Shqipërisë: Gjeografia, Historiku dhe Politikat e Shqipërisë


Shqipërisë: Gjeografia, Historiku dhe Politikat e Shqipërisë

Shqipërisë: Gjeografia, Historiku dhe Politikat e ShqipërisëShqipëria, zyrtarisht Republika e Shqipërisë është një vend në Evropën Juglindore. Shqipëria kufizohet nga Greqia në Mal të Zi në jug-lindje, në veri, Kosova në verilindje, dhe Republikës së Maqedonisë në lindje. Ajo ka një bregdet të Detit Adriatik në perëndim, dhe në detin Jon në jugperëndim. Nga ngushticën e Otrantos, Shqipëria është më pak se 100 km (60 milje) larg nga Italia.

Vendi është anëtar i Kombeve të Bashkuara, Procesi i Bashkëpunimit të Evropës Juglindore, Organizata për Bashkëpunim dhe Siguri në Evropë (OSBE), Këshilli i Evropës (KE), dhe Organizatës Botërore të Tregtisë.


Shqipëria ka një sipërfaqe prej 28,750 kilometra katrorë. Vija bregdetare e saj është 362 kilometra e gjatë dhe shtrihet në detin Adriatik dhe detit Jon. Ultësira e perëndimit të përballen me Detin Adriatik. 70% e vendit që është malor është i thyer dhe shpesh i paarritshëm. Mali më i lartë është i Korabit vendosur në rrethin e Dibrës, duke arritur deri në 2,753 metra (9,032 ft). Vendi ka një klimë kontinentale në rajonet e saj lartësi të lartë me dimër të ftohtë dhe verë të nxehtë. Përveç kryeqytetin e Tiranës, e cila ka 800.000 banorë, qytetet kryesore janë Durrës, Elbasan, Shkodër, Gjirokastër, Vlorë, Korçë dhe Kukës. Në gramatikën shqipe, një fjalë mund të ketë forma të pacaktuar dhe të caktuar, dhe kjo vlen edhe për emrat e qyteteve: si Tiranë dhe Tiranë, Shkodër dhe Shkodra janë përdorur.


Gjeografia: Sipërfaqja: 28.748 kilometra ². Local Time: 4 h. Klima: Mesdhetare. Capital: Tiranë. Qytetet: Tirana (343.078), Durrës (99.546), Elbasani (87.797), Shkoder (82.455)
(2010).

Popullsia: 3.6 milion (2010); kombësinë: shqiptare, përbërjen: 90% shqiptarë, grekët 8%, të tjerë 2% (1996). Gjuhët: Shqip (zyrtare), dialekte rajonale (Guegue kryesore, papërpunuar). Feja: Islam 38.8%, krishterimi 35,4% (16,8% katolikë, ortodoksë 16,1%, të tjerë 2,6%), nuk ka fe 16,6%, 9% ateiste, Bahai 0,2%.

Politikë e Jashtme: Organizata: Banka Botërore, FMN, OBT-së, OKB-së. Nderi Konsullata: Tel (11) 3875-6922, faks (11) 3875-5344 - São Paulo (SP), e-mail: thomasamaral@hotmail.com.br
Qeveria: republikë parlamentare. Div Region: 12 rajone të ndahen në komunat dhe bashki. Presidenti: Alfred Moisiu (që nga viti 2002). Kryeministri Fatos Nano (PSS) (që nga viti 2002). Parti: Republika Socialiste e Shqipërisë (PSS), një koalicioni Bashkimi për Fitore (Partia Demokratike e Shqipërisë-PDS, Fronti Kombëtar Shqiptar-PBK, ndër të tjera). Dega legjislative: njëdhomësh - Kuvendi Popullor, me 140 vende. Kushtetuta: 1998.

E vendosur në Gadishullin Ballkanik, kufijtë e Shqipërisë Greqia, Maqedonia dhe Serbia dhe Mali i Zi, vendet me të cilat ajo ka tre liqene të mëdha. Kryesore është të Ohrit, mundësuar nga lumi Drin, digave të cilit të sigurojë 80% të energjisë elektrike në vend. Pas 40 vitesh izolimi nën sundimin komunist, del si komb më të varfër në Evropë. Kriza ekonomike ka çuar mijëra shqiptarë të emigruar. Nga Shqipëria janë shqiptarë etnikë në Maqedoni dhe provincës serbe të Kosovës.

