, i cili shkakton rritjen të madhe në çmimin e produktit. Në vitin 1975, Faisal u vra nga një nipi dhe u zëvendësua nga vëllai i tij Khaled, i cili mbretëron deri në vdekjen e tij në vitin 1982. Fahd, një tjetër vëlla, mbush pushtetin. Në vitin 1995 niset për shkak të problemeve shëndetësore dhe vëllain e tij një vit i ri, Abdullah ibn Abdul Aziz, merr vendin përkohësisht.

Gulf War - Në vitin 1991, Arabia Saudite eshte aleati kryesor i SHBA kundër Irakut në rajon. Prania masive e trupave amerikane në vend inkurajon protesta kundër pushtetit absolut të Saud. Nën presionin, Mbreti Fahd krijuar në vitin 1992, një bordi këshillimor për të shqyrtuar dekretet e qeverisë, por pa fuqive shpenzimeve efetivos.As për blerjen e armëve dhe të Luftës së Gjirit (1991) të sjellë krizën ekonomike të vendit, të tronditur Rënia e çmimeve të naftës në vitet 1980. Në vitin 1995, duke ndjekur recetat e Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), qeveria rrit normat themelore dhe për të reduktuar shpenzimet publike. Grupet fundamentaliste të fillojë fushatën e terrorizmit kundër forcave amerikane në vend. Në vitin 1996, 19 ushtarë amerikanë kanë vdekur kur një bombë shpërtheu kamion në hyrje të një bazë ushtarake. Në vitin 2000 ai miratuar një plan për të tërhequr investime dhe stimulimin e sektorit privat, duke krijuar më shumë se 800.000 vende pune në vitin 2005.

Sulmet e 11 shtatorit 2001, duke shkaktuar tensionin me SHBA. Nga 19 kidnapuesit përdorura në sulme, 15 kishte nënshtetësinë saudite. Lideri i Al Kaedës, Osama bin Laden, e kishte humbur nënshtetësinë e vendit në vitin 1994. Regjimi në Riad dënon sulmet dhe fillon për të goditur militantët islamikë në vend - arrestimin e qindra lidhje të dyshuara me terrorizmin - në mbështetjen e SHBA-udhëhequr fushatën anti-terror. Në të njëjtën kohë, Princi Abdullah përpiqet për të treguar një qëndrim të pavarësisë nga ana e amerikanëve. Prandaj, vendi mbetet jashtë operacioni ushtarak kundër Irakut, dhe në mars 2003, duke refuzuar lejen për të përdorur territorin Arabinë nga Shtetet e Bashkuara në operacionet ushtarake. Pas konfliktit, të dyja vendet njoftoi një reduktim të ndjeshëm të pranisë ushtarake amerikane në Arabinë Saudite (shih kutinë më poshtë).

Sulmet terroriste - Në maj të vitit 2003, kapitali, Riyadh, është skena e sulmit të parë të rëndësishme terroriste kundër SHBA-ve pas luftës në Irak. Në tre sulme të koordinuara, makina dhe kamionë drejtuar nga kamikazë pushtonin apartamenteve të banimit, ku të huajt të jetojnë, dhe të shpërthejnë, duke vrarë 35 persona (13 amerikanë). Autorësinë e sulmit trefishtë i atribuohet al Kaidës militantët. Sulmet e reja terroriste kundër të huajve të ndodhë gjatë muajve në vijim. Në maj 2004, një komando terroriste pushton zyrat e një kompanie të naftës në Khobar dhe e bën më shumë se 50 pengje, 21 prej tyre vdesin, kur policia sulmuar vendin. Vrasjet e të huajve të vazhdojnë, megjithë ofensivën kundër policisë terroriste. Në qershor, një inxhinier amerikan është rrëmbyer dhe pre koka. Në dhjetor 2004, konsullata amerikane në Jeddah sulmuar nga anëtarët e Al Kaedës në grup, e cila shkakton vdekjen e nëntë njerëzve.

Reduktimi i trupave amerikane në Arabinë Saudite

Me luftën në Irak, Shtetet e Bashkuara (SHBA) fillojnë të lëvizin pjesët e tyre në Lindjen e strategjik të bordit Mesme. Në prill të vitit 2003, Sekretari i Mbrojtjes së SHBA SHBA, Donald Rumsfeld, duke vizituar Rijad, njoftoi tërheqjen e trupave amerikane nga Arabia Saudite, në thelb reduktimin e pranisë ushtarake që datojnë të Luftës së Dytë Botërore. SHBA mbajtur trupa në vend 5000, ky numër ka dyfishuar gjatë pushtimit të Irakut. Por selia e operacioneve të Amerikës së Veriut gjatë luftës, ishte transferuar nga Arabia Saudite në Katar, Arabia Saudite për shkak të refuzimit për të lejuar avionë të marrë off territorin e tyre për të sulmuar Irakun. Qeveria Uashingtoni thotë se vendimi është marrë në marrëveshje me sauditët. Princi Abdullah, sundimtar de facto e Arabisë Saudite ishte tashmë tregojnë qëllimin e zvogëluar kontigjentin amerikan. Prania ushtarake e SHBA është një burim i pakënaqësi në mesin e shumë muslimanëve, për shkak të afërsisë së qyteteve të shenjta të Mekës dhe Medinës. Për më tepër, shumë nga sauditët përballen me praninë ushtarake si një shenjë të nënshtrimit në Uashington. Kjo pakënaqësi u shfrytëzua nga Osama bin Laden, e cila përfshin tërheqjen amerikane nga Arabia Saudite në mes të qëllimeve të veprimit të tyre terrorista.Enquanto Iraku sundohej nga Sadam Huseinit, SHBA konsiderohet ruajtjen e një kontigjenti të madh të trupave në Arabinë Saudite i domosdoshëm për mbrojtjen e aleatëve të tyre në rajon. Tani vlerësuar rreziqet politike për të regjimit saudit, përveç shërbimeve ushtarake.

www.klimanaturali.org