Historia e ShqiperiseHistoria e Shqiperise

Shqipëria ka tani i korrespondon Iliria e lashtë, rajon bregdetar pushtuar nga njerëzit e gjuhë indo-evropiane në shekullin e dhjetë rreth pes Ajo u pushtua nga maqedonasit në shekullin e katërt para Krishtit dhe romakët në vitin 168 pes, është e përfshirë në Perandorinë Bizantine në 395. Në shekullin e pesëmbëdhjetë ra në duart e turqve, i cili konvertohet popullsisë në Islam dhe të miratojë një politikë despotik. Kjo arouses fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë, nacionalizmi shqiptar, të shtypura ashpër. Pas Luftërave Ballkanike në 1912, vendi arriti pavarësinë, duke qenë nën mbrojtjen e fuqitë e mëdha. Krahinën e Kosovës, megjithatë, mbetet me Serbinë, edhe pse ai pushtoi popullsi prej 800 mijë shqiptarë. Pas një eksperiencë të shkurtër republikane, është një monarki konservator, i kryesuar nga Ahmet Zogu Beu, shpalli mbret në vitin 1928 nën emrin Zog I.

Regjimit komunist - pushtuar nga Italia në 1939, Shqipëria u bë komuniste me fund të Luftës së Dytë Botërore, nën komandën e Enver Hoxhës, i cili kishte udhëhequr rezistencën. Ai qeverisë diktatoriale deri në vdekjen e tij në vitin 1985. Gjatë kësaj periudhe, duke e thyer shquar të njëpasnjëshme me aleatët e vjetër. Parë është Jugosllavisë në 1948: shqiptarëve përkrahin diktatorit sovjetik Josef Stalin në konflikt me Jugosllavinë Josip Broz Titos. Në vitin 1961, Hoxha prerë marrëdhëniet me Bashkimin Sovjetik dhe Kina i bashkohet e Mao TSE-tung. Në vitin 1981 ai e thyen me kineze.

Politika e Hapur - pasuesin e Hoxhës, Ramiz Alia, promovon hapjes. Skemë lejon partive të opozitës dhe rikthen lirinë fetare. Zgjedhjet 1992 kryesor Sali Berisha i Partisë Demokratike të Shqipërisë (PDS), Kryesisë. Në vitin 1997, falimentimin e një skemë mashtruese financiare të mbështetur nga shteti, i cili premtoi fitime vjetore deri në 300%, të shkaktojë dëme të popullsisë. Partia Socialiste e Shqipërisë (PSS), ish-kreu komunist protesta në Tiranë. Ka përleshje, që vrau të paktën 1.5 milion njerëz. Më shumë se 15 mijë u strehuan në Itali. Për t'i dhënë fund krizës, zgjedhjet parlamentare janë parashikuar. PSS fiton, dhe Sali Berisha të japë dorëheqjen. Parlamenti zgjedh Presidentin për kreun e SSP, Rexhep Mejdani. Fatos Nano, edhe i PSS, kryeministri i ri.

Konflikti në Kosovë - Në vitin 1998, vrasjen e Azem Hajdari, kreu i PDS, krijon trazirat në kryeqytet. Akuzuar për përfshirje në krim, Nano jep dorëheqjen dhe është zëvendësuar si kryeministër nga Pandeli Majko (PSS). Në të njëjtin vit, shkallëzimin e dhunës në provincën jugosllave të Kosovës merr mijëra shqiptarëve etnikë të largoheshin për në Shqipëri. Shpërthimi i konfliktit sjell konceptin e një "Shqipërie të Madhe", një vend që kufijtë e ngushtë më shqiptarët në rajon. Bombardimit të Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) në Jugosllavi në mars 1999, rritjen e fluksit të shqiptarëve të Kosovës në vend.

Në zgjedhjet e 2001, PSS merr 73 vende në parlament, kundër 46 të koalicionit Bashkimi për Fitore, të udhëhequr nga PDS. Në vitin 2002, PSS dhe PDS zgjedhin Zan. Alfred Moisiu si president. Moisiu tregon Fatos Nano (PSS) për kryeministër. Opozitës mban tubim në shkurt 2004, në të cilin mijëra njerëz kërkojnë dorëheqjen e Nanos nuk e ka akuzuar të përmirësuar standardin e jetesës.

www.megatimes.com.br
www.klimanaturali.org
lumepa.blogspot.com